16 Úžasných letísk po celom svete, z ktorých by ste určite nechceli odísť

Je krásne, ak prvé minúty zoznamovania sa s mestom alebo krajinou začínajú neuveriteľnými dojmami z letiskami. Je to práve letisko, ktoré vysiela náladu, aby ste cestovali tadiaľto aj v budúcnosti a je odlišujúcou črtou každého mesta.

Zdravanalada.sk vyzbierala 16 neuveriteľných letísk, ktoré dokážu prekvapiť aj tých najmodernejších cestovateľov.

Letisko Ashgabat International Airport (Turkmenistan)

Nové letisko Ashgabat, navrhnuté ako vznášajúci sa sokol, sa nestal iba novým míľnikom krajiny, ale vošiel aj do Guinessovej knihy rekordov ako strecha budovy terminálu so svetovo najväčšími ornamentmi.

Letisko Abu Dhabi International Airport (UAE)

Letisko, ktoré vyzerá ako námorná loď, leží medzi Abu Dhabi a Dubajom. V atmosfére luxusných miest pôsobí táto atmosféra naozaj dokonale.

Letisko Lyon–Saint-Exupéry International Airport (Lyon, Francúzsko)

Letisko Lyon Airport je pomenované podľa Antoina de Saint-Exupéryho, svetového francúzskeho spisovateľa, ktorého domovom bolo práve toto mesto a ktorý bol aj profesionálnym pilotom.

Letisko Marrakesh Menara Airport (Maroko)

Ide o jedno z najkrajších letísk na svete a používa sa na domáce, medzikontinentálne aj medzinárodné lety. Ide o jedinečný projekt, ktorý spojil európske technológie a tradície marockej kultúry.

Letisko Incheon International Airport (Južná Kórea)

Ide o jedno z najväčších letísk na svete. Každoročne (od roku 2005) ho podľa Medzinárodného koncilu letísk uznávajú na svete ako najlepšie letisko sveta.

Letisko Shenzhen Bao'an International Airport (Shenzhen, Čína)

Leží v prímorskom údolí na východe pobrežia regiónu Peral River Delta. Je to jediné medzinárodné letisko v Číne, ktoré je spojené s morskými prístavmi aj pre cestujúcich aj pre nákladnú prepravu.

Letisko Washington Dulles International Airport (Washington, USA)

Letisko pomenované po Johnovi Fosterovi Dulles, tajomníkovi spojených štátov v správe Dwight D. Eisenhower. Letisko Dulles Airport je jedno z troch letísk, ktoré slúži pre Washington a je z nich najrušnejšie.

Letisko John F. Kennedy International Airport (stará budova terminálu TWA), (New York City, USA)

Letisko je abstraktným symbolom letu. Budova sa považuje za jednu z najoriginálnejších letiskových budov na svete. Vo vnútri je dokonca viac nezvyčajná ako zvonku - nemá jasné boky ani múry a všetko sa vám zdá, akoby plávalo z jednej strany na druhú, čo symbolizuje neustály pohyb.

Letisko Beijing Capital International Airport, Terminal 3 (T3), (Peking, Čína)

Prvé letisko v Číne. V budovy projektanti navrhli postavu draka a čakáreň je ozdobená zimnou záhradou (letisko je navrhnuté podľa tradičného čínskeho štýlu). Letisko je pýchou Číny a múzeom čínskej kultúry.

Letisko Denver International Airport (USA)

Letisko priťahuje nielen svojím vzhľadom, ale aj okolitými legendami. Počas výstavby letiska sa vyviezlo obrovské množstvo pôdy. Táto skutočnosť prispela k tomu, že ľudia si myslia, že pod letiskom je veľa nevyužitých pozemkov a ľuďom sa podarilo vytvoriť niekoľko konšpiračných teórií.

Letisko Kansai International Airport (Japonsko)

Letisko je postavené na umelom ostrove. Ostrov spája s pevninou vztýčený most Sky Gate Bridge R. Jeho dĺžka je 3,75 km, čo umiestnilo tento most na zoznam najdlhších dvojposchodových mostov na svete. Kansai sa oprávnene považuje za jedno z najtechnickejších zázrakov 20. storočia.

Letisko Dubai International Airport (UAE)

Najväčšie civilné letisko v Spojených Arabských Emirátoch víta cestujúcich skutočným lesom plným palmových stromov. V Termináli 1 sú spacie kabíny, v každej z nich je posteľ, vysokorýchlostný prístup na internet a veľká TV obrazovka.

Letisko Los Angeles International Airport (USA)

Toto je jedno z najväčších medzinárodných letísk a veľa rokov sa považovalo za najpopulárnejšie východisko/cieľové miesto v krajine.

Letisko San Francisco International Airport (USA)

Toto je v oblasti San Francisco Bay najväčšie letisko, čo sa týka obratu cestujúcich. V termináloch sú múzeá a knižnice a v čakárňach môžete nájsť stálu aj dočasnú výstavu umeleckých predmetov.

Letisko Samui International Airport (Thajsko)

Samui Airport je nezvyčajné v tom, že nemá vnútorné predajne okrem obchodu so suvenírmi. Napriek tejto skutočnosti je šiestym najvyťaženejším letiskom v krajine, ktoré slúži viac ako miliónom cestujúcich ročne.

Bonus:

Letisko Princess Juliana Airport (Sint Maarten)

Letisko má veľmi nízku nadmorskú výšku preletu kvôli jednému koncu svojej rozjazdovej dráhy, ktorá je veľmi blízko pobrežia aj pláže Maho Beach, čo zároveň pre turistov ponúka aj veľkolepý výhľad.

Ktoré z týchto letísk by ste radi navštívili? Povedzte nám to v komentároch!

Pozrite si fotografie na The Associated Press