16 šokujúcich faktov o Japoncoch

Kvôli silnému zemetraseniu, ktoré sa v Japonsku v roku 2011 stalo, sa začala Zem otáčať o 1,8 mikrosekúnd rýchlejšie. Takže, ak cítite, že nemáte dostatok času, už viete, koho máte obviňovať. A teraz vážne. Japonsko je tak unikátna krajina, že by mala šancu ovplyvniť rýchlosť otáčania planéty. Japonsko skutočne patrí akoby do iného vesmíru a 16 faktov, ktoré sme o kultúre Japoncov objavili, to skutočne dokazuje.

1. Japonci navrhujú ako keby komunikovali so šéfom

Japonci sú skutočne skromní a hanbliví, čo spôsobuje, že bežný návrh robia často veľmi nepriamym štýlom. Napríklad, muž sa pýta svojej priateľky: „Uvaríš mi polievku každý deň?“ Alebo by sa mohol opýtať, či je jeho milovaná pripravená oprať mu oblečenie a byť pochovaná v jednom hrobe vedľa neho (ich láska je tak silná, že by ich oboch mohla prežiť).

Táto tradícia sa už pomaly vytráca. Len skutočne hanbliví japonskí muži by použili tento neromantický spôsob vyjadrovania svojich pocitov. Japonské ženy na druhej strane očakávajú od svojich zahraničných milovaných, aby vyjadrili svoje pocity a túžby otvorene. Aj snúbenec si musí pýtať pred poprosením o ruku o schválenie rodičov. Japonci sú čo sa týka tejto veci dosť konzervatívni.

2. Niektorí Japonci míňajú roky v počítačových kaviarňach bez toho, aby ich opustili.

Nie všetci ľudia v Japonsku majú dostatok peňazí, aby si prenajali apartmán alebo dokonca kapsulu v kapsulovom hoteli. Niektorí z nich musia žiť v počítačových kaviarňach.

Okrem prístupu k internetu poskytujú počítačové kaviarne svojim návštevníkom zadarmo sprchy a nealkoholické nápoje. Priemerná cena za takýto typ ubytovania je nižšia (12 – 22 dolárov za deň) ako v kapsulových hoteloch (18 – 36 dolárov za deň). Táto skutočnosť vysvetľuje popularitu týchto „príbytkov“ u ľudí s nízkymi príjmami.

3. Mačka alebo pes sa môžu stať vedúcim stanice.

Pamätáte si legendu o rímskom vládcovi Kaligulovi, ktorý chcel vymenovať svojho koňa za senátora? Japonci sa rozhodli, že v železničnej stanici Kishi vo Wakayama Prefecture bude zastávať mačka vysokú funkciu vedúcej stanice. Výpravca železničnej stanice na Stanici JR Ajigasawa je zase pes. Volá sa Wasao a vďaka nemu sa počet turistov, ktorí navštevujú malé mestečká podstatne zvýšil – takmer 120 000 ľudí príde ročne do Ajigasawa, aby sa so psom stretli.

4. V zaplavených kanáloch sú ryby.

Voda v zaplavených kanáloch je skutočne čistá; ľudia neodhadzujú odpadky a stoka sa nemieša s ničím iným. Kvalita tejto vody je dokonca lepšia ako kvalita tečúcej vody, a preto si tam voľne plávajú ryby. Podzemná voda, ktorá sa do týchto kanálov privádza, sa môže používať ako ľad alebo na varenie. Tento systém sa nazýva kabata.

V kanáloch Shiga Prefecture sa navrhujú kanály v rôznych výškach – nižšie sa používajú na umývanie riadov, čo umožňuje, že sa zbytky jedla stávajú potravou pre ryby. Ak necháte špinavý tanier na 3 hodiny, nebudete ho musieť už umývať – kapor ho celý zožerie. Tieto kanály sú v Japonsku centrom záujmu. Cestovný ruch prináša veľa financií pre opravu a vyčistenie kanálov.

5. Školskí študenti nosia mini-sukne a podkolienky dokonca aj v zime.

Počas celého roka nosia študenti plisované mini-sukne s bielymi, tmavo-modrými alebo čiernymi podkolienkami. Dievčatá nosia skutočne krátke sukne, ale väčšina škôl akceptuje sukne do výšky kolien.

Niektorým sa páči nosiť mini-sukne s voľnými ponožkami, aby ich členky pôsobili bucľato a často porušujú pravidlá skracovaním svojich sukní. Väčšina študentov nosí pod sukňami šortky. Viaceré japonské školy majú spoločné prezliekarne aj pre chlapcov aj dievčatá.

6. Existujú kaviarne, kde sa môžete rozprávať so sovami.

Mnohí ľudia počuli o kaviarňach, kde môžete míňať čas rozprávaním sa s mačkami. Ale čo ak nemáte radi mačky? Navštívte koziu alebo králičiu alebo soviu kaviareň.

Tieto miesta sú tak populárne, že ľudia stoja v radoch nekonečné hodiny už pred tým, ako sa kaviarne otvoria. Nie sú to také typické kaviarne, ako máme my Slováci na mysli: neponúkajú tam žiadne jedlo, iba nápoje. A komunikácia s vtákom vás bude stáť 17 dolárov.

7. Tisícky obnažených a polo-obnažených mužov sa zúčastňuje na festivale Hadaka Matsuri.

Hadaka Matsuri je výročný festival s viac ako 9 000 mužskými účastníkmi. Muži nosia minimum oblečenia, a to iba tradičnú japonskú bedrovú prikrývku fundoshi. Môžu si obliecť aj kimono alebo v niektorých prípadoch prísť úplne obnažení. Festival má dlhú náboženskú tradíciu. Verí sa, že mužská nahota pohlcuje zlé sily a nešťastie. Po plávaní v ľadovej vode skúšajú muži chytiť kúzla z vŕbových vetvičiek ako hádzal kňaz Shinto ľuďom do davu. Verí sa, že prinášajú šťastie. Pravidelne sa tento festival nikdy nezaobíde bez polámaných nosov alebo pomliaždených častí tela.

8. Vo Fukushime zomreli dokonca aj roboti.

V roku 2011 vyprovokovalo katastrofické zemetrasenie 9,75 metra vysokú vlnu tsunami, čo spôsobilo obrovskú haváriu na atómovej elektrárni Fukushima. Úroveň rádioaktívnej kontaminácie bola taká vysoká, že bolo nemožné dostať sa do závodu a odstrániť zvyšky zvyšky roztaveného paliva. Vyslali tam 5 robotov, ale tí sa nikdy nevrátili späť. Akonáhle sa priblížili k jadrovému reaktoru, ich elektrické obvody sa spálili.

9. Čierna mačka prináša v Japonsku šťastie.

Nikdy nezbadáte Japonca, ktorý sa rozhoduje, či prekročiť cestu, ak tam bude sedieť čierna mačka. Ľudia v Japonsku veria, že čierna mačka prináša šťastie. Slobodné ženy sú najšťastnejšie vlastníčky čiernych mačiek: verí sa, že budú mať veľa snúbencov.

10. Pivové fľaše majú nápisy s brailovým písmom.

Japonská vláda venuje zvýšenú pozornosť starostlivosti o slepých a ľudí so zhoršeným videním. Niektoré mestá majú žlté čiare, ktoré je možné nahmatať a tie pomáhajú slepým orientovať sa a dostať sa ku výdajni lístkov či východom. Pivové fľaše majú dokonca aj brailove písmo. Ale táto tlač nie je užitočná pre zahraničných ľudí, ktorí sú slepí, pretože sú vyhotovené brailovým skriptom japonského jazyka.

11. Jedna japonská firma existuje 14 storočí.

Podľa údajov z roku 2009 existuje viac ako 21 000 spoločností starších ako 200 rokov. Najstaršia spoločnosť na svete, Kongo Gumi, funguje 14 storočí. Táto stavebná firma bola založená v roku 578 a špecializovala sa na výstavbu budhistických svätýň. Postavili aj známe budovy vrátane kaštieľa Osaka.

Spoločnosť prežila kruté vojny a ťažké obdobia, ale neprestala fungovať. Počas druhej svetovej vojny sa začala orientovať na výrobu truhiel. Po vojne sa vrátila k svojej pôvodnej činnosti a začala používať betónové konštrukcie odolné zemetraseniu namiesto drevených.

Až v roku 2006 bola kvôli bankovému prepadu predaná inej firme.

12. Nočné kluby v Japonsku môžu byť otvorené po polnoci až od roku 2015.

V roku 1948 prijalo Japonsko zákon, ktoré zakazuje tancovanie po polnoci v nočných kluboch, baroch a iných verejných miestach. V povojnovom období slúžili nočné kluby pre zábavu dospelých. Situácia sa po dlhšom čase zmenila, ale obmedzenie zostalo v platnosti. V roku 2015 sa zákon prejednal a nočné kluby a bary s náležitým osvetlením môžu byť znovu otvorené po celú noc.

13. Ľudia na jednej japonskej TV show hryzú veci.

Japonci majú veľa bizarných TV show a toto je jedna z nich. Účastníci musia hrýzť rozličné neživé objekty, aby určili, či sú vyrobené z čokolády alebo nie. Cukríky sú veľmi podobné kúskom nábytku, doplnkom alebo topánkam a je skutočne ťažké povedať, či sú alebo nie sú skutočné.

14. Japonci si holia svoje hlavy, aby vyjadrili pocity ľútosti.

Niektorí japonskí muži si holia svoje hlavy, aby priznali svoju vinu. Obyčajní ľudia, politici a popové hviezdy to robia tiež. Niekedy ženy budú dokonca strihať svoje vlasy ako čin kajúcnosti.

V roku 2013 si popová hviezda Minami Minegishi, členka skupiny AKB48, ostrihala svoje vlasy ako ospravedlnenie za strávenie noci so svojím priateľom. V zmluve, ktorú podpísala so skupinou AKB48 bolo uvedené, že žiadni účastníci by sa nemali stretávať ani nijakým spôsobom pokaziť svoj výzor nevinnosti. Povedala, že nechce opustiť skupinu a priznala svoju vinu tradičným oholením svojej hlavy.

Táto tradícia, ako aj mnohé iné, už upadá a holenie hlavy sa stáva v zmysle ľútosti veľmi raritné. Japonci majú viac ako 20 spôsobov ospravedlňovania.

15. Japonské semafory majú modré svetlá namiesto zelených.

Japonský jazyk má veľa slov, ktoré neexistujú v iných jazykoch, ale počas storočí použili rovnaké slovo pre „zelenú“ namiesto „modrej“. Kvôli zmätku, ktorý vytvára zamieňanie farieb vám môžu Japonci ponúknuť modré jablko (ale v skutočnosti majú na mysli zelené) a zelené semaforové svetlo by sa mohlo nazývať farba oceánskej vlny či dokonca svetlo-modrá.

16. V osobitných prípadoch si môžete pospať.

Existujú kaviarne, kde si môžete pospať v skutočne suchej, pohodlnej posteli (vy si vyberiete, koľko času potrebujete). Môžete si čítať knihu alebo si vziať slúchadlá a počúvať hudbu. Zamestnanci vás zobudia, keď je to potrebné a prinesú vám šálku kávy. Pravdepodobne tam zažijete najúžasnejšie sny.

Preview photo credit minegishi_31chan / Instagram, POWERGIRL / Youtube