5 rád rodičom, ak u dieťaťa začal prechodný vek.

5 rád rodičom, ak u dieťaťa začal prechodný vek.

Pohlavné dospievanie je obdobie vážnych zmien pre dospievajúceho a jeho rodičov. Každá strana cíti neistotu: dospievajúci sa cítia bezbranní a zraniteľní, zatiaľ čo rodičia nevedia, ako najlepšie podporiť svoje dieťa. Zisťujeme, čo očakávať od dospievajúceho obdobia a ako podporiť svoje deti v tomto čase.

Čo očakávať od dieťaťa v období puberty?

Dospievanie je prirodzenou etapou dospievania, ktorá pre mnohých predstavuje jeden z najzaujímavejších období v živote, času objavov a formovania osobnosti. Dospievajúci chce pochopiť seba, svoje záujmy a preto aktívne skúma svet a ľudské vzťahy. Môžu sa mu objaviť noví priatelia a záľuby. Avšak nové skúsenosti nevyhnutne prinášajú problémy a sklamanie, ktoré rozširujú jeho predstavy o svete.

V období dospievania je tiež normálne zažiť:

  • Zmeny nálady;
  • Kolísanie energetickej úrovne;
  • Skoky medzi pocitom nezávislosti a túžbou po ochrane a podpore od rodičov.

Túžba po samostatnosti a zodpovednosti je ďalšou charakteristickou črtou mladých mužov a žien v "jemnom" období. Dospievajúci môžu spochybňovať autoritu a pravidlá rodičov.

Tiež sa u nich prejavuje zvláštna citlivosť. Psychoanalytička Françoise Dolto porovnáva dospievajúcich s langustami v období výmeny krunýra, ktoré sa stávajú veľmi bezbrannými. Rany z tohto obdobia ostanú jazvami na celý život. Preto je také jednoduché uraziť dieťa neškodným komentárom o jeho vzhľade alebo správaní.

Takéto sociálne a emocionálne zmeny sú štandardným obdobím vývoja mladého človeka, ktoré napomáha rozvoju rozhodovacích zručností a učí rozpoznávať a chápať dôsledky svojich činov.

Ako pomôcť dospievajúcemu?

Buďte oporou.

Aj keď dieťa sa snaží dokázať, že je dospelé a nezávislé, vnútri veľmi potrebuje spoľahlivého dospelého. Preto najlepšia stratégia na celé obdobie - upokojiť a presvedčiť, že sa dá dôverovať, v prípade potreby viesť ťažké rozhovory a neobávať sa odsúdenia alebo rozpakov. Mnohí rodičia v tomto období sa snažia nadviazať priateľské vzťahy, ale to nie vždy umožňuje deťom cítiť oporu. Dospelí musia zostať dospelými, aby sa deti mohli cítiť ako deti.

Uistite, že toto obdobie je dočasné.

Prejavte súcit so zmenami, ktoré dieťa zažíva, a uistite ho, že toto obdobie je na jednej strane prirodzené a na druhej strane dočasné.

Podporujte sebavyjadrenie.

Aj keď sa vám niektoré jeho prejavy zdajú zvláštne, napríklad čudný strih alebo oblečenie.

Učte prijatie.

Dospievajúci často porovnáva svoje telo s cudzím a prežíva kvôli vlastnému vývoju, tvaru a veľkosti. Vypočujte ho bez posmechu a odsúdenia a pomôžte prijať svoje telo také, aké je.

Vložte sa do pozície vášho dieťaťa.

Niekedy je ťažké pochopiť motivy a činy dospievajúcich. Pomôže v tomto prípade spomienka na vlastnú pubertu. Ak vidíte, že sa vzďaľuje od svojich hraníc, pokúste sa vidieť v jeho správaní to, čím často je: vaše dieťa sa snaží stať osobnosťou.

5 rád rodičom, ak u dieťaťa začal prechodný vek.