7 Prínosov avokádových semienok, ktoré môžu prispieť k vášmu zdraviu aj ku kráse

Existuje tak veľa výrobkov, ktoré majú užitočné vlastnosti, o ktorých prínosoch ani netušíme. Napríklad o avokádových semienkach. Koľko krát sme ich už vyhodili preč?

Zdravanalada.sk vás chce informovať o užitočných vlastnostiach avokádových semienok a ich rôznych spôsoboch využitia.

Užitočné vlastnosti

Avokádové semienka majú baktericídne a fungicídne vlastnosti. To znamená, že sú schopné neutralizovaťrôzne škodlivé mikroorganizmy. Okrem toho obsahujú semienka saponíny, ktoré podporujú náš metabolizmus a pomáhajú nám zbaviť sa „zlého“ cholesterolu. Popri tom všetkom tieto výrobky obsahujú vápnik, horčík a vitamín C

Veľmi sa odporúča použiť avokádové semienka ako kozmetický výrobok alebo náhrada stravy.

Ako pripraviť avokádové semienka?

Pred tepelnou úpravou avokádových semienok musíte hnedú pokožku olúpať a nechať semienko uschnúť, po vložení semienok do rúry treba semienka piecť približne hodinu pri nízkej teplote. Kvôli odkôstkovaniu ich môžete piecť bez lúpania (asi 2 hodiny), potom olúpte pokožku a oddeľte kôstky od dužiny. Neodporúča sa jesť semienka čerstvé.

Ako použiť avokádové semienka v prípade kozmetického výrobku:

Vďaka svojim antibakteriálnym účinkom sa dajú použiť avokádové semienka pri liečbe akné, mastných vlasoch a lupinách. Majú dobrý vplyv aj na farbu našej pokožky a zdravie vlasov.

Reciepty:

Peeling: zmiešajte olúpané avokádové semienka s mletou kávou, pridajte morskú soľ a naneste na vašu pokožku jemnými krúživým pohybom.

Krém na suchú pleť: zmiešajte spolu teplú vodu a olúpané semienko tak, aby sa vytvorilo „cesto“. Pre lepší efekt pridajte pár kvapiek oleja Tea tree. Naneste to na pleť a nechajte pôsobiť 4 – 6 minút.

Pleťová maska na tvár: Zmiešajte olúpanú kôstku s práškovým ílom, pridajte trošku vody a naneste na svoju tvár tak, aby ste nechali oblasť očí voľnú. Po 15 minútach umyte tvár a naneste zvlhčujúci krém.

Oplach vlasov: 2 poháre minerálnej vody pridajte do panvice s olúpanými avokádovými semienkami. Varte vodu pri nízkej teplote počas 30 minút. Prefiltrujte zmes a opláchnite si vlasy s touto vodou po tom, čo si vlasy umyjete svojím šampónom.

Ako ich používať ako náhradu stravy.

Konzumovať avokádové semienka sa odporúča vtedy, ak trpíte obezitou, arteriosklerózou alebo máte problémy s krvným tlakom. Môžete ich jesť ak máte zápal (napríklad aj pri chrípke) alebo problémy s trávením. Olúpané semienka sa zvyčajne pridávajú do šalátov, smoothies alebo iných jedál.

Recepty:

Šalát: Tieto druhy šalátov výborne chutia s olúpanými avokádovými semienkami, ale odporúčame vám radšej zmiešať semienka so zeleninou a avokádom. Narežte si vaše obľúbenú zeleninu na kúsky a pridajte avokádové práškové semienka. Môžete pridať aj vajcia, varené mäso alebo ryby.

Smoothie: vyšľahajte spolu 2 šálky mandľového mlieka, banán, zeler, špenát a 1 lyžičku avokádového práškového semienka v miešadle. Mimochodom môžete použiť aj iný recept, ktorý máte radi, ale majte na mysli, že avokádové semienka sú veľmi horké, takže je lepšie pridať niečo sladké.

Krémová polievka: Opražte cibuľku, pridajte avokádovú dužinu a 425 g zeleninovej žemle. Čakajte kým polievka zovrie a vyšľahajte ju tyčovým mixérom dohladka. Nalejte polievku do misky a posýpajte olúpanými avokádovými semienkami.

Používate avokádové semienka? Zdieľajte s nami vaše recepty!

Pozrite si fotografie na paraserbella.com, thewellfednewlyweds.com