20 Kalorických bômb, ktoré jedia Japonci a stále sú chudí

Do 16. storočia Japonci nepoznali cukor. Pred tým, než predstavili portugalskí námorníci Japoncom túto zázračnú prísadu, poznali pod pojmom sladkostí ("kashi") ovocie a oriešky. Akonáhle spoznali japonské srdcia aj žalúdky cukor, pekári a cukrári sa pustili do remesla. Dnes množstvo dezertov k krajine vychádzajúceho slnka nepozná obmedzenia, a predsa sa im stále darí zostať štíhlym bez ohľadu na to, koľko sladkostí jedia.

Zdravanalada.sk by mohla Japoncom závidieť, ale radšej vám namiesto závisti prináša obrázky aj recepty, ako si pohľadom pochutnať na ich koláčoch.

1. Koláč Vodná kvapka

Koláč vodná kvapka alebo Mizu Shingen Mochi, patrí medzi dezerty, ktoré sa musia zjesť do 30 minút, inak normálne zmiznú. Pripravuje sa z vody, cukru, prášku agar-agar, medu a pražených arašidov.

2. Medový toast

Angličania by kvôli takémuto rannému toastu akým je tento, dokázali aj zomrieť! Je obrovský, sladký a chutný. Karamelizovaný chlebový toast poliaty medom so zmrzlinou, ovocím a krémom na vrchu.

Dango je okrúhly saturejkový knedlík pripavený z ryžovej múky. Ak je poliaty sójovou glazovanou omáčkou, má horkosladkú chuť, ktorá ho robí ešte neodolateľnejším.

Mochi je japonský ryžový koláč pripravovaný z guľatej ryže v gluténe, ktorý sa nazýva mochigome. Ryža sa používa na cesto, ktoré sa potom formuje do niekoľkých rôznych tvarov. Je to tradičné sladké jedlo Nového Roka, ale konzumuje sa aj počas roka pre potešenie.

Ide o rovnaké mochi, ale so zavinutím - rôzne sladké plnky vo vnútri mochi balíčka. V tomto prípade ide o jahody.

6. Zmrzlina Mochi

Je to ideálne pre tých, ktorí milujú zmrzlinu a majú radi chuť mochi. Kopčeky zmrzliny pokrýva vrstva mochi a sú posýpané kukuričným škrobom.

7. Koláč Matcha

Trošku zdravšia voľba vďaka vrstve matcha. Matcha je prášok vyrobený z lístkov zeleného čaju, ktoré boli špeciálne vyšľachtené a spracované.

Parené žemle s mazľavou textúrou plnené sladkým cestom. Pôvodne pochádzajú z Číny a sú rôznych tvarov.

Farebné a krásne malé snacky sa zvyčajne používajú pri tradičných čajových udalostiach. Väčšinou sú vyrábané z čerstvých prírodných prísad, akými sú ovocné rôsoly a sladeného fazuľového cesta.

Celé vrece so sladkosťami všetkých chutných druhov! Ide o klasický dezert, ktorý zahŕňa rôzne prísady ako anko a agarové želé (ide o hlavnú prísadu), gaštany, mochi, sladké fazuľky a čierny sirup ako poleva.

Veľmi jemná zmrzlina rôznych tvarov s akoukoľvek príchuťou, akú si prajete. Zvyčajne je osladená kondenzovaným mliekom, ale môže sa pripravovať aj bez mliečnych výrobkov.

Koláč v tvare ryby plnený cestom z červenej fazule alebo vaječného krému, no plnka môže byť z čohokoľvek od zemiakovej kaše až po syr. Názov pochádza z japonského názvu červenej morskej ryby - pleskáč veľký (tai).

13. Castella špongiový koláč

Ľahké, jemné a vlhké - všetko, čo potrebujete od špongiového koláča.

Pečené a chrumkavé mochi plenené cestom z červenej fazule a škoricou.

15. Hakuto želé

Sezónny dezert vyrobený zo zrelých broskýň hakuto a minerálnej vody, ktorá je v lete k dispozícii.

Žuvacie a farebné nadýchané koláče pripravené z ryžovej múky a ochutené prírodným prísadami.

Krištáľovo čisté chaluhovité cestoviny s výraznejšou štruktúrou. Ide o studené jedlo na leto poliate vínnym octom, sezamovou, sójovou omáčkou a nori.

Malý cukrík vyrobený z čistého cukru.

19. Japonské palacinky

Páperové a poddajné ako žiadne iné lievancové prstence.

20. Melónová panvica

Tvar odráža ananásový melón, preto dostal aj takýto názov. Chrumkavá kôrka na vrchu dopĺňa sladkosť a jemnosť vo vnútri.

Vaše mlsné jazýčky musia teraz veľmi túžiť po kúsku koláčika.

Už ste niekedy mali príležitosť ochutnať tieto delikátne dezerty? Zdieľajte svoje myšlienky s nami v komentároch!