7 Situácií, kedy sa potrebujeme kvôli šťastnej rodine vzdať sebaobetavosti

Podľa vedcov vzťahy, ktoré neoplývajú starostlivosťou, kompromismi a láskou, sa môžu len ťažko nazvať zdravými vzťahmi. Tieto črty predsa len nie sú jediným kľúčom ku šťastiu. Niektorí ľudia sa snažia voči svojim milovaným správať so všetkou svojou láskou a starostlivosťou, no vzťahy sa len zhoršujú. V tomto prípade by mali partneri prestať s láskavosťou a prepnúť na "nemohúcny" mód. Načo? Odpovede sme našli v publikáciách, ktoré napísali psychológovia Will Meek a Tina Gilbertson.

Zdravanalada.sk sa rozhodla opísať vám rozdielnosť medzi primeranými činnosťami a prílišnou sebaobetavosťou berúc do úvahy isté znaky zdravého vzťahu.

1. Starostlivosť verzus domáce otroctvo.

7 Situácií, kedy sa potrebujeme kvôli šťastnej rodine vzdať sebaobetavosti

Pravdivá spolupráca a férové rozdelenie zodpovedností je správnym štýlom správania sa vo vnútri každej rodiny. Každý by mal mať na starosti určité rodinné zodpovednosti a dostávať za to náležitú vďačnosť.

Tieto veci však fungujú úplne iným spôsobom. Ak sa raz rozhodnete viac si na seba viac zodpovednosti, pretože chcete, aby sa vaši milovaní cítili šťastní a pohodlne, členovia vašej rodiny vaše skutky neocenia, dokonca ich budú ešte intenzívnejšie vyžadovať.

Podľa psychológov prináša do rodiny sebaobetavosť viac škodlivosti ako úžitku. Vy očakávate za vaše aktivity navyše viac vďačnosti a keď sa vám jej nedostáva, začínate byť podráždený a nahnevaný. Takže členovia vašej rodiny počúvajú len sťažnosti a výčitky.

Ako sa dá z tohto začarovaného kruhu dostať? Po prvé, z vašej mysle potrebujete vypustiť nasledovné myšlienky:

“Nedokážu to urobiť bezo mňa.” “Urobím to lepšie a rýchlejšie.”

Po druhé, zapamätajte si toto pravidlo: “Ak sa človek nemôže o seba postarať, nebude schopný ani oceniť niečiu inú starostlivosť.”

Každý člen rodiny má svoje vlastné práva. Ak má človek rád jedlo pripravené podľa receptu najlepšieho kuchára, má právo uvariť si ho podľa seba. Takže, vy musíte ísť od sporáka preč a nechať členov rodiny nech si poslúžia.

Po tretie, veľmi cenné je dielo Metamorfózy od Franza Kafku. Román opisuje následky prílišného ochranárstva.

2. Podpora verzus zodpovednosti za chyby vášho partnera.

7 Situácií, kedy sa potrebujeme kvôli šťastnej rodine vzdať sebaobetavosti

Príklad, ktorý vidíte na obrázku hore vyzerá skôr nevinne. Vo viacerých prípadoch je je možné tento typ správania zastaviť vysvetlením, že milujete a staráte sa o svojho partnera, ale sú to oni, ktorí sú zodpovední za svoje vlastné konanie.

Avšak existujú aj dramatické situácie.

“Čo je zlé na pití kávy s mojím ex? Nezdvihla som svoj telefón, pretože som mala vybitú batériu. Ale to je všetko tvoja chyba. Nemal si byť na služobnej ceste 2 týždne. ” Vieš, ja sa neviem kontrolovať, keď pijem. Mala by si si to nabudúce už uvedomiť.”

Vedci varujú: Ak sa cítite zodpovední za protivné aktivity svojho partnera a podporujete ho na úkor svojho psychologického a fyzického zdravia, znamená to, že ste v spoluzávislom vzťahu. A jediná vec, ktorú v tomto prípade môžete urobiť, je vymotať sa z toho von.

3. Altruizmus verzus situácie ako napríklad, “Kým ja pomáham celému svetu, moja rodina trpezlivo čaká.”

7 Situácií, kedy sa potrebujeme kvôli šťastnej rodine vzdať sebaobetavosti

Nie je dobré ak je váš partner pripravený vzdať sa svojho posledného centu kvôli svojim kamarátom, kolegom alebo štedrosti. Váš partner sa ženie zachraňovať cudzích ľudí, zatiaľ čo vy musíte znášať bremeno každodenných domácich a finančných problémov. Ak zároveň chcete viac upútať na seba, obviní vás z bezcitnosti. Váš partner superhrdina nemá na takéto malicherné veci čas.

Podľa vedcov, nesebecká motivácia nie je vždy priama. Viacerí ľudia robia dobré skutky kvôli uznaniu a svojej dávke dopamínu, hormónu šťastia. Potrebujete zistiť, v čom presne sa váš partner správa ako superhrdina.

Musíte sa postarať aj o svoj rodinný rozpočet, pretože váš partner môže byť niekedy skutočne štedrý. A čím dôležitejší dôvod má na štedrosť, tým nepríjemnejšiu pachuť to má. Napríklad, uvedomte si, že lekárska liečba synovca kolegu vášho partnera je dôležitejšia ako kúpa auta pre vašu rodinu. Vy stále toto auto potrebujete, najmä keď sa vezme do úvahy fakt, ako dlho na neho šetríte. Bohužiaľ si musíte zvoliť toto a žiť s permanentným pocitom viny.

Je ťažké posudzovať takúto štedrosť, keďže každý prípad je jedinečný. Ale máte plné právo vyhýbať sa takýmto aktivitám. Takže ak váš partner spôsobí svojej rodine finančnú katastrofu, môžete povedať "nie".

4. Sebecká láska verzus pretekanie sa o úbohosť.

7 Situácií, kedy sa potrebujeme kvôli šťastnej rodine vzdať sebaobetavosti

Možno sa nikdy nedožijete momentu, kedy sa vaše sny stanú skutočnosťou - preto nie je vždy na škodu riadiť sa impulzmi. Avšak neznamená to, že by ste nemali zvážiť, ktoré s tým súvisia. Je dobré mať sa na pozore, ak váš partner neberie do úvahy predchádzajúce zlé skúsenosti a možné nedostatky hovoriac: “Nájdeme si spôsob!”

Len vy môžete zastaviť robenie rovnakých chýb znova a znova. Ale netrápte sa, nejde tu o žiadnu dychtivosť.

5. Ohľad na príbuzných verzus život v súlade so scenárom niekoho.

7 Situácií, kedy sa potrebujeme kvôli šťastnej rodine vzdať sebaobetavosti

Niekedy môžu vaši príbuzní preniknúť dovášho rodinného priestoru tak drzo, že nemôžete rozvíjať ani svoje vlastné plány ani pokračovať vo svojich zvykoch, pretože príbuzní už vo všetkom rozhodli za vás.

Čo je potrebné urobiť? Vaši príbuzní nebudú schopní preniknúť do rodinného územia ak si stanovíte jasné hranice. A ak budú veľmi neústupní, musíte sa pripraviť povedať aj "nie".

No mali by ste si uvedomiť aj to, že ochrana vašich osobných hraníc znamená, že musíte rešpektovať aj hranice iných. Takže ak nechcete pomôcť svojej tete v záhrade, tiež ju na oplátku nemôžete žiadať o jej jablká alebo paradajky.

6. Túžba po vzdelaní verzus ego.

7 Situácií, kedy sa potrebujeme kvôli šťastnej rodine vzdať sebaobetavosti

Vývoj zručností, zmena pracovného miesta a trénovanie cudzích jazykov - všetky tieto veci nie sú pre človeka a jeho rodinu menej dôležité ako vývoj trhov vo veľkých spoločnostiach. A zvyčajne vyžadujú takéto projekty značné investície.

Nie všetci členovia rodiny sú však pripravení dať bokom svoje naplánované kúpy alebo dokonca príjemné klebety kvôli budúcim prínosom. Dokonca aj človek, ktorý hľadá budúce vzdelanie, sa môže cítiť vinným. Napríklad, ľudia majú pocit, že ich kurz je dôležitý, ale zároveň si sľubujú vziať so sebou deti na pláž. Takže čo by ste mali robiť? Môžete nájsť lacnejšiu alternatívu, t.j. objednať si kurz z ušetrených peňazí a požiadať o povýšenie v práci. Ak to vyjde, vaše deti budú mať prázdniny na pláži častejšie.

Mali by ste sa starať aj o svoje zdravie, pretože zdravie je vašou najväčšou prioritou. Bez dobrého zdravia nebudete schopní kupovať všetky tieto veci.

Snažte sa však vyhýbať extrémom. Vaša rodina by nemala trpieť na úkor toho, že vy si hľadáte svoje životné pracovné miesto. Buďte realistický a stanovte si určité míľniky.

7. Rešpektovanie práv vášho partnera verzus nestriedmosť.

7 Situácií, kedy sa potrebujeme kvôli šťastnej rodine vzdať sebaobetavosti

Niektorým životným rodinným oslavám sa nemožno vyhnúť. Kým jeden partner venuje svoj čas iným, druhý musí zniesť dvojnásobnú ťarchu zodpovedností.

“Unavuje ma prenájom apartmánu. Miláčik, zoberme si hypotéku. Áno, viem, že budeme musieť škrtiť výdavky.” “Áno, minula som svoju zálohu na manikúru. Vlastne, myslela som si, že by si si mohol nájsť druhú prácu. Koniec koncov - ty si muž!” “Oh, dieťa celý čas plače. Vravela si, že si ma varovala? Možno si nebol úplne presná. Ty si žena, ty by si sa mala starať o deti. Takže všetko je to tvoja chyba, že sa necítim v pohode.”

Váš partner by nemal zavádzať svoje práva na slobodu, oddych alebo záľuby na váš účet. Ak svojmu partnerovi pripomeniete jeho zodpovednosti, nespáchate žiaden zločin.

Prečo poukazujeme na túto "slabosť"?

Ak vravíte “nie”, očakávate hnev. Bohužiaľ, je takmer nemožné vyhnúť sa mu. Hlavnou vecou je, že vaša rodina by mala od vás cítiť láskavosť a podporu. Akonáhle si zvyknú na vaše hranice, pochopia prečo je to nevyhnutné.

V tomto článku sme opísali, ako sa vyhnúť sebaobetavosti. Ale ďalšie vaše postrehy nám pomôžu k tvorbe ďalších článkov. Máte vlastné tipy? Zdieľajte ich v komentároch.

Ilustroval Marat Nugumanov.