22 Psychologických tipov, ktoré vám pomôžu zvládnuť akýkoľvek rozhovor

Nie všetci z nás sú tak zruční vo vedení rozhovorov. Existujú však psychologické triky a tipy, ktoré vám dokážu pomôcť nadviazať dialóg a omotať si rečami ľudí okolo vás. Tieto triky používajú aj psychológovia aj jednoduchí ľudia vo svojom každodennom živote.

Zdravanalada.sk pre vás našla 22 psychologických trikov, ktoré skutočne fungujú.

Ak neviete, o čom rozprávať, nechajte vášho partnera, aby hovoril o sebe. Aktívne počúvajte, to znamená prikyvujte, kláďte otvorené a objasňovacie otázky, prejavte empatiu, t.j. ak je smutná chvíľa, buďte smutní, ak veselá, usmejte sa. Aby ste nadviazali s osobou kontakt, snažte sa synchronizovať svoj dych s dychom partnera, s ktorým komunikujete. Psychológovia zvyčajne používajú tento trik, ale otázka "Rozumel som správne, že...?" je užitočná pre každého. Prinúti partnera, s ktorým sa zhovárate, aby si uvedomil, že ste ho starostlivo počúvali a že ho budete vedieť kriticky zhodnotiť. Táto rada nie je veľmi etická, ale je účinná. Ak chcete, aby si komunikujúci viac dôverovali, predstavte si, že ste kráľ alebo kráľovná a ostatní sú vaši sluhovia. No príliš nezdôrazňujte. Aby ste prerušili pocit nepohodlia na jednej strane v prípade nejakej udalosti, príďte na podujatie skôr. Dá vám to čas vybrať si pohodlné miesto a zvyknúť si na prostredie aj na ľudí. Okrem toho, ľuďom, ktorí chodia neskoro, sa dostáva viac pozornosti, ako tým, ktorí chodia načas.

Ak potrebujete svoje myšlienky rýchlo nájsť a povedať ich, ale necítite sa sebaisto, povedzte si "Myslím si, že som..." a opíšte emócie a obavy, ktoré cítite. To vám umožní odvrátiť pozornosť a pozrieť sa na seba z inej strany. Ak viete, že niekto vás chce kritizovať alebo chce kritizovať vaše nápady na pracovnej porade, sadnite si vedľa neho. To osobu upokojí. Ak sedíte s komunikujúcim na jednej strane, neumiestňujte žiadne kabelky, knihy ani iné veci medzi vás a partnera, s ktorým komunikujete. Ak máte niečo a neviete, kde to položiť, držte to jednou rukou. Ak by ste to držali oboma rukami, urobí to dojem "uzatvorenej pozície". Aby vaše myšlienky vyznievali presvedčivo, povedzte, že ste ich počuli od rodičov alebo učiteľov. Ak sa hádate s partnerom, s ktorým komunikujete, nestojte na opačnej strane. Namiesto toho sa postavte vedľa neho - to vám pomôže znížiť úroveň drámy.

Počas predstavovania si všímajte farbu očí človeka a usmievajte sa na neho. Váš očný kontakt potrvá len pár sekúnd, no vzbudí u komunikujúceho kladný postoj. Ak niekto o vás hovorí výsmešné vtipy, požiadajte ho, aby vtip zopakoval alebo ho vysvetlil. V tomto prípade už vtip nebude vtipný, pretože to človeka zahanbí. Ak poviete "Potrebujem pomoc", človek sa bude cítiť dôležitý aj potrebný aj vtedy, ak ho len jednoducho požiadate, aby vám požičal pero. Ak potrebujete niekomu potriasť rukou, vopred si zohrejte ruky. Teplé ruky vytvárajú dobrý dojem.

Ak sa vás partner, s ktorým komunikujete, pýta nevhodné otázky, prerušte ho a pýtajte sa ho aj vy takéto otázky. Odrazte jeho prejav, zmeňte tému a nechajte ho, aby sám rozprával. To ho zastaví, aby sa vás ďalej takéto otázky viac nevypytoval. Ak nemôžete povedať človeku, ktorý sa vás stále pýta na preferencie "nie", začnite sa ho aj vy pýtať podobné otázky. Čím viac, tým lepšie. Ak vás pozvali na nejakú udalosť alebo párty a nie ste si istý, či chcete dlhšie ostať, dajte im vopred vedieť, že prídete, ale neviete, ako dlho ostanete, pretože čakáte dôležitý telefónny rozhovor.

Ak chcete ľudí o niečom presvedčiť, nehovorte frázy ako "Myslím si, že..." alebo "Mne sa zdá, že...". Ak ste si požičali od niekoho nádoby na potraviny, vráťte ich plné keksíkov. Nie je to drahé a u tohto človeka si hneď vytvoríte sympatie. Ak máte ťažkosti zapamätať si mená, vyslovte meno, ktoré ste práve počuli niekoľko krát počas rozhovoru s komunikujúcim. To vám pomôže zapamätať si ich mená lepšie a vybudovať smerom ku vám kladné stanovisko. Pred stretnutím si zlepšite náladu, aby ste vyzerali šťastní. To podobne urobí šťastných aj ľudí, s ktorými sa máte stretnúť. Emócie sa spájajú s pamäťou. Ak cítite radosť a smiech, ľudia si vás takto zapamätajú a tieto ich spomienky na vás budú veľmi dobré.

Ktoré ďalšie psychologické triky poznáte? Povedzte nám o nich v komentároch!