5 znakov, že vaša diéta poškodzuje vaše zdravie

Hovorí sa, že ak človek začína držať diétu, často býva hladný, nahnevaný a podráždený. A niekedy veru prerastie naša popudlivosť aj do depresie. Možno sa vám bude zdať, že to nemá s hladom nič spoločné, ale ak začíname držať diétu, zvyčajne sa sústreďujeme iba na jednu vec, a to na stratu hmotnosti a úplne zabúdame na naše telá, ktoré potrebujú pre zdravé fungovanie množstvo minerálov a vitamínov.

Zdravanalada.sk zistila, prečo naše stravovacie návyky spôsobujú depresiu. Tu je 5 znakov, ktoré naznačujú, že vaša diéta ovplyvňuje aj vaše zdravie aj vašu náladu.

5. Menštruačné problémy

Tento znak je jedným z najbežnejších problémov, kedy dochádza k hormonálnej nerovnováhe. Tieto hormóny sú zodpovedné za náš metabolizmus a k sa objavia menštruačné problémy, môže to spôsobiť depresiu. Ak si myslíte, že vaša štítna žľaza nefunguje správne, mali by ste navštíviť endokrinológa.

Vo viacerých prípadoch je dôvodom nedostatok jódu vo vašom tele. Ak sa snažíme konzumovať viacero výrobkov obsahujúcich jód, aj tak to nemusí postačovať. Takže vám odporúčame užívať náhrady jódu (nezabudnite sa najprv poradiť s vaším lekárom).

4. Problémy s pamäťou

Omega-3 sú mastné kyseliny, ktoré pomáhajú nášmu mozgu správne pracovať, sústrediť sa a pamätať si dôležité veci. Ak má vaše telo skúsenosť s nedostatkom omega-3 mastných kyselín, začína pohlcovať ďalšie trans tuky. Vedci dokázali, že tieto tuky môžu spôsobovať depresiu.

Ak je vaša depresia sprevádzaná problémami s pamäťou, skúste konzumovať viac omega-3. Tieto kyseliny sú obsiahnuté v:

vlašských orechoch ľanovom oleji, atď.

3. Kŕče nôh

Ak začínate pociťovať objavujúce sa kŕče nôh, musíte začať venovať svojej diéte viac pozornosti, pretože to môže naznačovať, že potrebujete viac horčíka, ktorý pomáha aktivovať enzýmy zodpovedné za produkciu sérotonínu (preto sa cítite depresívne).

V prípade nedostatku horčíka alebo depresie vám zvyčajne lekár odporúča lieky bohaté ne horčík. V prípade menších odchýlok môžete zaradiť do svojho jedálnička potraviny týmito prvkami obohatené, a to:

tekvicové semienka, hrášok, píniové semienka.

2. Strata chuti do jedla, únava, zhoršené dýchanie

Strata chuti do jedla môže človeka, ktorý chce schudnúť, skutočne potešiť. Ale ak je to sprevádzané aj zhoršeným dýchaním a únavou, vôbec to dobré nie je. Všetky tieto príznaky signalizujú, že vaše telo má nedostatok železa, a teda trpí anémiou, čo môže spôsobovať depresie.

Tento problém môžete vyriešiť konzumáciou náhradných doplnkov, ktoré sú bohaté na železo alebo potravinami, akými sú:

pečeň (hovädzia alebo bravčová), ľadviny (hovädzie, jahňacie, teľacie alebo bravčové), chobotnice alebo sójové zrná.

1. Črevné problémy

Ak držíte nezdravú diétu, vaše črevo vám to zanedlho dá patrične vedieť. Je dôležité zapamätať si, že črevo je orgán, kde sa produkuje väčšina dôležitých hormónov. Napríklad sérotonín, hormón šťastia, ktorý sa produkuje v tenkom čreve.

Ak sa cítite depresívne kvôli črevným problémom, skúste kontrolovať vo svojom príjme množstva zinka (ten je zodpovedný aj za zdravé trávenie). Zinok sa nachádza v:

pšeničných klíčkoch, syroch (najmä v syroch ricotta, cheddar, mozzarella, a gouda), mäse (najmä v pečeni a hovädzom mäse) a morských plodoch (najmä v chobotniciach).

Bonus: Nápoj, ktorý prečistí vaše hrubé črevo

Vedeli ste, že je skutočne dôležité z času na čas prečistiť si svoje črevá? Netrápte sa, netreba sa vôbec báť! Radi by sme sa s vami podelili o tento úžasný recept na nápoj, ktorý si možno pripraviť aj doma.

Budete potrebovať:

ananás, uhorku, jablko a aloe vera.

Všetky prísady spolu zmiešajte a užívajte si zdravý a neuveriteľne chutný nápoj. Vaše črevá vám za to určite poďakujú.

Chceme vám pripomenúť, že depresie, nie je len možný vedľajší účinok nezdravej diéty. Ak si všimnete akékoľvek zmeny, mali by ste navštíviť lekára. Nezabudnite informovať lekára, že držíte diétu.

Pozrite si fotografie na shutterstock.com, depositphotos.com