5 Divo rastúcich rastlín, ktoré vás môžu zabiť a 5 rastlín, ktoré vám môžu zachrániť život

V Spojených štátoch amerických ročne zaznamenajú až 100 000 prípadov otráv rastlinným jedom. Aby ste nepadli za obeť týmto krásnym, no nebezpečným kvetom, skontrolujte si zoznam, ktorý sme vám starostlivo pripravili, aby sme vám pomohli zorientovať sa vo flóre na ceste do Spojených štátoch alebo niekde inde do zahraničia.

Zdravanalada.sk vás chce varovať pred nebezpečenstvami a zíroveň zdôrazniť všetky úžasné rastliny, ktoré na svete existujú. Tak vydajme sa spolu na malú, ale užitočnú okružnú cestu svetom rastlín.

Bezpečná: Kvet Raflézia

Najväčší kvet na svete, raflézia, je krásny a zároveň aj užitočný. Nájdete ju najmä v oblastiach džungle južnej Ázie, kde ju ľudia zbierajú a používajú na obnovu po pôrode (zastavuje vnútorné krvácanie a pomáha pri sťahovaní maternice), ako doplnok výživy a na potenciu. Smutné je to, že rastlina žije iba pár dní a 2 z 13 typov raflézie od skončenia druhej svetovej vojny úplne vyhynuli.

Bezpečná: Wolffia globosa

Tieto maličké rastlinky, ktoré pokrývajú povrchy rybníkov a niekedy ozdobujú rybárske nádrže sú výborným pomocníkom pri pocite hladu, ak ste niekde blízko vody. Táto rastlina je najmenšou na svete a má neuveriteľnú výživovú hodnotu. Ak nájdete spôsob ako ju uvariť, niektorí ľudia hovoria, že chutí ako sladká kapusta. Zároveň je bohatá na vitamíny A, B2, B6, C a kyselinu nikotínovú a obsahuje len 5% tuku.

Bezpečná: Aloe vera

Ak ste nežili pod skalou, pravdepodobne viete všetko o použití aloe vera. Môže vám pomôcť s množstvom kožných podráždení a chorôb, a pritom má aj antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti. Môže dokonca liečiť aj popáleniny! V medicíne sa nazýva "zázračnou rastlinou" a môžete si ju pridať do jedla (úžasný spôsob, ako sa vyhnúť vážnej dehydratácii v lese), do kozmetických masiek na tvár aj na vlasy a môžete ju používať aj ako rastlinný liek.

Bezpečná: Pichliač

Možno si práve teraz poviete, ako mi môže táto obrovská tŕnistá rastlina pomôcť? Jej korene, stonky, kvety a mladé listy vás môžu zachrániť pred hladovaním, pretože patrí k výdatným jedlám. V medicíne vám môže pomôcť napríklad pri liečbe krvácajúcich hemoroidov. Musíte si pripraviť odvar z celej rastliny, ktorý môžete použiť na vnútorné alebo vonkajšie použitie. Keďže je po vysušení veľmi horľavá, je užitočná aj pri zakladaní ohňa.

Bezpečná: Rumanček

Táto rastlina poskytuje účinnú pomoc, ak vám celý deň chýba energia a je plná výživných látok. Možno si ju omylom zamieňate s harmančekom, ale nejde o vážnu chybu - len je o trošku chutnejšia. Tak ako harmanček, je vhodná na šálku čaju. Môžete ju použiť ako repelentnú masť proti hmyzu na miestach vášho tela, ktoré nepokrýva oblečenie.

Nebezpečná: Bleeding Tooth Fungus

"Krvácajúci" vzhľad tejto huby by vás mal varovať pred jej vlastnosťami. Nájdete ju v Európe a pri severozápadnom pobreží tichomorského oceánu v Severnej Amerike, nie je jedlá (hoci v skutočnosti nie je toxická). Ak sa opovážite okúsiť jej chuť, celé ústa vám zaplaví horká chuť čierneho korenia. Nezabije vás, ale nevoľnosť a dávivý reflex pôsobia veľmi nepríjemne a neskôr to môže mať za následok dehydratáciu.

Nebezpečná: Red Cup Mushroom

Táto rastlina je bežne známa pod romantickým názvom "čiaška oranžová". Aj napriek tomu, že je veľmi krásna, nesmie sa konzumovať. Pomocou nej sa môžete pokúsiť vyzbierať vodu. Je celkom bežná v niekoľkých oblastiach Severnej Ameriky a vo veľkých množstvách môže byť pre človeka škodlivá. V skutočnosti nemá žiadnu výživovú hodnotu a je veľmi suchá.

Nebezpečná: Biely hadí koreň

Táto nevinne vyzerajúca rastlina bola príčinou smrti Nancy Hanks, mamy Abrahama Lincolna a viacerých iných. Je tak toxická, že môže prejsť z kráv na človeka prostredníctvom mlieka. Symptómy jej jedu sú veľmi silné, niekedy končia životy ľudí smrťou. Vďaka masovej produkcii mlieka sme toto nebezpečenstvo takmer úplne eliminovali, avšak jed v mlieku sa môže objaviť aj v dnešnej dobe.

Nebezpečná: Angel’s trumpet

Hoci názov obsahuje slovo "anjelský", túto rastlinu za žiadnych okolností nesmiete zjesť. Nasledovali by ihneď príznaky ako: paralýza, halucinácie, náhla extáza a smrť. V dnešnej dobe viacerí ľudia tieto rastliny šľachtia vo svojich záhradách, no nesmiete zabúdať na to, že deti ani zvieratá túto rastlinu nesmú zbierať ani jesť.

Nebezpečná: Ľuľkovec

Už aj názov napovedá, že ide o niečo nebezpečné. Buďte veľmi ostražití, aby sa vaše deti okolo týchto bobúľ nezvykli hrávať, pretože deti dokážu zomrieť už po skonzumovaní 2 bobuliek. Túto rastlinu možno poznáte pod názvom ľuľkovec zlomocný. Jej lístky a korene sú tiež dosť nebezpečné, takže na tejto rastline doslovne nenájdete ani jeden bezpečný bod.

Ktoré z týchto rastlín boli pre vás prekvapením? Vedeli ste, že majú liečivé alebo jedovaté účinky? Zdieľajte svoje myšlienky s nami v komentároch.

Pozrite si fotografie na BordDeLac / imgur