Prehľad o 5 najväčších aktívnych sopkách sveta

Prehľad o 5 najväčších aktívnych sopkách sveta
  1. Mauna Loa na Havaji je najväčšia sopka na Zemi podľa objemu, aj keď nie je najvyššia. Jej vrchol sa nachádza vo výške 4170 metrov nad morom a má obrovský kalderu s priemerom 60 km. Mauna Loa je aktívna sopka, ktorá sa poslednýkrát vybuchla v roku 1984.
  2. Tamu Massif na Japonskom ostrove Honshu je druhá najväčšia sopka na svete. Je to stratovulkán, ktorý sa nachádza pod hladinou oceánu a jeho vrchol dosahuje výšku 2200 metrov pod hladinou. Tamu Massif sa poslednýkrát vybuchol pred asi 145 miliónmi rokov.
  3. Kilauea na Havaji je jedna z najčastejšie aktívnych sopiek na svete. Poslednýkrát sa vybuchla v roku 2018 a spôsobila škody v hodnote miliardy dolárov. Kilauea má vrchol vo výške 1247 metrov nad morom a jej kaldera má priemer 22 km.
  4. Vesuvius na Talianskom ostrove Neapol je najznámejšia sopka na svete a bola zodpovedná za zničenie mesta Pompeje v roku 79 nášho letopočtu. Vesuvius sa poslednýkrát vybuchol v roku 1944 a je stále aktívny. Jeho vrchol sa nachádza vo výške 1281 metrov nad morom.
  5. Popocatépetl v Mexiku je aktívna stratovulkán, ktorá sa poslednýkrát vybuchla v roku 2000. Jeho vrchol sa nachádza vo výške 5426 metrov nad morom a je jedna z najčastejšie monitorovaných sopiek na svete.