5 Spôsobov, ako potlačiť zlý dych za 5 minút

Podľa štatistík, od 5 do 60% ľudí na svete trpí rôznymi stupňami nepríjemného dychu. Dokonca aj vtedy, ak sa staráte o svoju ústnu dutinu každý deň a nekonzumujete cesnak sa môže stať, že vám zlý dych pokazí schôdzku alebo rande. Čo však možno robiť ak ide o naliehavú situáciu a vy nemáte žuvačku? Prinášame vám rýchle riešenia, ktoré môžu pomôcť vyriešiť váš problém.

Zdravanalada.sk našla pre vás 5 účinných a rýchlych spôsobov, ako sa zbaviť zlého dychu. Zároveň na vás čaká na konci článku bonus.

5 Spôsobov, ako potlačiť zlý dych za 5 minút

Dôvody, prečo máme zlý dych

Nepríjemný zápach sa objavuje kvôli baktériám, ktoré sa môžu rozmnožovať ako dôsledok nesprávnych návykov. Ak máte tento problém, mali by ste porozmýšľať nad lepšou hygienou ústnej dutiny aj jazyka a samozrejme lepších stravovacích návykoch. Tu je niekoľko bežných dôvodov, prečo máme nepríjemný dych:

Konzumácia potravín bohatých na síru. Fajčenie a pitie alkoholu. Mikrobióm ústnej dutiny. Ochorenie ďasien. Stres a úzkosť. Infekcie ústnej dutiny. Zubný kaz.

Ak sa potrebujete okamžite zbaviť zlého dychu a nemáte so sebou zubnú kefku ani žuvačku, existujú účinné spôsoby, ako možno tento nepríjemný zápach eliminovať.

1. Pite vodu.

Baktérie v našej ústnej dutine uvoľňujú nekondenzujúci plyn a sliny chrániace toto uvoľňovanie. Čím viac pijete, tým menej nepríjemného dychu máte. Takže ak máte suché ústa, vypite aspoň pohár vody.

2. Žujte bylinky akými sú mäta, petržlen alebo bazalka.

Ak ste na párty, žujte také bylinky akými sú mäta. Nie je to určite ako umytie si zubov, ale bylinky dokážu zachrániť váš prenikavý zápach. Je to veľmi účinný spôsob, ale funguje len na krátky čas.

3. Dajte si jablko.

Ak odchádzate z domu, vezmite si sebou jablko. Jablká obsahujú oxidované polyfenoly, ktoré pomáhajú neutralizovať nepríjemný zápach vo vašich ústach. A zároveň čistia štruktúru vašich zubov.

4. Cmúľajte citrón.

Citróny nie sú len zdravé, ale aj užitočné voči nepríjemnému dychu, pretože zabíjajú baktérie, ktoré produkujú neželateľný zápach. Vycmúľajte plátok citróna, alebo vypite pohár vody s vyžmýkanou polovicou citróna. Jeho účinky sú výborné aj po konzumácii cesnaku alebo cibule.

5. Dajte si do vrecka gél pre svieži dych.

Ak máte neustále problém so zlým dychom, vsuňte si nejaký gél pre svieži dych do svojho vrecka alebo do kabelky. Je vhodným riešením pre tých ľudí, ktorí si dajú cigaretku a nemôžu žuvať kvôli problémom so svalmi.

Bonus: Táto blogerka krásy navrhuje zaujímavý a účinný spôsob ako bojovať s nepríjemným dychom.

Ak sa vám naše tipy, ako si udržať svieži dych, páčili, napíšte nám komentár alebo sa podeľte s nami o vaše ďalšie "rýchle riešenia" v prípade nepríjemného dychu.

Ilustroval Daniil Shubin.