6 Varovných signálov, ktoré naznačujú, že máte mŕtvicu

Mozgová mŕtvica patrí medzi vážne handicapy dnešnej doby. Každý rok zažije mŕtvicu takmer 800 000 ľudí, z toho 700 000 z nich majú s mŕtvicou skúsenosť po prvý krát a u 150 000 prípadov sa jedná o opakovanú skúsenosť. Existujú však spôsoby, ako jej predchádzať tým, že v každodennom živote dodržiavate určité pravidlá.

Zdravanalada.sk vám chce opísať niekoľko znakov, ktoré by ste nemali na svojom tele prehliadať, pretože sa jedná o príznaky blížiacej sa mŕtvice.

6 Varovných signálov, ktoré naznačujú, že máte mŕtvicu

Dostať mozgovú mŕtvicu je podobné ako dostať srdcový infarkt, ale v tomto prípade napáda váš mozog. V skutočnosti dochádza k mozgovej mŕtvici vtedy, ak sú niektoré mozgové cievy upchaté, čo spôsobuje to, že naše telo nedokáže normálne fungovať. Postihnutá časť mozgu potrebuje okamžitú zdravotnícku starostlivosť, keďže je veľmi dôležité do mozgu dodávať neustály zdroj kyslíka, aby bol mozog schopný normálne fungovať. Symptómy mŕtvice sa zvyčajne ukážu rýchlo, ale môže trvať hodiny alebo dokonca aj dni, kým si všimnete, že sa niečo zlé deje. Takže ak si myslíte, že možno máte niektoré z týchto symptómov, neignorujte ich ani vtedy, ak sa vám nezdajú až také závažné.

1. Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak môže viesť ku vážnym problémom, akými sú napríklad aj mŕtvica poškodením mozgových nervov alebo oslabením krvných ciev, čo môže viesť ku krvácaniu alebo pretrhnutiu cievy. Okrem toho je vysoký krvný tlak dôvodom pre vznik zrazením v krvnom riečisku, a to vedie k upchatiu ciev v mozgu, čo spôsobuje proces mŕtvice.

2. Problémy s videním

Mŕtvica môže spôsobiť dvojité videnie, stratu zraku na jednom oku alebo rozmazané videnie. Počas výskumu vo Veľkej Británii sa opýtali približne 1 300 ľudí na niektoré príznaky, ktoré pri mozgovej mŕtvici spozorovali. Takmer všetci si pamätali, že mali rozmazané videnie alebo problémy s videním ako jeden z hlavných symptómov.

3. Strnulosť na jednej strane tela - na tvári, rukách alebo nohách.

Je bežným príznakom pociťovať slabosť alebo strnulosť na tvári, ruke alebo nohe na jednej strane tela. V takýchto prípadoch dochádza ku paralýze práve na opačnej strane, ako na tej, kde sa objavila mŕtvica v mozgu.

4. Bezdôvodný závrat alebo malátnosť

Počas štúdie sa dokázalo, že závrat a malátnosť je tiež bežným príznakom pacientov, ktorí utrpeli mŕtvicu. Rozpaky alebo stav zmätenosti môžu byť výsledkom napadnutej strany mozgu.

5. Náhla migréna alebo silná bolesť hlavy

Počas mŕtvice sa krvný tok do mozgu buď zablokuje alebo preruší kvôli prerušeniu spôsobenom v krvnom riečisku. To môže spôsobiť cievnu trhlinu alebo poškodenie majúce za následok veľmi silnú migrénu alebo bolesť hlavy.

6. Nehybnosť v krku alebo bolesť ramena

Pretrhnutie krvnej cievy v mozgu môže spôsobiť stuhnutý krk alebo rameno. Ak nie ste schopný dotknúť sa brady ku vášmu hrudníku (samozrejme nie z toho dôvodu, že ste obézny alebo máte iné zdravotné problémy), okamžite navštívte lekára.

Kto je vystavený riziku?

Podľa správy zverejnenej NCBI, ide o ľudí, ktorí majú pravdepodobnosť, že sa u nich objaví mŕtvica:

Ľudia s vysokým krvným tlakom - Krvný tlak sa považuje za vysoký pri hodnotách 140/ 90 mmHg alebo vyššie. Vek a Pohlavie - Starší muži majú vyššiu pravdepodobnosť dostať mŕtvicu ako mladí ľudia alebo ženy. Fajčenie - Fajčenie môže ovplyvniť množstvo kyslíka v mozgu a môže spôsobiť aj veľké poškodenia krvných ciev, čo má za následok vysoký krvný tlak. Cukrovka - Cukrovku spôsobuje nedostatok hormónu inzulín, ktorý reguluje úroveň cukru v tele. Ak je ho nedostatok, cukor sa nemôže dostať do všetkých častí tela, kde je potrebná energia - akou je aj mozog. Srdcové ochorenia - Problémy so srdcom môžu spôsobiť krvné zrazeniny, ktoré majú niekedy za následok prerušenie krvného tuku, čo môže spôsobiť mozgovú mŕtvicu.

Ďalšie rizikové faktory:

Alkohol a závislosť na drogách. Obezita. Nekvalitná alebo nezdravá potrava. Depresia, úzkosť, nedostatok fyzickej aktivity. Ďalšie iné neurologické problémy.

Čo robiť v prípade pohotovosti?

Ak ste sami:

Zavolajte 112 alebo rýchlu zdravotnú pomoc. Nejazdite autom do nemocnice sami. Nejedzte ani nič nepite. Nebuďte úzkostlivý - vaše šance na prežitie ak ste mladší ako 60 rokov, sú vysoké asi na 60% - 70%.

Ak ste pri pacientovi vy:

Ak ste niekto, kto môže pacientovi pomôcť, položte ho na jednu stranu s vyvýšenou hlavou. Niektorí ľudia môžu aj vracať, preto pre istotu pacientovi podoprite hlavu. Rozprávajte jemným hlasom a ubezpečte pacienta, že sa niet čoho obávať. Starostlivo ho sledujte a všímajte si celý jeho stav, aby ste to potom vedeli opísať operátorovi zdravotného strediska alebo ošetrujúcemu lekárovi.

Poznáte viac znakov a symptómov mŕtvice? Nebojte sa zdieľať s nami vaše skúsenosti v komentároch.

Ilustroval Daniil Shubin.