16 Zvláštnych zemepisných faktov, ktoré nás v škole neučili

Vedeli ste, že sa môžete nachádzať na 4 rôznych miestach naraz alebo hrať futbal na rôznych pologuliach Zeme? Vedeli ste, že na našej planéte existuje bod, kde by vás ľudia mali skutočne problém nájsť? Prečítajte si tento článok, ktorý vám prináša odpovede na tieto aj iné otázky.

Zdravanalada.sk pre vás našla pár zemepisných faktov, ktoré dokážu nadchnúť aj dychtivých nadšencov.

16. Everest nie je najvyšším štítom sveta.

Ak meriame výšku pohoria od stredu Zeme, sopka Chimborazo je v skutočnosti o trošku vyššia ako Everest (Chimborazo má 6 310 m oproti Everestu, ktorý má 8 848 m). Ak meriame výšku nad úrovňou mora, vrchol vrchu Chimborazo je od stredu Zeme o celých 2 168 m ďalej ako Everest. Takže ak by sme porovnali výšku Everestu od stredu Zeme s inými štítmi, nebol by na zozname 20 najvyšších bodov sveta.

15. Futbalové tímy môžu hrať proti sebe navzájom na rôznych pologuliach.

Štadión Estadio Milton Correa v Brazílii je tiež známy ako  Big Zero (čo v portugalštine znamená „Veľká Nula“). Faktom je, že štadión je umiestnený napravo od rovníka, takže oba futbalové tímy bránia 2 rôzne pologule.

14. Dosiahnuť bod Nemo je najväčšou výzvou na svete.

V Tichom oceáne je bod, ktorý je najvzdialenejší od akejkoľvek pevniny. Najbližšia pevnina je vzdialená 1 670 míľ. Toto miesto je tiež známe ako pól nedostupnosti. Najbližšie pevniny sú Ducie Island, Motu Nui Island a Maher Island..

Bod pomenovali po známom podmorskom námorníkovi z Jules Verneho knihy Kapitán Nemo).

Od pevniny je to tak ďaleko, že najbližšia civilizácia je vlastne astronautická: Medzinárodná vesmírna stanica orbitu Zeme je vzdialená maximálne 41 521 km.

13. Môžete byť naraz v 4 štátoch.

Región Four Corners je región, ktorý spája Arizonu, Utah, Colorado a Nové Mexiko. Takže môžete byť naraz v 4 štátoch

12. Ľadovce ukladajú väčšinu pitnej vody na Zemi.

Okolo 10% povrchu Zeme je pokrytej ľadom. Ľadovcové plochy pokrývajú viac ako 5,8 miliónov štvorcových míľ. Týchto 10 % ukladá asi 75 % svetovej pitnej vody.

Ak berieme do úvahy len nemrznúcu pitnú vodu obsahuje jazero Bajkal, ktoré leží v Rusku.

11. Dingo Fence v Austrálii je dlhší ako čínsko-ruská hranica.

V 19. storočí bola ovčia farma hlavným sektorom ekonomiky v Austrálii. V 1880-tych rokoch sa farmári rozhodli postaviť plot, ktorý by chránil stáda oviec pred psami. Tento plot je dlhý 3 488 míľ. Mimochodom, čínsko-ruská hranica je dlhá 2 615 míľ.

10. Najväčšia púšť sveta leží v Antarktíde.

Púšť nie je vždy len o horúcom počasí a piesku. V skutočnosti je  púšť suchá oblasť, kde nie je takmer žiadna voda, dážď, sneh, stromy ani rastliny. Teda aj studené oblasti sa tiež môžu považovať za púšte.

Teda aj studené oblasti sa tiež môžu považovať za púšte. Najväčšou púšťou sveta je púšť v Antarktíde. Rozprestiera sa na ploche 5 400 000 štvorcových míľ.

Púšť Sahara je najväčšia horúca púšť a tretia najväčšia púšť spomedzi všetkých púští na Zemi.

9. Pheasant Island strieda krajiny každých 6 mesiacov.

Pheasant Island, ktorý  patrí Španielsku a Francúzsku, leží v rieke Bidassoa. Počas 6 mesiacov roka je pod správou Španielska a ďalších 6 mesiacov roka je pod správou Francúzska. Ostrov nie je obývaný ani prístupný verejnosti.

8. Mŕtve more leží pod hladinou mora.

Hladina slanej vody klesá každý rok o jeden meter. Dnes leží pod hladinou mora.

7. V Kanade je ostrov na jazere ostrova v jazere na ostrove.

Ostrov Viktória na mape Kanady.

Ostrov Viktória je obrovský ostrov na súostroví Canadian arctic. Je to ostrov v rámci ostrova v rámci ostrova. Mimochodom, pravdepodobne nikdy ho nenavštívil človek.

6. Jaskyne Er Wang Dong a Hang Son Doong sú tak veľké, že majú svoje vlastné podnebia.

Er Wang Dong leží v Číne. Terajšia dĺžka jeho kanálu je 42 138 m. Je tak obrovská, že má svoje vlastné podnebie a rastliny. Miestni zvyčajne predpovedajú počasie pozorovaním jaskyne. Takže ak je vo vnútri hmla, vonku bude daždivo.

Hang Son Doong leží vo Vietname. Jeho hĺbka je približne 152,4 m. Vo vnútri tečie rieka, ktorá zavlažuje blízke oblasti počas dažďov. Vo vnútri sú aj rastliny a stromy.

5. Apalačské vrchy sa skracujú a Himaláje sa zvyšujú.

Apalačské vrchy sú horský systém na východe Severnej Ameriky. Ich prevýšenie je 2 037 m. Nie sú tak vysoké v porovnaní s Rocky Mountains (4 401,9 m) a Himalájmi (8 848 m). Boli však aj časy, keď boli Apalačské vrchy vyššie ako Himaláje. Faktom je, že Himaláje sú mladšie a stále sa zvyšujú, pretože pohyb Indie tlačí na ázijský kontinent. Apalačské vrchy sa formovali rovnakým spôsobom, ale neexistuje sila, ktorá by ich v dnešnej dobe zvýšila.

4. Na Mauríciu je oblasť pieskových dún, ktorej piesok má 7 rôznych farieb.

Užijete si tu 7 rozličných farieb piesku: červenú, hnedú, purpurovú, zelenú, modrú, fialovú a žltú. Tieto piesky sa spontánne usádzajú na rôznych vrstvách. Ak uchopíte hrsť piesku a zmiešate piesok vo svojich rukách, piesky sa svojimi farbami oddelia.

3. Stanica Anna Creek v Austrálii je väčšia ako územie Izraela.

Anna Creek Station je svetovo najväčšia pracovná stanica pre dobytok na svete. Rozprestiera sa na ploche 9 142 štvorcových míľ, zatiaľ čo Izrael má plochu 8 019-8 522 štvorcových míľ

Táto stanica bola zriadená v roku 1863.

2. Diomedové ostrovy sú od seba vzdialené približne 3 km, no na jednom je o 21 hodín menej.

Pohľad na ostrovy zo severu.

Tieto ostrovy ležia v strede Bering Strait. Západný Ratmanov ostrov patrí Rusku a východný ostrov Krusenstern patrí USA. Ostrovy sú oddelené medzinárodnou hranicou a Medzinárodnou Date Line. Takže ak je Sobota 6:00 hodín ráno na americkom ostrove, je Neďeľa 9:00 hodín ráno na ruskom ostrove.

1. Tichý oceán je tak obrovský, že obsahuje svoj vlastný antipód.

Antipód akejkoľvek škvrny na Zemi je bod na zemskom povrchu diametrálne k nemu opačný. Už ste niekedy žasli nad tým, ktorá časť druhej strany zeme je priamo pod vami? Ak áno, mysleli ste na antipód.

Tichý oceán je tak veľký, že ak plávate cez stred Zeme, stále sa budete nachádzať v Tichom oceáne.

Ktoré fakty vás prekvapili najviac?

Pozrite si fotografie na GatesofAphelion / imgur, MatthewSabia / imgur