6 znakov, že vaše telo produkuje príliš veľa hlienu a ako to zastaviť

Každý má hlien a podľa štúdií je veľmi dôležitý pre naše telá, pretože nás chráni pred prienikom čiastočiek a obsahuje enzýmy a bielkoviny, ktoré nám pomáhajú zbaviť sa škodlivín, ktoré sú vo vzduchu. Ak však máme niekedy pri kýchnutí hlien žltý alebo zelený, alebo si všimneme, že naše telo produkuje príliš veľa hlienu, môže to naznačovať aj problém.

V tomto článku vám prinášame štúdiu, ako rozpoznať kedy je množstvo hlienu príliš vysoké a aké sú spôsoby tento problém riešiť.

Prečo naše telo produkuje príliš veľa hlienu

Naše telá produkujú hlien po celý čas. Ak hlien zmení svoju konzistenciu, stáva sa to zvyčajne vtedy, ak sa začnete cítiť nepríjemne. Môže byť hustejší a lepkavejší a môže sa vo vašom tele zhromažďovať. Dôvodom môžu byť alergie, podráždený nos, hrdlo alebo pľúca; fajčenie cigariet alebo zažívacie problémy.

Zvyčajne majú tento problém ľudia s alergiami. Alergie spúšťajú reakciu, ktorou vaše telo pretláča histamín, čo spôsobuje svrbenie a kýchanie. Nos máte plný, pretože sa vám v slizniciach začína produkovať tekutina. Môže tu byť aj iný vážny dôvod. Hlien je súčasťou prirodzenej pľúcnej imunitnej funkcie, preto by ste mali byť obzvlášť obozretný vtedy, ak máte nadmerné vylučovanie hlienu a chronický kašeľ, pretože tie patria k príznakom chronickej bronchitídy.

Príznaky nadmerného hlienu

Na prvý pohľad sa tento problém nemusí zdať škodlivý, ale ak máte plné dutiny, spôsobuje vám to veľa nepríjemností. Ako zistíte, či máte nadmerný hlien? Existujú niektoré príznaky a symptómy, ktoré sú pre toto ochorenie špecifické:

1.plný nos,

2.bolesť hrdla,

3.kašeľ,

4.dutinové bolesti hlavy,

5.upchatý nos,

6.kýchanie.

Prostriedky a spôsoby, ako sa nadmerného hlienu zbaviť.

Môžete si pomôcť prostredníctvom stravy, ktorú konzumujete, pomocou svojich celkových návykov a zavedením zmien vo svojom životnom štýle. Tieto prostriedky a spôsoby neslúžia len na odstránenie problému, ale vo všeobecnosti prispievajú aj k udržaniu vášho zdravia:

1. Pite dostatočné množstvo tekutín.

Čím viac pijete, tým máte hlien slabší. Je to veľmi dôležité pre ľudí s alergiami. Prvým pravidlom je nezanedbávať hydratáciu. Pite viac vody, nie džúsov ani limonád. Pomôže vám to zbaviť sa hlienu a prečistiť si vaše telo.

2. Udržiavajte vlhkosť vzduchu

Toto pravidlo nasleduje za prvým pravidlom. Suchý vzduch dráždi nos a plní ho hlienom. Všimli ste si už niekedy, že ľudia s alergiami začínajú viac kýchať, ak vzduch nie je dostatočne vlhký? Zadovážte si zvlhčovať a zapnite si ho každú noc. Môžete doň pre dobrú arómu a lepšie výsledky pridať aj esenciálne oleje.

3. Kloktajte slanou vodou.

Pomôže to vášmu hrdlu a zníži jeho podráždenie. Jednu čajovú lyžičku soli pridajte do pohára s teplou vodou a kloktajte niekoľkokrát za deň.

4. Vyfúkajte si nos.

Fúkajte nosom a neprehĺtajte hlien. Robte to jemne, aby ste nepoškodili vrstvy sliznice. Týmto postupom si môžete pomôcť prečistiť ústnu hygienu a výsledkom je prevencia zubných problémov.

5. Používajte eukalyptus.

Eukalyptus môžete naniesť na svoju hruď alebo vypiť vodu s obsahom pár kvapiek esenciálneho oleja alebo si dajte teplý kúpeľ s eukalyptom. Tento prostriedok má antibakteriálne vlastnosti, pomáha pri prechladnutí, respiračných problémoch, prispieva ku zubnej starostlivosti a môže tiež poslúžiť ako repelent proti hmyzu.

6. Zdravo sa stravujte.

Neznamená to, že máte byť teraz na extrémnej diéte a nemáte nič jesť. Znížiť hlien znamená, že by ste mali do svojho denného jedálnička zahrnúť produkty, akými sú:

losos, tuniak, morský jazyk a sardinky,
tekvicu, ananás, jablko, citrón, uhorku, zázvor, cibuľu a cesnak,
harmanček a bezkofeínový čaj,
olivový olej.

7. Urobte si medový zábal, aby ste porazili hlien na prieduškách.

6 znakov, že vaše telo produkuje príliš veľa hlienu a ako to zastaviť

Na zábal potrebujete zmiešať trošku medu s troškou múky tak, aby sa zmes nelepila na vaše ruky. Pridajte trošku olivového oleja a znova to spracujte ešte s troškou múky. Vezmite plienku a zabaľte ju do jemnej gázy. S použitím náplaste to priložte na svoju hruď alebo chrbát. Zábal môžete nechať pôsobiť celú noc. Ak nanášate zábal u detí, odstráňte ho 2 – 3 hodiny pred spaním.

8. Pripravte si nápoj zo sódy bikarbóny a medu

Toto je výborná domáca terapia pre tých, ktorí majú chrípku a pre tých, ktorí sa potrebujú zbaviť nadmerného hlienu z priedušiek. Potrebujete 1 čajovú lyžičku medu, ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 2-3 kvapky citrónového džúsu a pohár teplej vody. Všetky prísady miešajte v pohári tak dlho, kým sa sóda bikarbóna nerozpustí. Teraz môžete začať nápoj popíjať. Pravidelným popíjaním si vyčistíte svoje pľúca a prestanete kašľať.

Poznáte nejaké iné účinné spôsoby, ako riešiť tento problém? Napíšte nám komentár ako ste sa hlienu zbavilli.

Ilustrovala Natalya Tylosova.