21 Jednoduchých zvykov, ktoré ochránia váš bankový účet pred podvodníkmi

V dnešnej dobe čoraz viac a viac ľudí dáva prednosť platbám bankomatovou kartou, čo je zároveň aj príležitosťou pre čoraz častejšie podvody s bankomatovými kartami. Dobrou správou je, že držitelia kariet sú si vedomí už viacerých tipov, ktoré im môžu pomôcť ochrániť svoje financie. Viacerí ľudia poznajú pravidlá finančného správania — ako skryť svoj PIN kód, prečo nehovoriť nikomu aký máte svoj CVV kód, akým spôsobom prezrieť bankomat pred použitím, atď. Podvodníci sú však stále inovatívni a vynaliezaví a ich nové triky nás nútia stále viac a viac sa zaoberať ochranou našich financií.

Našli sme pár užitočných pravidiel ako narábať s vašimi bankomatovými kartami aj účtami. Tieto tipy vám pomôžu ochrániť vaše vklady dokonca aj pred tými najinteligentnejšími podvodníkmi. A nezabudnite na náš bonus na konci - prezradí vám v akých úkrytoch treba doma držať vaše cennosti.

Keď obsluhujete bankomaty

Odporúčanie prikryť klávesnicu vašou rukou má stále opodstatnenie. Avšak ak chcete zabezpečiť ešte viac bezpečnosti, dotknite sa až 6-7 číslic namiesto stlačenia 4 skutočných tak, ako keby ste imitovali stláčanie falošných. Pre podvodníka bude oveľa ťažie zistiť PIN kód dokonca aj vtedy ak si nahrá všetky vaše činnosti na video. Vyvarujte sa akýchkoľvek "pomocníkov" blízko bankomatov. Podvodník môže vytvoriť mimoriadnu situáciu, kedy bankomat nevydá vašu kartu a ponúkne vám, ako držiteľovi karty pomoc ", že váš problém vyrieši", ak vložíte PIN kód. Ak stratí držiteľ karty trpezlivosť a zájde do banky s prosbou o pomoc, podvodník kartu vysunie a vyprázdni účet pomocou PIN kódu, ktorý už pozná.

Snažte sa používať bankomaty umiestnené len v bankových priestoroch. Sú pod dohľadom, preto je v ich okolí ťažké nainštalovať dodatočné vynaliezavé prístroje, ktoré by pomohli zneužiť informácie z kariet.

V obchode

Nevyberajte svoju bankomatovú kartu zo svojej peňaženky vopred (napríklad, kým čakáte v rade) a nedržte ju dlhodobo vo svojich rukách. Podvodník v rade predstiera, že niečo píše do svojho telefónu, no v skutočnosti si možno práve fotografuje vašu kartu z oboch strán alebo dokonca kopíruje údaje z magnetickej pásky. Lepidlom alebo nepriehľadnou lepiacou páskou prelepte CVV kód na zadnej strane vašej karty tak, aby ho nikto nemohol vidieť.

CVV kódy sa dajú z karty úplne vymazať. V prípade, že by sa karta odcudzila alebo stratila, bolo by ju náročnejšie použiť. Niekedy to však môže pre držiteľa karty spôsobiť problémy, najmä vtedy, ak používa kartu v zahraničí. Táto rada je užitočná vtedy, ak kartu na platenie často nevyužívate.

Špeciálne ochranné obaly a peňaženky slúžia na to, aby ste neoprávneným zneužitiam údajov vašej karty predišli.

Keď používate internet banking a platíte online

Nepoužívajte internet banking z počítačov, ktoré patria iným ľuďom alebo z nechránených sietí. Ak nemáte inú možnosť, uistite sa, že ste sa po vykonaní transakcie odhlásili a vyčistili vyrovnávaciu pamäť. Ak robíte platby online, stále si prečítajte adresu v linku internetového prehliadača - aj tá najmenšia nezhoda s bankovom doménou znamená, že pravdepodobne používate stránku na krádež citlivých informácií (navádzanie na nesprávnu akciu). Overte si bezpečnostný certifikát zdroja, ktorý používate - ak existuje, mala by sa v linku objaviť ikona zámky, kým samotný link by mal byť zvýraznený zelenou farbou. Ak na túto ikonu kliknete, uvidíte komu bol tento certifikát vydaný. Ak nakupujete online, dávajte prednosť overeným obchodným platformám, pretože dnes je pre podvodníkov jednoduchšie vytvoriť ich vlastný “internetový obchod” ako hekovať platobný systém skutočného internetového obchodu. Zbystrite pozornosť najmä vtedy, ak predajca sľubuje dodať tovary len po uskutočnení platby a v platobných možnostiach existuje iba jedna možnosť platenia, a to bezhotovostným stykom.

21 Jednoduchých zvykov, ktoré ochránia váš bankový účet pred podvodníkmi

S predstihom si nainštalujte nové a aktualizujte si fungujúce anti-vírusové programy na svojom počítači. Používajte moderný internetový prehliadač a možnosti e-mailového klienta. Majte na mysli aj zmenu hesiel (najmenej každé tri mesiace) výberom zložitých kombinácií písmen a číslic rôznych druhov písma.

Keď si meníte nastavenia karty alebo nastavenia účtu

Nastavte si primerané obmedzenia na platobné transakcie, aby ste nemohli zrealizovať drahé kúpy jedným dotykom bez vloženia PIN kódu. Operácie CNP (neprítomná karta), čo znamená, že operácie sú realizované na internete, je lepšie vypnúť a aktivovať iba na krátky čas v momente platby. Ako alternatívu si môžete vytlačiť špeciálnu virtuálnu kartu na internetové nakupovanie a preniesť potrebné množstvo peňazí na túto kartu pred uskutočnením kúpy. To zaistí bezpečnosť vašich financií v prípade, že by podvodníci získali prístup ku karte v momente transakcie. Nepodceňujte SMS upozornenia. Pomôžu vám potvrdiť vstup, posielanie hesiel pri každej operácii ako aj upozornenia o zvýšenie alebo znížení finančných prostriedkov. Dokonca ak vám kartu ukradnú, podvodníci nebudú schopní dostať sa na váš internet banking bez SMS notifikácie obsahujúcej heslo. Dokonca ak sa im to aj podarí, okamžite sa o prvom nákupe dozviete a ihneď kartu zablokujete. Medzi ďalšie možné riziká straty peňazí patrí aj dvojité odčerpanie finančných prostriedkov z účtu. Kvôli zjednodušeniu procesov platieb kartou môžu neskúsení predajcovia urobiť úhradu jedného nákupu 2 krát. SMS notifikácia o odčerpaní prostriedkov môže pomôcť takéto situácie kontrolovať.

Komunikácia s bankami a mobilnými operátormi

Kvôli nedávnym technickým bezpečnostným opatreniam sa začali podvodníci spoliehať na osobnú komunikáciu tým, že sa pokúšajú zistiť informácie cez telefón. Tento fenomén je veľmi podobný krádeži citlivých informácií a dokonca má aj podobne znejúci názov, "vishing" (alebo zvuková krádež citlivých informácií).

Podvodníci ho používajú, aby vymámili údaje o kreditných kartách prostredníctvom telefónu použitím akýchkoľvek prostriedkov (kontrola z banky, prieskum, doručovanie tovarov, atď). Nenechajte sa zmiasť - neriešte finančné problémy cez telefón!

Keďže váš telefón sa používa pre uskutočnenie finančných transakcií, mali by ste zakročiť. Napríklad, uistite sa, že SIM karta, ktorú používate, je registrovaná na vaše meno a údaje z nej nemôže niekto len tak zmeniť, aj keby bol váš právny zástupca. Pomôže vám to ochrániť sa pred podvodníkmi, ktorí by si mohli nanovo zaregistrovať kartu pod svojím menom a urobiť si z nej kópiu, aby sa im podarilo dostať z banky SMS-ku.

Niektoré banky vydávajú plastové karty obsahujúce fotografiu vlastníka - neignorujte túto možnosť. V tomto prípade bude možnosť platby kartou za tovary dokonca aj pre podvodníkov zamietnutá.

Samozrejme, že najdôležitejšou úlohou je správať sa proaktívne, ale je tu ešte jedna rada, ktorá vám pomôže pri bezpečnosti: skontrolujte si svoj stav účtu! To vám pomôže všímať si v systéme akékoľvek čudné transakcie načas a hneď reagovať na podvody.

Bonus: najbezpečnejšie miesta, kde ukryť vašej cennosti

Existuje zoznam miest, kde ľudia najčastejšie držia svoje cennosti a tieto miesta zlodeji prehľadávajú ako prvé.

Nedržte svoje cennosti:

v knihách, v skriniach alebo v záchodových misiach.

Namiesto toho by ste ich mali držať:

v sklíčku od majonézy, ktoré je zvnútra namaľované tak, aby vyzeralo zospodu plné, v chladničke v špeciálnom šuflíku, v tenisovej loptičke, v zásuvke, v kresle, v akejkoľvek nepriehľadnej plastovej škatuli (guma, deodorant, atď.)

Ktoré metódy ochrany kreditných kariet používate? Povedzte nám o nich prosím v komentároch!

Pozrite si fotografie na KATY B., picmia.com