6 PRÍZNAKOV NEDOSTATKU VITAMÍNOV

6 PRÍZNAKOV NEDOSTATKU VITAMÍNOV

Pri deficite vitamínov a minerálov prvými trpia koža, vlasy a nechty. Veď organizmus najskôr zachraňuje dôležitejšie orgány pre život - srdce, mozog, pečeň, obličky.

⚠️ Venujte pozornosť týmto 6 príznakom. Ak ich máte, pravdepodobne vášmu organizmu niečo chýba.

6 vonkajších príznakov nedostatku živín:

  1. Bledá pleť - deficit vitamínu B12
  2. Suchá, popraskaná koža - deficit vitamínov skupiny B, A, C
  3. Vyrážky na koži - deficit zinku, vitamínu A
  4. Predčasné vrásky - deficit vitamínu E
  5. Štiepené nechty - deficit železa
  6. Ryhy a jamky na nechtoch - deficit vitamínu D

❗️ Ak nedoplníte deficity, postupom času vnútorné orgány tiež prestanú dostávať potrebné vitamíny a minerály.

Čo robiť pri nedostatku vitamínov v organizme:

1️⃣ Pestra strava: Aby ste predišli nedostatkom vitamínov a minerálov, zabezpečte pestrosť vo svojej strave. Konzumujte čerstvé ovocie a zeleninu, celozrnné obilniny, mliečne výrobky, mäso, ryby a strukoviny. Týmto spôsobom získate široké spektrum potrebných živín.

2️⃣ Konzultácia s odborníkom: Ak si myslíte, že máte nedostatok vitamínov, mali by ste sa poradiť s lekárom alebo odborníkom na výživu. Oni vám môžu navrhnúť vhodné kroky alebo doplnky, ktoré vám pomôžu doplniť nedostatky.

3️⃣ Pravidelné kontroly: Pravidelne absolvujte lekárske prehliadky, aby ste si udržali prehľad o svojom zdravotnom stave. Lekár môže odporučiť testy na zistenie hladiny vitamínov a minerálov v krvi, aby zistil, či trpíte nedostatkami.

4️⃣ Doplnky stravy: Ak máte potvrdený nedostatok vitamínov alebo minerálov, môžete zvážiť užívanie doplnkov stravy. Vždy sa poraďte s lekárom alebo odborníkom na výživu pred užitím akýchkoľvek doplnkov, aby ste predišli možným zdravotným rizikám.

5️⃣ Hydratácia: Pite dostatok vody, pretože hydratácia je dôležitá pre správne fungovanie vášho tela a absorpciu vitamínov a minerálov.

6️⃣ Zdravý životný štýl: Aby ste podporili správnu absorpciu a využitie vitamínov a minerálov, dodržiavajte zdravý životný štýl. Pravidelný pohyb, dostatok spánku a zvládanie stresu sú kľúčové zložky pre udržanie dobrej celkovej kondície.

7️⃣ Zvážte sezónne zmeny: V zime môže byť ťažšie získať dostatok vitamínov zo slnka, ako je napríklad vitamín D. V takýchto prípadoch môže byť vhodné zvážiť doplnkové zdroje vitamínov podľa potreby.

8️⃣ Podpora tráviaceho systému: Zabezpečte, aby váš tráviaci systém pracoval efektívne, pretože správne trávenie je kľúčom k absorpcii vitamínov a minerálov. Zahrňte do svojej stravy vlákninu, probiotiká a fermentované potraviny, ako sú jogurty, kefír alebo kvasená zelenina.

9️⃣ Striedanie potravín: Pravidelne meniť potraviny, ktoré konzumujete, aby ste získali čo najširší rozsah živín. Napríklad, ak zvyčajne konzumujete špenát ako zdroj železa, môžete ho občas nahradiť inými listovými zeleninami, ako je kel alebo mangold.

🔟 Vzdelávanie: Vzdelávajte sa o potravinách, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály, a zahrňte ich do svojej stravy. Využite dostupné zdroje, ako sú knihy, články alebo konzultácie s odborníkmi na výživu, aby ste zlepšili svoje vedomosti o výžive a zabezpečili dostatok vitamínov a minerálov pre svoj organizmus.

Dodržiavanie týchto tipov vám pomôže zabezpečiť, že váš organizmus dostane všetky potrebné vitamíny a minerály. Vždy však dbajte na to, aby ste prispôsobili svoju stravu a životný štýl svojim individuálnym potrebám a konzultovali svoje rozhodnutia s lekárom alebo odborníkom na výživu.

6 PRÍZNAKOV NEDOSTATKU VITAMÍNOV

6 PRÍZNAKOV NEDOSTATKU VITAMÍNOV

6 PRÍZNAKOV NEDOSTATKU VITAMÍNOV