6 Znakov, že trpíte na refluxovú chorobu a ako sa jej zbaviť

Refluxová choroba alebo gastroezofágová refluxová choroba (GERD) je bežný zdravotný problém. Ovplyvňuje milióny ľudí a niekedy si dokonca ani neuvedomujú, že by ju vôbec mali. Ba čo viac, refluxová choroba môže spôsobovať aj iné ochorenia. Podľa výskumníkov môže prispieť k zhoršeniu astmy, čo dokazuje aj fakt, že väčšina astmatikov už gastroezofágovú refluxovú chorobu má.

Zozbierali sme zoznam príznakov, ktoré vám refluxovú chorobu pomôžu diagnostikovať.

Po prvé by ste mali vedieť, že refluxová choroba je dlhotrvajúci stav. Čokoľvek skonzumujete, vracia sa späť do pažeráka a spôsobuje nepríjemné symptómy a komplikácie. Ľudia s nadmernou hmotnosťou, tehotné ženy, fajčiari a tí, ktorí užívajú určité lieky, majú pre vývoj tejto choroby vysokú predispozíciu.

Takže aké sú znaky a príznaky, ktoré naznačujú, že ide o gastroezofágovú refluxovú chorobu? Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

1. Kyslá chuť v ústach

Tento stav spôsobujú zvyčajne svaly alebo zvierač vo vrchnej časti žalúdka. Keď zvierač zoslabne, kyselina stúpa do tráviacej rúry. Kyslá kyselinová chuť sa tam môže zdržiavať niekoľko týždňov a pôsobiť veľmi dráždivo, čo ovplyvňuje kvalitu vášho života. Tento problém je bežný najmä u tehotných žien, pretože žalúdok musí zniesť silnejší tlak.

2. Opakované zvracanie

6 Znakov, že trpíte na refluxovú chorobu a ako sa jej zbaviť

Opakované zvracanie je vracanie sa kyseliny do vášho hrdla alebo úst. Môžete okúsiť horkú chuť, gŕganie a niekedy dokonca aj zvracanie. Opakované zvracanie sa môže objaviť kedykoľvek, avšak vyrušuje najmä v noci. Môže vás zobudiť horká tekutina vo vašom hrdle a pocit paniky.

3. Pálenie záhy

Viacerí ľudia na celom svete už o pálení záhy počuli a dokonca s tým majú aj skúsenosti, ale len málokto z nich vie, že majú refluxovú chorobu. Pálenie záhy je najbežnejší príznak gastroezofágovej refluxovej choroby. Symptómy pálenia záhy sú zvyčajne pálenie alebo nepríjemný pocit v strede spodnej časti hrudníka po jedení. Tento nepríjemný pocit môže stúpať, ak sa zohnete alebo si rovno ľahnete na svoj chrbát.

4. Porucha trávenia

Ak zažijete refluxovú chorobu, môžete v žalúdku cítiť nepríjemný pocit, čo zahŕňa nevoľnosť po jedení, bolesť vo vrchnej časti brucha, gŕganie a pocit plnosti žalúdka. Niekedy sa môže stať, že kvôli pocitu plnosti žalúdka necítite ani hlad a nemáte ani chuť do jedla.

5. Dysfagia

Dysfagia znamená, že môžete vo svojom hrdle cítiť pocit nahromadenej potravy. Stáva sa to kvôli rozšíreniu vášho pažeráka. Keď sa objaví dysfagia, môžu nastať problémy, pretože nemôžete prehĺtať, takže nedokážete prijať dostatok kalórií, čo môže viesť k dodatočným zdravotným problémom.

6. Kašľanie

6 Znakov, že trpíte na refluxovú chorobu a ako sa jej zbaviť

Kašľanie nepatrí medzi typický príznak refluxovej choroby, ale prinajmenšom u 25-40 % prípadov bol chronický kašeľ zaznamenaný.

Okrem týchto vyššie spomenutých symptómov môžete cítiť menej známe príznaky akými sú bolesť pri prehĺtaní, zvýšené slinenie, úbytok hmotnosti, podráždenie hrdla, zlé dýchanie, suché ústa a bolesť na hrudi.

Ako sa možno refluxovej chorobe vyhnúť:

Najprv je treba povedať, že refluxovú chorobu spôsobuje váš životný štýl. Preto je veľmi dôležité riadiť sa jednoduchými pravidlami.

Jesť menšie porcie. Je lepšie jesť častejšie, ako jesť veľké porcie jeden alebo dva krát denne. Je dôležité vyhýbať sa alkoholu, kyslým, korenistým a mastným jedlám. Ak je potrebné, schudnite pár kilogramov. Nenoste tesné oblečenie. Nejedzte tesne pred spaním.

Máte niektoré príznaky gastroezofágovej refluxovej choroby? Ako sa staráte o svoj žalúdok? Ak vám náš článok pomohol alebo bol pre vás nejako ináč prínosný, pripojte k nášmu článku svoj komentár.

Ilustroval Daniil Shubin.