7 Mýtov o zdraví, ktoré odhalili moderní vedci

Falošné vedecké mýty nie je možno jednoducho nahradiť súpľahlivými faktami. Odporúčame vám každý deň spraviť 10 000 krokov, kupovať bezgluténové výrobky a piť tekutiny až 30 minút po obede. Všetky tieto fakty nemajú žiadne vedecké podloženie.

Zdravanalada.sk našla 7 najrozšírenejších mylných názorov, ktoré sa považovali za vedecké fakty.

1. Glutén škodí vášmu zdraviu.

Vedci porovnali viac ako 650 bezgluténových produktov s ich obyčajnými ekvivalentmi a zistili, že bezgluténové produkty obsahujú viac kalórií, cukru, tuku a menej bielkovín. Sú ľudia, ktorí musia jesť bezgluténové potraviny kvôli svojej alergii alebo ak trpia na celiakiu. Glutén môže spôsobiť poškodenie ich črevnej sliznice (približne 1 zo 100 ľudí trpia týmto ochorením). U zdravých ľudí môže obmedzovanie celozrných výrobkov v strave zvýšiť riziko vývoja srdcových ochorení.

2. Aktívne čierne uhlie pomáha liečiť "stav po opici".

Príznaky "opice" sa objavujú po požití alkoholu, ak sa alkohol vo vašej pečeni mení na toxický acetaldehyd a potom sa neskôr dostáva do vášho krvného obehu. Aktívne čierne uhlie pohlcuje toxíny vo vnútri vášho tela a podporuje ich rýchly rozklad prostredníctvom čriev. Je však efektívne iba počas prvej hodiny otravy toxínmi. Nemá význam skúšať uhlie používať ráno.

Aby ste uvoľnili bolesti hlavy, mali by ste užiť nesteroidné protizápalové lieky akými sú ibuprofen, Diclofenac, a Naproxen (neužívajte Paracetamol: neznáša sa dobre v kombinácii s alkoholom) a piť veľa vody.

3. Negatívne-kalorické potraviny.

Zeler, grapefruit, brokolica, paradajky a uhorky sa nazývajú negatívne-kalorické potraviny, ale zatiaľ sa to vedecky nepodarilo dokázať. Napriek nízkym kalóriám (od 7 do 30 kalórií na 100 g), potrebuje vaše telo menej energie ako zvyčajne. Dá sa to vysvetliť tak, že tieto produkty obsahujú veľa vody a vlákniny, ktoré nevyžadujú veľa energie na trávenie.

4. Počas jedenia by ste nemali piť.

Všetka voda, ktorú pijete počas jedenia napomáha "spláchnut" kúsky potravy smerom dole pažerákom do žalúdka. Voda rozdeľuje veľké sústa potravy a obohacuje potravu o kyseliny a enzýmy. Voda riedi vylučovanie žalúdočných štiav, ale nezasahuje do práce žalúdka. Reguluje aj koncentráciu žalúdočných štiav. Pohár vody pomáha náležite stráviť vašu potravu.

5. Dávkovače mydla prenášajú baktérie.

Žiadne mydlá neprenášajú baktérie. Dokonca ak osoba s vírusom Eboly používa dávkovač mydla, stále je bezpečné. Skupina vedcov viedla experiment: do dávkovača mydla aplikovali baktérie, umyli si ruky a dali mydlo inému účastníkovi experimentu. Výsledkom bolo to, že na žiadnych rukách účastníkov nenašli žiadne baktérie.

6. Antiperspiranty sú nebezpečné.

Antiperspiranty sú účinné len ak hliníková soľ blokuje póry, aby vychádzal pot von. V 60-tych rokov sa verilo, že hliník môže spôsobiť Alzheimerovu chorobu. Asociácia Alzheimer tvrdí, že štúdie nedokázali, že by hral hliník nejakú rolu vo vývoji ochorenia, preto nie je dôvod zbavovať sa antiperspirantov.

Ľudia verili aj tomu, že antiperspiranty by mohli spôsobovať obličkové ochorenia. Tento mýtus vyvrátili vedci z National Kidney Foundation. Vysvetľujú to tak, že nie je možné pohlcovať tak veľa hliníka prostredníctvom kože až natoľko, aby spôsobil poškodenie obličiek.

Podobne sa považoval hliník aj parabény v antiperspirantoch za vinníkov vo vývoji rakoviny prsníka. Tento mýtus vyvrátili špecialisti z National Cancer Institute.

7. Denne potrebujete prejsť najmenej 10 000 krokov.

10 000 krokov je náhodné číslo, ktoré vygenerovali Japonci, aby spropagovali nový krokomer v polovici 60-tych rokov. Výrazné zvýšenie v aktivite môže mať negatívne následky u ľudí s chronickými ochoreniami, u starších ľudí s cukrovkou alebo u tých ľudí, ktorí sú zvyknutí na sedavý životný štýl. Niektoré štúdie dokazujú, že na to, aby ste zostali fit aj zdravý, potrebujete prejsť každý deň od 5 000 do 8 000 krokov. Vedci sa pokúsili zrátať presný potrebný počet a tvrdia, že stačí urobiť denne najmenej 7 500.

Poznáte nejaké falošné vedecké fakty? Odhaľte s nami ich podstatu! Zdieľajte svoje vedomosti a v komentároch sa pýtajte otázky.

Pozrite si obrázky na CITAlliance / depositphotos