20 Faktov o ľudskej krvi, o ktorých sme nič netušili

Všetci vieme, že náš krvný systém je skutočne zložitý systém, preto je veľmi dôležité starať sa o svoje srdce a poznať svoj krvný typ. Bohužiaľ však len málo ľudí pozná všetky možnosti nášho tela.

Zozbierali sme pár zaujímavých vedeckých faktov o našej krvi, ktoré ste pravdepodobne nevedeli.

Trvalo by 1 120 000 komárom vycicať celú krv z dospelého človeka. Aby mohla krv cirkulovať, srdce vytvára taký tlak, aby mohol uvoľniť 9,14 m vysoký prúd krvi. Ľudský organizmus dokáže žiť bez pulzu. V roku 2012 zaviedli lekári do organizmu 55-ročného Craiga Lewisa zariadenie, ktoré umožňuje kolobeh krvi v tele bez pulzu. Stan Larkin žil 555 dní bez srdca, kým čakal na transplantáciu. Jeho vlastné srdce nahradil prístroj, ktoré si Stain nosieval vo svojom batohu. Mohol dokonca hrať aj basketbal.

Množstvo krvi, ktoré prejde organizmom za 25 dní je približne také isté ako stredne veľká krytá plaváreň. Človek môže stratiť  40% zo svojej krvi a stále môže žiť. Samozrejme, že je potrebná krvná transfúzia. 21% všetkých srdcových infarktov sa stáva v pondelok. Druhý najčastejší deň, kedy sa infarkty stávajú, je piatok. Vedci tvrdia, že dôvodom je "uvoľnenie" stresových hormónov na začiatku týždňa. Náš tlkot srdca ovplyvňuje našu náladu. Vedci tento fenomén skúmali, keď dostal muž nové srdce. Po operácii sa jeho myseľ, pocity a činnosti zmenili na nezvyčajné spôsoby . Pre zníženie rizika srdcového infarktu by ste sa mali ráno zobúdzať pomaly a znížiť intenzitu  večerných tréningov .

Šťava z kokosového orecha je schopná nahradiť krvnú plazmu vďaka svojmu podobnému zloženiu.

Krvné skupiny môžu byť dôvodom aj pre rozvod. Vedci zistili, že existuje spojitosť medzi krvným typom manželov a percentom rozvodov. Teda najtrvácnejšie páry majú obidvaja krvnú skupinu 0. Páry, ktoré sa rozhodnú  rozviesť, majú zvyčajne tieto kombinácie: A + AB alebo A + 0.

Krvný typ má vplyv na naše zdravie. Ľudia s krvným typom 0 nepodliehajú  kardiovaskulárnym ochoreniam, ale sú viac náchylní na rakovinu kože alebo obezitu. Ľudia s krvným typom A by mali venovať zvýšenú pozornosť hladine cholesterolu vo svojej krvi. Sú náchylní na koronárnu chorobu srdca. Ľudia s krvným typom B by mali pamätať na to, že majú sklon ku cukrovke a rakovine pankreasu. Tí, ktorí majú krvný typ AB, by sa mali starať o svoju pamäť a koncentráciu, pretože šance kognitívneho poškodenia u jedincov s krvným typom AB sú o 82% vyššie ako u iných typov.

Energetické nápoje menia spôsob, ako srdce bije. Vedci zistili, že po vypití energetických nápojov je hladina kofeínu 3-krát vyššia ako u iných kofeínových nápojov akými sú káva alebo sóda. Ba čo viac, tieto nápoje ovplyvňujú náš tlkot srdca a môžu spôsobiť záchvaty alebo až smrť.

Diéty podľa krvných typov nefungujú. Vedci z Univerzity v Toronte dokázali, že špeciálne diéty podľa krvných typov jednotlivcov, sú  iba mýtus. V Japonsku existuje špeciálny priemysel tovarov pre každý typ krvi: potraviny, kozmetické výrobky a výrobky pre osobnú starostlivosť.

Atletický výkon závisí od krvného typu. Štúdia, ktorú viedli v roku 2017 ukázala, že ľudia s krvným typom 0 majú lepšiu výdrž ako iné krvné typy. Medzi elitnými hráčmi vodného póla vedci nenašli > žiadnych ľudí s krvným typom AB. Avšak z krvného typu 0 dokáže jedinec profitovať iba vtedy, ak pravidelne trénuje.

Naše povaha súvisí s naším krvným typom. Vedci zistili súvislosť medzi osobnostnými črtami a ich krvným typom. V Japonsku ľudia veria, že krvné typy ovplyvňujú osobnostné črty ľudí a ich úspech v práci a v osobných vzťahoch.

Ktoré skutočnosti sú najzaujímavejšie? Podeľte sa o ne s nami!

Ilustroval Marat Nugumanov.