7 Japonských cvikov, ktoré zdokonalia ženské telo

Vedeli ste, že japonské ženy držia svetový rekord v dlhovekosti už viac ako 25 rokov? Nestarnú a prekvapujú svet svojimi ideálnymi tvarmi. Niet divu, že cvičenie (podporené zdravým stravovaním) je jedným z najúžasnejších tajomstiev dokonalosti v japonskej kultúre.

Chceme vám predstaviť pár cvičení ktoré vyvinul Katsuzō Nishi, ktoré pomáhajú ženám dobíjať si svoju energiu a udržať sa vo forme.

Katsuzō bol japonský chlapec, ktorý mal veľmi chatrné zdravie. Keď dosiahol vek 20 rokov, diagnostikovali mu smrteľnú chorobu. On sa však nevzdával, namiesto toho vyvinul svoj vlastný pôvodný systém udržania si zdravia a žil až do veku 75 rokov. Ak chcete vedieť viac užitočných cvikov, nezabudnite skontrolovať bonusovú časť.

1. Tŕstie vo vetre

Toto cvičenie pomáha zvyšovať prietok krvi do nôh a pomáha predchádzať únave a bolestiam nôh.

Ľahnite si na brucho. Povrch musí byť tvrdý. Zohnite kolená. Uvoľnite sa a predstavte si, že vaše nohy sú tŕstie, ktorým pohojdáva vietor. Mávajte uvoľnenými nohami ako keby ste sa chceli pätami dotknúť zadnej časti. Nejaký čas potrvá, kým sa vám to podarí, ale neustávajte v skúšaní. Ak budete robiť tento cvik každý deň, uvidíte výsledky.

2. Lístok

Ľahnite si na chrbát tvárou nahor. Povrch musí byť tvrdý. Uvoľnite sa a predstavte si, že vaše telo je prázdne a ľahké. Ohnite kolená. Nedvíhajte chodidlá. Teraz pomaly ťahajte chodidlá ku zadku čím bližšie ako sa dá. Pomaly zdvihnite hlavu nahor a dlaňami sa dotknite kolien. Nedvíhajte chrbticu. Ak sa dotknete dlaňami kolien, zdvihnite hlavu hore a skontrolujte, či je chrbtica v horizontálnej polohe. Zostaňte v tejto polohe čím dlhšie ako sa dá. Predstavte si, že energia prichádza cez vašu hlavu. Vráťte sa do pôvodnej polohy a uvoľnite sa.

3. Loďka

V popôrodnom období prináša tento cvik osoh ženám v prípade, že majú zoslabnuté svaly. Zlepšuje aj rovnováhu, trávenie a pomáha uvoľniť žalúdok.

Ľahnite si na chrbát tak, aby ste mali nohy spolu a ruky položte pozdĺž tela dlaňami nadol. Počítajte do 4 a zodvihnite nohy palcami vystretými nahor. Zároveň zodvihnite vrchnú časť tela s vystretými rukami. Prstami sa dotknite svojich kolien. Zostaňte v tejto polohe dovtedy, kým nepocítite únavu. Opakujte 10 krát.

4. Vŕbová vetvička

Cvik vŕbová vetvička efektívne pomáha znižovať bolesť krížov, posilňuje paže a cievy.

Postavte sa. Rozkročte nohy tak naširoko ako sa len dá. Chodidlá musia byť paralelne. Zamerajte sa na vaše telo a predstavte si, že je bezváhové a prázdne. Rukami zapažte nad obličky a spolu ťahajte palce na svoju kostrč. Pomaly ohnite chrbát a otočte hlavou späť. V maximálnej úrovni uvoľnite ruky. Pomaly sa otočte naľavo a napravo. Predstavte si, že ste vŕbová vetvička blízko rieky. Ak pocítite únavu, vráťte sa rukami do pôvodnej polohy nad obličky.

5. Obloha blízko rieky

Toto cvičenie pomáha uvoľniť obsah žalúdka a je prínosné pre chrbticu a systém cirkulácie krvi. Pomáha aj pri vývoji predstavivosti a upokojuje vašu myseľ.

Ľahnite si na chrbát. Povrch musí byť tvrdý. Uvoľnite sa. Stlačte ruky za hlavu. Pomaly si sadnite. Zohnite sa smerom k nohám čím viac je to možné. V maximálnej polohe si predstavte, že stojíte vedľa rieky. Pozeráte sa na rieku a rozpúšťate sa v nej. Pomaly sa vráťte do pôvodnej polohy. Pamätajte na pocit rozpúšťania. Očami sa pozrite nahor a predstavte si, že sa pozeráte na oblohu.

6. Vinič

Toto cvičenie uvoľňuje bolesti chrbta a nôh.

Postavte sa. Pomaly si masírujte zápästie a predstavte si, že sa vaše telo ohýba. Jemne (ale silou) sa ohnite akoby ste sa pokúsili dotknúť zeme svojimi rukami. Vráťte sa do pôvodnej polohy a jemne ohnite chrbát späť čím nižšie ako sa dá. Vráťte sa do pôvodnej polohy a jemne sa nakloňte naľavo a napravo. Vráťte sa do pôvodnej polohy a uvoľnite sa.

7. Tetiva

Cvik tetiva redukuje tuk na stehnách, uvoľňuje bolesť v krížoch, uvoľňuje boky a zlepšuje dýchanie.

Začnite polohou v kľaku. Prehnite svoj chrbát a dotknite sa rukami svojich členkov. Vydržte 5 sekúnd a vráťte sa do pôvodnej polohy. Opakujte 10 krát v závislosti od vášho veku a celkovej kondície.

Bonus: Tieto cvičenia sú prínosné najmä pre ženy trpiace na ochorenia vaječníkov.

7 Japonských cvikov, ktoré zdokonalia ženské telo

Toto cvičenie posilňuje boky, brušné svaly a zadok, uvoľňuje napätie vo vaječníkoch, masíruje a stimuluje orgány v brušnej dutine, prispieva k citovej rovnováhe, uvoľňuje stres a upokojuje myseľ.

Začnite na rukách a kolenách, zápästia majte na úrovni ramien a kolená pod bokmi.

Predstavte si rovnú líniu spájajúcu ramená a boky. Natiahnite svoj krk.

Vydýchnite a ohnite chrbát smerom ku stropu. Ramená a kolená držte v jednej línii. Uvoľnite hlavu smerom ku podlahe, ale bradu nepriťahujte k hrudníku.

Nadýchnite sa a vráťte sa do pôvodnej polohy.

Opakujte 20 krát.

7 Japonských cvikov, ktoré zdokonalia ženské telo

Toto cvičenie zlepšuje cirkuláciu krvi, spevňuje stehná, boky a zadné partie a uvoľňuje zápchu. Je prínosom pre ženy s problémami maternice a vaječníkov.

Ľahnite si na brucho. Položte ruky pozdĺž svojho tela dlaňami nadol. Nohy musia byť od seba na šírku 15 cm. Natiahnite palce a zdvihnite jednu nohu do výšky 15 cm. Druhú nohu nedvíhajte. Vydržte pár sekúnd a vráťte sa do pôvodnej pozície. Opakujte 50 krát s každou nohou.

Páčia sa vám tieto cvičenia? Aké druhy športov preferujete? Zdieľajte s nami vaše skúsenosti.

Ilustrovala Ekaterina Gapanovich.