7 Vecí, ktoré môžu zmeniť farbu vášho oka

Nezáleží na tom, či máte hnedé alebo modré oči, pravdepodobne vás prekvapí, ako by ste napríklad vyzerali so zelenými očami. Ale len málokto z nás vie, že existuje pár faktorov zahŕňajúc stravu a emócie, ktoré dokážu zmeniť farbu našich dúhoviek. Povieme vám o najzaujímavejších faktoch a ukážeme vám príklady na celebritách, ako sa môže ich farba očí zmeniť.

Prinášame vám zaujímavé skutočnosti o tom, ako a prečo sa môže niekomu zmeniť jeho farba očí.

1. Ako môže nálada ovplyvniť farbu očí

Príjemné emócie sú určitým šokom pre náš organizmus. Keď zakúsime krutý hnev alebo príjemné potešenie, mení sa frekvencia nášho tlkotu srdca, zrýchľuje sa naše dýchanie a ťažšie sa nám dýcha, ale mení sa aj farba našich dúhoviek. Môže sa zvýrazniť - niekedy je tmavšia a inokedy zase svetlejšia.

Zdá sa, že najjasnejšiu farbu môžeme nájsť u ľudí, ktorí zakúsili opravdivé chvíľky šťastia.

2. Melanín a vek

Ak by sa narodilo dieťa so sivasto-modrými očami, mohli by ste byť neskôr prekvapení. Tajomstvo modrých očí, ktoré sa nazýva aj “efekt oblohy,” tkvie v nízkej hladine melanínu v dúhovkách, ktoré rozptyľujú svetlo a odhaľujú ešte svetlejšiu farbu podobnú modrej. Farba očí viacerých detí vo veku od 3 - 18 mesiacov môže stmavnúť, ak sa zvyšuje množstvo melanocytov v ich dúhovkách. Napríklad ľudia, ktorí žijú v horských oblastiach, sa často rodia s modrými očami, ktoré sa neskôr zmenia na orieškovohnedé oči, avšak väčšinou závisí od farby očí rodičov. Niekedy sa konečná farba očí neustáli ani do 12 rokov.

Avšak deti, ktoré sa narodia s hnedými očami, nezakúsia žiadne zmeny a udržiavajú si farbu svojich očí po celý zvyšok svojho života. Kvôli vysokému obsahu melanínu, vonkajšia vrstva dúhovky pohlcuje a odráža svetlo, čo má za následok hnedú farbu. Mimochodom, napriek tomu, že ľudia s tmavými očami trpia očnými ochoreniami, menej, mali by stále nosiť slnečné okuliare. V súlade s výskumom vedeným v Českej republike, sa hnedookí ľudia zvyčajne vnímajú ako spoľahlivejší, kým svetlookí ľudia majú menej problémov s negativitou a depresiou. Nedávny výskum však ukázal, že existuje 16 génov, ktoré ovplyvňujú farbu očí, preto je ťažké predpovedať farbu očí pred narodením.

3. Diéta na surovej strave a detoxikácia

V alternatívnej medicíne existuje teória, že farba dúhoviek je prepojená so zdravím vnútorných orgánov. Tento trend sa v medicíne nazýva iridológia, ale keďže zatiaľ nemá dostatočný základ dôkazov, považuje sa za pseudovedeckú. Doktor Robert Morse, odborník na zdravie, ktorý má milión pacientov, však verí, že vonkajší kvadrant oka súvisí so zdravím mozgu, kým vnútorný okruh súvisí so zažívacím systémom. Hovorí, že množstvo ovocia a zeleniny vo vašej diéte môže zmeniť farbu vašich očí a dokonca vytvoril sériu videí, ktoré sú venované tomuto výskumu.

Fotografie vyššie zobrazujú dievča, ktoré jedlo surovú vegánsku stravu počas 6 rokov. Môžete si všimnúť, ako diéta zmenila farbu jej očí. Podľa doktora Morse značí vysoká koncentrácia žltých odtieňov veľké množstvo toxínov. Pokúsila sa zlepšiť prácu svojho zažívacieho systému a sledovala, ako sa farba jej očí zmenila zo zeleno-hnedej na svetlejšiu a intenzívnu zelenú, pokúsila sa zmeniť aj bielu časť svojich očí, aby boli jasnejšie a belšie. Inak doktor Morse tvrdí, že pigment každého človeka je jedinečný a vyžaduje individuálnu analýzu. Verí, že špenát pomáha udržiavať mladistvý a žiariaci vzhľad, med môže pridať teplé odtiene a morské plody môžu farbu zvýrazniť. Iné potraviny, ktoré ovplyvňujú farbu očí, sú olivový olej, cibuľa a oriešky.

4. Make-up a oblečenie môžu zmeniť farbu vášho oka.

Ženy disponujú magickými prostriedkami, ktoré môžu použiť, aby zmenili farbu očí a zvýraznili ju. Ich magické čarodejné prútiky sú make-up, oblečenie, farba vlasov a doplnkov. Napríklad, dámy s hnedými očami môžu používať oblečenie, ktoré je zlaté, ružové a svetlozelené, aby si svoje dúhovky "rozsvietili".

Kým modrooké a zelenooké krásky môžu intenzitu farby svojich očí zvýrazniť tyrkysovou, smaragdovou a modrou farbou. Neutrály, ako je biela, sivá a čierne farby môžu pomôcť zvýrazniť prirodzenú farbu vašich očí. Napokon, ak nosíte okuliare, opýtajte sa svojho špecialistu na okuliare s AR-povrchovou vrstvou, ktorá neutralizuje lesk a každému umožňuje, aby videl vaše oko jasne.

5. Slnečné svetlo a miesto bydliska

Hnedé oči sú najbežnejšou farbou na Zemi, má ich 70% obyvateľstva planéty a nájdeme ich na všetkých kontinentoch od Austrálie až po Severnú Ameriku. V určitých regiónoch percento hnedookých ľudí dosahuje až 95%, ako napríklad v Ázii, na Strednom Východe, v Južnej Európe a v Oceánii. V USA má 50% obyvateľstva hnedé oči.

Modrookých ľudí nájdeme najmä v severnej Európe: Estónsko, Dánsko, Fínsko — 85%, Nemecko — 75%, a Veľká Británia — 50%. Niekedy je možné túto farbu očí nájsť aj u ľudí na Strednom Východe. Mimochodom, genetickí výskumníci z Univerzity v Copenhagen objavili, že modré dúhovky sú výsledkom mutácie, ktorá sa vyskytovala približne 6 -10 tisíc rokov pred nami. Doktor Eiberg spomenul, že pôvodne mal každý hnedé oči, ale mutácia znížila produkciu melanínu. Vedci tvrdia, že sa to udialo najprv v oblastiach severozápadného Čierneho mora.

Len 2% obyvateľstva planéty má zelené oči. Tento odtieň sa formoval kvôli jemnému obsahu melanínu a kombinácii žlto-hnedých pigmentov. Zelené oči sú najbežnejšie v Španielsku, Írsku, Rusku, Brazílii, Islande a Pakistane. Najraritnejšou farbou očí je žltá, ktorá je typickou pre oči s lipochromatickým pigmentom.

6. Laserové osvetlenie farby oka

Operácie podobné tejto zvykli byť veľmi nebezpečné a mohli viesť až k slepote, čo je presne to, čo sa stalo tomuto instagramerovi Argentínčanovi. Avšak v roku 2011 vynašiel doktor Gregg Homer laserovú chirugiu, ktorá dokáže zmeniť farbu očí. S pomocou lasera sa melanínové bunky zničia tak, že zosvetlia dúhovky. To znamená, že ľudia s hnedými očami môžu mať modré alebo sivé oči.

Postup trvá len 20 sekúnd a konečný výsledok je vidieť za 2-4 týždne. Doktor Gregg Homer dostal tento nápad od známeho dermatológa, ktorý odstraňuje materské znamienka pomocou lasera. Výskum ukázal, že táto operácia neovplyvňuje zrak, ale za účelom preskúmania všetkých vedľajších účinkov je potrebný ešte nejaký čas. Homer dokonca povedal: “Tento postup môžete dokonca podstúpiť bez obáv hneď ako to umožním aj svojej dcére."

7. Ľudia s farbou očí chameleóna

Niektorí ľudia majú oči, ktoré dokážu meniť farbu. Napriek tomu, že tento fenomén ešte nepreskúmali do hĺbky, všetci vedci sa zhodnú na tom, že nejde o ochorenie, ale o jedinečnú zvláštnosť, ktorú má len veľmi málo ľudí. Ľudia zvyčajne so zelenými alebo orieškovohnedými očami majú farbu očí chameleóna. Lekári u týchto ľudí nezistili žiadne odchýlky zraku a tento "dar" nie je možné ani zdediť.

Podľa výskumu súvisí trvalá zmena farby očí s procesmi v nervových a endokrinných systémoch a množstve melanínu. Chameleónové oči reagujú na stres, romantické pocity a únavu, ich zmena môže tiež súvisieť so zmenou prostredia a podnebia. Psychológovia hovoria, že títo ľudia sú niekedy nepredvídateľní a šibalskí.

Bonus: Ako by vyzerali celebrity s inou farbou očí?

Chceli by ste zmeniť farbu vašich očí? Povedzte nám to v komentároch.

Pozrite si fotografie na livelovefruit