7 Dych berúcich faktov o živote na Atarktíde (−78,9°C vonku a žiadne močenie v sprche)

Antarktída sa často kvôli krutým podmienkam nazýva aj "Biely Mars". V roku 2005 tu bola postavená Konkordia, francúzsko-talianska polárna stanica. Európska vesmírna agentúra (ESA) tam vedie svoj výskum. Zároveň tu žije takmer 60 ľudí v izolácii, extrémne nízkych teplotách a s nedostatkom svetla a kyslíka. Títo všetci prešli niekoľkomesačnou prípravou, aby tu mohli pracovať počas 9-12 mesiacov. Stanica pozostáva z 2 valcovitých budov: prvá sa nazýva "tichá" a je to miesto, kde sú všetky laboratóriá, izby na bývanie a nemocnica. Druhá sa nazýva "hlučná" a má posilňovňu, sklad, jedáleň, kino a miestnosť pre video hry.

V nasledujúcich riadkoch vám povieme viac o Konkordii aj o tom, ako sa tu darí ľuďom žiť.

1. Priemerná teplota na Antarktíde je −50°C. Najnižšia teplota je −78,9°C.

Teplota nikdy nestúpne vyššie ako −28,9°C dokonca ani v lete. Nedokážu tu prežiť ani obyčajné baktérie a ľudia si musia, keď idú vonku obliekať niekoľko vrstiev oblečenia, špeciálne topánky, nafúknuté boxerské rukavice a okuliare. Všetky oblečenia vážia toľko ako vesmírny oblek.

Konkordia leží vo výške 3 299 km nad úrovňou mora, preto je tam veľmi riedky vzduch a málo kyslíka. Je však taká čistá, že nemá žiadnu vôňu. Po príchode naspäť na pevninu opisujú výskumníci ich šok spôsobený neuveriteľnou rozmanitosťou vôní.

2. Ľudia žijú počas 4 mesiacov roka v úplnej tme.

Antarktída nemá noci a dni ako ich poznáme: počas zimy slnko nevystúpi nad horizont a ľudia strávia 4 mesiace v úplnej tme. Počas leta slnko nezájde za horizont. Kvôli tejto skutočnosti sa miešajú denné rytmy a niekedy je veľmi ťažké zaspať alebo jesť pretože sa vám zdá, že jete v strede noci. Prvé lúče slnka po zotmení ľudia vnímajú ako dovolenku: každý prestane robiť to čo robil, ide na strechu a sleduje východ slnka po prvý krát po 4 mesiacoch.

3. Najbližší supermarket je vzdialený 4 023 km.

Konkordia leží ešte ďalej od civilizácie ako Medzinárodná vesmírna stanica a nie je také jednoduché dostať sa k nej: veľké náklady prinesie karavan saní (trvá to 10-12 dní) a menšie náklady a potravu prinesú malé lietadlá skonštruované pre extrémne teploty.

Napriek skutočnosti, že najbližší supermarket leží 4 023 km, neznamená to, že výskumníci žijú o chlebe a vode - jedia mäso, ryby, mliečne produkty, čerstvé ovocie a zeleninu. Členovia medzinárodného tímu milujú varenie tradičných jedál akými sú žabie stehná alebo boršč. Viaceré produkty sa udržiavajú mrazené a vajcia sa udržiavajú vo vosku.

Alexey Ekaikin, glaciológ z Ruska, zdieľa svoj "životný deň" na stanici: “Dnes dostali všetci obyvatelia stanice informačný bulletin, že Konkordii došli zásoby mlieka, preto kým nedostaneme nový náklad, budeme musieť používať práškové mlieko. V srdci Antarktídy neexistuje žiadne mlieko, čo je dosť zlé!”

4. Počas zimy je stanica úplne izolovaná od pevniny.

Počas zimy je nemožné z Konkordie odísť. Neexistuje žiadne spojenie s pevninou a ak sa stane niečo nečakané, musíte sa spoliehať len na seba. Preto je tu dobre vybavená nemocnica a priestranná zóna stanice vybavená potravinami. Potrava je skladovaná aj v skladoch blízko stanice.

Počas zimy tam zvyčajne ostáva okolo 15 ľudí. Väčšina z tých, čo ostáva, majú 2 osobitosti, napríklad inštalatér môže asistovať v tíme a kuchár by mohol byť aj hasičom.

5. Výskumníci sa pokúšajú zistiť ako toto nevľúdne prostredie ovplyvňuje ľudí. Je to nevyhnutné pre budúce vesmírne lety.

Pocit totálnej izolácie vedie k stresu a rôznym psychologických ťažkostiam - od nepozornosti až k depresii alebo všetkým tým fenoménom, ktoré sa tu práve skúmajú. Vedci veria, že nazbierané vedomosti pripravia ľudí pre dlhodobé vesmírne lety, zlepšia vesmírne zariadenia a pomôžu určiť ako vybudovať prvé stanice na Mesiaci a na Marse.

Všetci členovia tímu majú špeciálne digitálne denníky, nosia špeciálne hodinky, ktoré zaznamenávajú časy, kedy spia a pracujú a monitorujú, koľko času ľudia trávia spolu navzájom. Údaje sa po zozbieraní náležite analyzujú, aby sa zistilo, či nastávajú nejaké zmeny v ľudskom správaní.

Okrem toho sú pracovníci stanice súčasťou viac ako 20 vedeckých projektov, akými sú seizmologický, astronomický, meteorologický, klimatologický, prírodovedecký a dokonca tu pracujú aj glaciológovia.

6. Ľudia tam nielenže pracujú, ale sa aj zabávajú.

Pracovníci stanice trávia voľný čas veľmi zaujímavo: sprevádzajú po svojich laboratóriách, hrajú basketbal na snehu a milujú tancovanie a karnevaly. Niekedy používajú video hovory, aby odpovedali na otázky študentov na školách a univerzitách a na Vianoce radi telefonujú talianskemu prezidentovi cez Skype.

Viacerí z nich sa pokúšajú rozprávať cudzími jazykmi a praktizujú svoje zručnosti cudzích jazykov, pretože ide o medzinárodný tím, ktorý pozostáva zo Švédov, Francúzov, Talianov, Angličanov a Rusov.

7. Močenie v sprche je na Konkordii zakázané.

Všetky zdroje pitnej vody v Konkordii tvorí sneh. Výskumníci potrebujú veľa paliva, aby ju roztopili, preto musia ťažko pracovať, aby vodou ušetrili: po tom, čo sa voda použije pri sprchovaní sa náležite očistí a vytlačí na opakované použitie. Preto tu ľudia nemôžu používať svoje vlastné mydlo ani sprchovací gél - každý má 3 v 1 šampón, ktorý je s čistiacim systémom kompatibilný. V sprche nesmiete močiť, pretože systém sa s recykláciou ľudského odpadu nevie vysporiadať. Ak nájdu údržbári vo vode zvýšenú úroveň amónia, vyhlásia to na valnom zhromaždení.

Tu si môžete pozrieť krátke video turné po Konkordii.

Trúfli by ste si navštíviť Antarktídu? Zdieľajte svoje myšlienky s nami vo svojich komentároch.

Pozrite si fotografie na C. Possnig, C. Verseux / ESA / IPEV / PNRA / Flickr