6 rokov som žila v Brazílii a tu je 10 kurióznych vecí, ktoré ma prekvapili.

Ahojte! Volám sa Tatiana a mám 37 rokov. Pred 6 rokmi som sa presťahovala zo Saint Petersburgu do Rio de Janeiro, kde žijem so svojím brazílskym manželom a 2 deťmi. O tejto krajine som veľa pred nasťahovaním veľa nevedela, iba to, že tu každý miluje americký futbal a že Brazílčania sú známi kvôli svojim telenovelám. Teraz však už ich životný štýl a miestne zvyky poznám a dokonca mám aj svoj vlastný blog o mojom živote v Brazílii.

Čitateľov tohto článku chcem zobrať na malé turné okolo krajiny a povedať im o každodennom živote Brazílčanov.

1. Brazílčania rozumejú štýlu a móde svojím vlastným spôsobom.

Opálené ženy, ktoré nie sú veľmi chudé, sa považujú v Brazílii za veľmi príťažlivé. Čo sa týka oblečenia, ženy tu dávajú prednosť minimalizmu, pretože tu je skutočne horúco! Vidieť krátku sukňu alebo šortky, top s otvoreným chrbátom alebo veľmi tesné legíny nie je tu vôbec nezvyčajné vidieť. Nikto sa tu neznepokojuje nad svojím telesným výzorom. Takže, ak má žena väčšiu konfekčnú veľkosť, stále má sebavedomie obliecť si tesné legíny. A každý tu nosí havajské sandále. Nosia ich do práce, do reštaurácie, na pláž aj keď sa idú prechádzať.

A niektoré krásne zvyky miestnej kuchyne ma dokážu úplne naplniť úžasom. Najšokujúcejšia otázku, ktorú som pravdepodobne kedy dostala bola: "Ako si farbíte svoje chlpy na rukách?" Keď sa tu vypne svetlo, chlpy na rukách a nohách si neholia, ale namiesto toho ich "osvetlia".

Brazílčania sa veľmi dobre starajú o svoj chrup. Nikdy som nevidela nikoho so žltými zubami: zuby si umývajú po každom jedle a v reštauráciách môžete dokonca nájsť dentálnu niť, ústnu vodu alebo aj iné hygienické výrobky.

2. Ktokoľvek sa môže zúčastniť Karnevalu.

Karneval je vizitkou Brazílie. Niektorí miestni sa snažia počas Karnevalu odísť z mesta, pretože nikto nechce počas tohto obdobia pracovať. No väčšina ľudí Karneval miluje: pripravujú sa na neho po celý rok.

Hlavný program je v Sambadrome. Počas bežných dní sa táto obyčajná ulica zvyčajne hemží autami a inými vecami, ale počas Karnevalu je zablokovaná a premieňa sa na štádium. Je tu množstvo samba škôl, ktoré sa Karnevalu zúčastňujú, každý z nich má neuveriteľný kostým, spievajú a tancujú. To sú skutočné prázdniny! Samozrejme, keď som to videla po prvý krát, bola som neuveriteľne dojatá. Hneď po príchode som si zistila, čo to všetko obnáša, ak sa chce niekto Karnevalu zúčastniť - všetci si musia kúpiť kostým.

A tak sa minulú zimu stal môj sen skutočnosťou. Zúčastnila som sa Karnevalu v Rio de Janeiro. Jazdili sme skutočne ozdobeným autom a tancovali sme. Zaplatili sme 130,- dolárov za kostým a účasť, ale spomienky, ktoré mám, sú princezničkovské.

3. V kvalite života brazílskych ľudí je obrovský rozdiel.

Najväčšia časť populácie Rio de Janeiro žije v chatrčiach (favelas). Stredná spoločenská vrstva ľudí a veľmi bohatí ľudia žijú vo veľmi drahých kondomíniách (individuálni vlastníci pôdy). Vyzerá to tak, ako keby tam boli 2 svety z 2 úplne iných planét. Všetko majú odlišné, t.j. všetky budovy, ľudia aj ich životný štýl, výzor, spôsob, akým sa rozprávajú, ich zvyklosti aj ich kultúra.

Favelas sú 2-3 poschodové budovy veľmi zle usporiadané a chaotické. Je tam špina. Zásuvky sú priamo nad vašimi hlavami a všade sú graffiti. Väčšina ľudí, ktorí žijú vo favelas, nikdy neskončili školu a je tu veľa kriminálnych činov. Vláda sa pokúša týmto ľuďom pomôcť tým, že im vypláca prídavky.

A na druhej strane je elitný život a pohodlné domy. Kondomínium je skupina vysokých budov, ktoré majú plot a svietiaci pätník. Sú tu plavárne, ihriská, miestnosti pre veľké oslavy a veľa pekných vecí, akými sú napríklad filmové divadlá, salóny krásy a finesscentrá - všetko závisí od ceny apartmánu. Sú tu palmy, obchody, lekárne a supermarkety - nepotrebujete ani chodiť do mesta. Žijú tu vysoko vzdelaní ľudia akými sú inžinieri, právnici, doktori a herci.

Dostať sa z "favelas" je skutočne veľmi ťažké, ale je to možné. Musíte ťažko pracovať a získať vzdelanie. Sú tu rôzni ľudia s rôznymi životmi, niektorí z nich majú viacero zamestnaní, aby zarobili dostatok peňazí pre svoje deti. No nie všetci ľudia vo "favelas" sú pripravení zmeniť svoje životy. Viacerí z nich nechcú pracovať a sú už na to zvyknutí.

4. Takmer všetky rodiny v strednej sociálnej vrstve majú upratovačku.

Takmer všetci ľudia žijúci v kondomíniách sú ľudia, ktorí žijú v chudobných oblastiach. Vo viacerých rodinách majú gazdinú, ktorá prichádza raz alebo dva krát za týždeň a pomáha im s upratovaním. Ak prichádza častejšie ako 2 krát za týždeň, potrebuje mať pracovné povolenie. Je skutočne ťažké získať tento typ práce a ste naozaj šťastní, ak pracujete. Ale je tu aj paradox: slúžku je naozaj ťažké nájsť - príliš veľa ľudí je lenivých pracovať.

Keď som hľadala slúžku pre našu domácnosť, narazila som na rovnaký problém. Jedno dievča ma jednoducho nedokázalo presvedčiť, že vie upratovať. Ďalšiemu sa nepáčilo upratovať, keď som bola nablízku a vymyslela si tisícky dôvodov, prečo nemohla pracovať. Tretie dievča nemalo rado, keď som ju poprosila, aby prišla znova upratovať, pokúsila sa prísť len keď bola chorá a ja som vtedy mala dieťa. Po niekoľkých mesiacoch sa mi konečne podarilo nájsť zodpovednú ženu, ktorá si svoju prácu robí skutočne svedomite a ešte z našej domácnosti nezdupkala.

5. Každý nosí klobúk a bundu ak je 21°C.

Najchladnejším mesiacom v Brazílii je Júl. V skutočnosti nie je až tak chladno. V Riu sa teploty šplhajú od 17°C v noci až na 21°C počas dňa. Je veľmi daždivo. Raz som bola vo výťahu, keď som stretla svoju susedku, ktorý sa skutočne obávala o príšerné počasie vonku: mala oblečenú parku, šál a čižmy. Teplota bola 18°C!

Je to vždy zábavné, keď sú teploty okolo 30°C, pláž je stále prázdna: čo si budeme vravieť, je zima. Vtedy je na uliciach menej ľudí a v obchodoch si môžete kúpiť teplé kabáty a dokonca aj čiapky. Miestna zima sa mi tu skutočne páči a teším sa na ňu: mám rada prírodu a môžem si vonku užiť príjemné vonkajšie teploty.

No v južnej časti krajiny, bližšie ku Argentíne, sú zimy niekedy dosť chladné, teploty môžu klesať aj do -5°C, a majú aj sneh.

6. Niektoré filmové divadlá sú určené pre veľmi malé deti.

Takáto možnosť tu bola už pred niekoľkými rokmi, keď sa mladé mamičky zo São Paulo dohodli na online fóre ísť na filmy so svojimi deťmi. Teraz môžete prísť do filmového divadla so svojím dieťaťom, ktoré má 18 mesiacov. Púšťajú rôzne filmy a zvyčajne sú tieto udalosti sponzorované spoločnosťami, ktoré vyrábajú detské výrobky.

Vyzerá to nasledovne: divadlo je plné mamičiek so svojimi deťmi, dospelých, ktorí pozerajú film a deti môžu plakať, pobehovať okolo, plaziť sa, kričať a hrať sa. Keď začne jedno dieťa plakať, často sa stane, že ostatné deti tiež začnú plakať. Na podlahe, vedľa obrazovky sú detské hračky a špeciálny prebaľovací pult, kde môžete deťom vymeniť plienku.

7. V Brazílii nie sú žiadne vlaky.

Je zvláštne, že taká veľká krajina ako Brazília nemá vlaky. Vzdialenosti medzi mestami sú dosť veľké, no vy môžete používať iba autá, lietadlá alebo autobusy. Najlepší spôsob cestovania je lietadlom, ale je dosť drahý, takže len málo ľudí si to môže dovoliť.

Môžete tu vidieť veľa miest: národné parky, kaňony, vodopády a mnoho iných atrakcií. Ak chcete cestovať, musíte vedieť rozprávať prinajmenšom portugalsky, pretože väčšina Brazílčanov nerozpráva po anglicky.

8. Teplé objatia sú pre priateľov aj pre cudzincov.

Brazílčania majú jeden zvyk, na ktorý si nedokážem zvyknúť: keď sa stretnú a povedia si ahoj, bozkávajú sa na obe líca. Ba čo viac, bozkávajú sa nielen s kamarátmi a ľuďmi, ktorých stretli po prvý krát. Aj muži aj ženy sa bozkávajú a to je práve prejav srdečnosti k ľuďom, nie je v tom nič zlé. Brazílčania milujú túto tradíciu, ktorá môže niekedy, kým pobozkajú 20 - 30 ľudí, trvať aj niekoľko minút.

9. Niektoré nezvyčajné veci o každodennom živote.

Ľudia v Riu majú voľný životný štýl. Napríklad, ak by ste si kúpili práčku a chceli by ste, aby vám ju doručili, neprišla by vám načas a nikto by vás na to ani neupozornil. Ak sa rozhodnete prerobiť si svoj dom, pripravte sa na to, že to bude 2 - 3 krát dlhšie a kvalita bude určite horšia, ako ste očakávali. Na juhu je situácia iná: ľudia sú tam zodpovednejší. V Brazílii je takmer nemožné vrátiť produkt do obchodu. Ak si niečo kúpite (oblečenie, topánky, zariadenia, kabelky a pod.), bude skutočne ťažké žiadať, aby ste im mohli vrátiť tovar výmenou za peniaze. Skoro žiadne obchody to neumožňujú. Môžete však výrobok, s ktorým nie ste spokojní, vrátiť výmenou za iný výrobok do mesiaca. V kuchyni nemajú teplú vodu. Kvôli tomu máte stále pocit, že ste neumyli riady poriadne. Všetko zachráni umývačka riadu. Je tu drahé a slabé pripojenie na internet. Niekedy nemáte počas niekoľkých dní žiadne pripojenie, hlavne ak je vonku daždivo. Do nápojov pridávajú príliš veľa ľadu. Vždy! Nápoje tu nie sú chladené, ale takmer mrazivé!

10. Ľudia tu skutočne milujú americký futbal a surfovanie.

Každý tu miluje americký futbal. Pozerajú všetky zápasy, sú hrdí na svoj tím, a hráči amerického futbalu sú tu národnými hrdinami. Keď je nejaké veľké turné, život každého sa zastaví a všetka pozornosť sa venuje hre. Niekoľko hodín pred zápasom národného tímu si Brazílčania obliekajú žlté tričká a začínajú sledovať TV. Nevadí im, kde sú, či už v nemocnici, v taxíku, na večeri alebo iba tak na ulici.

Niektoré spoločnosti dokonca dávajú svojim zamestnancom jeden deň voľna ak ide o dôležitý zápas. A každý hrá americký futbal: ľudia, ktorí žijú na "favelas" (známa štvrť, kde vyrastali známi hráči) a stredná spoločenská vrstva.

Ďalším športom, ktorí milujú, je surfovanie. Dokonca by som povedala, že je tak populárny ako americký futbal, pretože na mori môžete vidieť množstvo surfujúcich ľudí.

Bonus: Tieto veci sa môžu stať iba v Brazílii.

Nemožné prelomiť to.

Aký uhol!

Chceli by ste navštíviť Brazíliu? Povedzte nám to v komentároch.

Pozrite si fotografie na imgur, u/muety__ / reddit