16 Vecí, ktoré môžu prezradiť vaše nechty o vašom zdraví

Dnes sa nechty považujú za čisto estetickú črtu vašich tiel. V skutočnosti sa odhaduje, že globálny trh s lakmi na nechty dosiahne do roku 2024 15,55 $ biliónov. Ukazuje sa však, že naše nechty by nemali byť iba platformou dizajnu, ale aj zrkadlom nášho všeobecného zdravotného stavu.

Zdravanalada.sk zistila, ako presne farba, štruktúra a iné črty vašich nechtov môžu odrážať vaše skutočné vnútorné zdravotné problémy.

Farba vašich nechtov

Vo väčšine prípadov signalizujú žlté nechty plesňovitú infekciu. Ak sa včas nelieči, môže sa zhoršiť a vaše nechty môžu dokonca získať zelenkastný odtieň a drobivý povrch. Inými možnými dôvodmi, prečo nechty získavajú žltú farbu je starnutie, problémy s pľúcami spôsobené fajčením a pravidelným používaním nekvalitných akrylových nechtov. Biele nechty s pásikom ružovej farby na vrchu (alebo tzv. Terryho nechty) môžu byť znakom zlyhania srdca kvôli upchatým cievam, cukrovky a niektorých problémov s pečeňou, akými sú hepatitída a cirhóza. Niekedy môžu Terryho nechty spôsobovať aj starnutie. Ak sú vaše nechty veľmi bledé, pravdepodobne máte výživový nedostatok alebo problém s cirkuláciou krvi, t.j. krv nedokrvuje špčky prstov. Vo vážnych prípadoch to môže viesť k anémii alebo nedostatku železa vo vašej krvi. Tmavo červené nechty môžu naznačovať, že máte srdcové ochorenie. Ak sčervenalosť presahuje do okrajov vašich nechtov aj do pokožky, môže to byť znakom autoimunitného ochorenia nazývaného lupus. Modrasté alebo purpurové nechty zvyčajne znamenajú, že vaše telo nemá dostatok kyslíka. Ďalšími možnými príčinami sú problémy so srdcom a problémy s pľúcami ako napríklad emfyzém a chronická bronchitída. Iné zafarbenia vašich nechtov môžu byť znakov rôznych zdravotných problémov. Napríklad, ak sa vaše nechty sfarbia nahnedo, môže to naznačovať, že máte ochorenie štítnej žľazy alebo problémy s výživou. Sivasto zafarbené nechty zapríčiňuje zvyčajne užívanie niektorých liekov, akými sú napríklad tabletky proti malárii.

Štruktúra vašich nechtov

Krehké a rozdrobené nechty sa zvyčajne spájajú s hypotireoidizmom, t.j. problémom, kedy pracuje vaša štítna žľaza veľmi pomaly. Suché a drobivé nechty môžu naznačovať nedostatok vitamínov A, C a vitamínu B7, ktorý sa často nazýva aj biotín. Iným možným dôvodom je, že prehnané používanie nechtového odlakovača. Zvislé čiary na nechtoch sú zvyčajne normálnym príznakom starnutia, práve ako vrásky na vašej tvári. Ale ak sa zvýraznia v mladom veku, môže to znamenať, že trpíte nedostatkom vitamínu B12 alebo nedostatkom horčíka. Vodorovné čiary (alebo Beau linky) sú typickým výsledkom priameho nechtového úrazu. Ak ich však vidíte na jednom nechte vo väčšom množstve, môžu byť znakom vážneho ochorenia s vysokými horúčkami ako je šarlach alebo zápal pľúc. Nechty plné jamiek môžu naznačovať kožné problémy, akými sú psoriáza, ekzém a dermatitída. Môže to byť skorým signálom ochorenia spojivového tkaniva akou je zápalová artritída, ochorenie, ktoré poškodzuje vaše kĺby.

Rast nechtov

Miskovitý tvar nechtov (alebo koilonychia), t.j. problém, kedy majú vaše nechty zvýšený koniec a zníženú priehlbeninu v strede, môže byť znakom hemochromatóza, dedičného ochorenia, ktoré je zapríčinené zvýšenou resorbciou železa z čreva. Spája sa s nedostatkom železa, anémiou, srdcovými problémami a slabou cirkuláciou krvi. Hokejkovito zahnutý typ nechta sa objavuje, keď sa špičky nechtov zväčšujú a vaše nechty sa ohýbajú smerom nadol. Tento druh rastu nechtu prezrádza nedostatok kyslíka vo vašej krvi, čo je zvyčajne spôsobené pľúcnym ochorením. Ohnutý tvar nechtov môže súvisieť s ochorením pečene alebo obličiek, srdcovými problémami, zápalovým ochorením čriev a AIDS. Nechty, ktoré sú od svojho nechtového lôžka oddelené, zvyčajne prezrádzajú hypertyroidizmus, ochorenie, kedy štítna žľaza uvoľňuje do vášho tela príliš veľa hormónov. Uvoľnené nechty môžu naznačoval plesňovitú infekciu, psoriázu, slabú cirkuláciu krvi alebo amyloidóza, alebo zvýšené množstvo bielkoviny amyloid vo vašich tkanivách a orgánoch.

Ďalšie vlastnosti nechtov

Tmavé kolmé čiary idúce od pokožky ku špičke nechtu môžu byť znakom melanómu pod nechtom, skutočne nebezpečného typu rakoviny kože. Takže ak keby vám tieto čiary na nechtoch nespôsobobali žiadnu bolesť, je lepšie okamžite navštíviť lekára. Hoci väčšina ľudí verí tomu, že biele pásiky (alebo tzv. Mee línie) znamenajú nedostatok vápnika, v skutočnosti to nie je pravda. Tieto biele zafarbenia na vašich nechtoch naznačujú nevyváženú stravu s nedostatkom bielkovín. Okrem toho sa môžu objaviť po otrave ťažkými kovmi ako výsledok zlyhania obličiek. Červená, opuchnutá pokožka okolo nechtu zvyčajne naznačuje zápal nechtového lôžka. Ak je zápal sprevádzaný veľkým opuchom, mohlo by to byť kvôli infekcii tzv. paronychii. Iné možné dôvody červenkastého nechtového lôžka sú poruchy spojivového tkaniva — ochorenia lupus.

Bonus: Ako si pripraviť domácu kúru na nechty

Vezmite 100 g jojobového oleja, 100 g oleja s pridaním vitamínu E, 85 g avokádového oleja, 57 g hroznového oleja a 57 g sladkého mandľového oleja a dobre ich zmiešajte vo fľaši od nechtového laku. Túto zmes naneste na celú pokožku okolo nechtov a vmasírujte ju do pokožky okolo vašich nechtov. Potom zvyšný olej vytrite do svojich rúk akoby to bol krém na ruky. Postup opakujte tak často, ako je potrebné, najmä po akomkoľvek kontakte s vodou.

Táto domáca kúra vám pomôže primerane hydratovať vaše nechty aj pokožku tak, aby ste ozdravili a zjemnili pokožku okolo vašich nechtov.

Informácie uvedené v tomto článku sú len pre informačné účely. Ak ste si všimli nejaké zmeny na vašich nechtoch, nezabudnite sa najprv poradiť s vaším lekárom, aby ste zistili, či skutočne potrebujete nejakú liečbu.

Čo hovoria vaše nechty o vašom zdravotnom stave? Zdieľajte svoje odhalenia s nami v komentároch.

Pozrite si fotografie na depositphotos.com