5 vecí, ktoré by ste nemali držať vo svojej peňaženke, aby ste to neskôr neľutovali

Zažili ste už niekedy ten príšerný pocit, keď ste nevedeli nájsť svoju peňaženku? Keďže nám moderné peňaženky umožňujú nosiť všetky nevyhnutné veci so sebou, slúžia aj ako mini tašky. Ak však takúto tašku alebo peňaženku stratíte, doslovne stratíte všetko. Ak vám zlodeji ukradnú vašu peňaženku, majú v zásade prístup ku všetkému, čo sa týka vášho súkromia a peňazí.

Možno to znie ako klišé, ale každému je jasné, že v peňaženke sa neodporúča držať heslá, PIN kódy a kľúče. Tu vám prinášame zoznam aj iných vecí, ktoré by ste radšej mali nechávať doma.

5. Karta sociálneho zabezpečenia

Ak podvodníci zistia číslo vašej karty sociálneho zabezpečenia, sú schopní požiadať o pôžičku vo vašom mene alebo dokonca požiadať o prácu a dostávať príjem, ktorý sa zaznamenáva do záznamov finančného úradu. Táto situácia je skôr typická pre Spojené štáty americké, ale ak máte známych Američanov, poraďte im, aby si nechali číslo svojej karty sociálneho zabezpečenia radšej doma a nezaznamenávali si jej číslo ani v iných dokumentoch.

4. Bankové a obchodné potvrdenia a poukážky

Nie je bezpečné ak sa vaše bločky a poukážky dostanú do rúk skúsených podvodníkov. S týmito „papierikmi“ môžu získať podvodníci prístup k informáciám o vašich transakciách a dokonca bankovému účtu.

Jeden z možných scenárov je, že podvodníci ich použijú, keď budú chcieť vrátiť peniaze prostredníctvom niečieho iného potvrdenia pri pokuse o vrátenie veci, ktorú si vyzdvihli v obchode.

Pre získanie vášho bločku dokonca podvodníci ani nemusia ukradnúť vašu peňaženku. Niekedy vás neznámi ľudia ako napríklad matky s deťmi alebo starší ľudia poprosia o váš bloček, aby mohli vyzbierať body. Myslite na to, že váš bloček je dokument a nemal by sa posúvať nikomu ani odhadzovať do odpadkového koša v blízkosti obchodu.

3. Všetky debetné alebo kreditné karty

Nie je najlepším nápadom držať vaše karty na jednom mieste (najmä ak sú vaše karty bezkontaktné). Takže ak stratíte svoju peňaženku, je viac než pravdepodobné, že podvodníci stihnú použiť vaše karty pred tým, ako ich môžete zablokovať. Je lepšie nosiť so sebou iba kartu, ktorú plánujete použiť počas konkrétneho dňa.

Ak si vezmete so sebou fotografie oboch strán vašich kariet, vyhnete sa ďalším možným problémom v prípade, že vašu kartu stratíte a nebudete si pamätať jej číslo.

Za účelom prevencie, aby nikto nemohol použiť vašu kartu v online obchode sa odporúča napísať si Verifikačné číslo vašej karty a schovať ho na bezpečnom mieste alebo si ho jednoducho zapamätať. Na zadnú stranu karty si môžete napísať 3-číslicové heslo, ktorým si verifikačné číslo vašej karty vyvoláte z pamäte, pričom vzorec si môžete vytvoriť napríklad nasledovne:

Vzorec: + 1, 2, 3

Heslo: 111

Počítanie: 1+1 = 2; 1+2 = 3; 1+3 = 4

Verifikačné číslo karty je 234.

2. USB pamäťové kľúče

Nepríjemná, ba až nebezpečná je aj strata USB pamäťových kľúčov, čo môže mať dopad na dôležité správy, vizitky a osobné údaje.

Snažte sa držať vaše pamäťové zariadenia doma a noste ich len v nevyhnutných prípadoch. Okrem toho si môžete nastaviť heslo, aby ste ochránili dôležité dokumenty.

1. Antikoncepcia

Viacero ľudí si odkladá prezervatívy do svojich zadných vreciek alebo peňaženiek. Pochopiteľne nikto nechce vyzerať prekvapene ustráchane ak stratí ochranu, ale nosiť kondómy v peňaženke je veľmi riskantné.

Problémom je, ak sa kondómy prehrejú a latex sa oslabí, čím spôsobí vyššie riziko prepúšťania. V prípade, že príde antikoncepcia do kontaktu s niečím ostrým ako sú napríklad vaše kľúče, môže sa vytvoriť malý otvor, ktorý by ste si ani nevšimli.

Bonus: Čo si do svojej peňaženky môžete dať…

Nosiť fotografie vašich detí v peňaženke ešte stále nepatrí medzi zastaralé zvyky. V roku 2009 bol vedený výskum, kde rozmiestnili psychológovia na uliciach v Edinburgu stovky peňaženiek a prekvapujúco polovica z nich sa vrátila. 88 % vrátených peňaženiek mali fotografie detí vo vnútri, 53 % peňaženiek tam mali fotku svojho psa a 43% z nich tam držali rodinnú fotku.

Napádajú vás ešte aj iné položky, ktoré sa neodporúčajú nosiť v peňaženkách?

Preview photo credit Depositphotos, Depositphotos