7 Znakov, kedy potrebujete venovať pozornosť správaniu vašich psov

Psy dokážu dokonale čítať našu náladu aj emócie, no niekedy nechápeme jednoduchým znakom, ktoré znázorňujú, či nie je vaše domáce zvieratko nervózne alebo vystresované. Podľa štúdií je domáci pes druhom sivého vlhka a ich správanie má rovnaké korene a má spoločné črty. Ak sa pokúšate rozlúštiť psiu náladu, venujte pozornosť viacerým detailom akými sú ich chvost, uši, zuby aj oči. Inak vám môže uniknúť niečo veľmi dôležité!

Zdravanalada.sk našla 7 znakov, ktorým by ste mali venovať pozornosť, aby ste vaše domáce zvieratko lepšie pochopili a aj sa o neho aj lepšie postarali.

7 Znakov, kedy potrebujete venovať pozornosť správaniu vašich psov

1. Pokrčí rovné uši alebo zasunie chvost.

Ak si všimnite túto pózu, váš pes sa možno pokúša uniknúť zo situácie. Venujte pozornosť najmä ak máte deti, pretože tie sú oveľa bližšie úrovni psích očí. Ak sa navzájom pozerajú do svojich očí, pes môže túto situáciu vyhodnotiť ako hrozbu. Je lepšie vyhýbať sa priamemu očnému kontaktu a stiahnuť sa. Ak pes vycíti, že zo situácie niet žiadneho úniku, môže začať vrčať alebo dokonca aj hrýzť. Pre rodičov je dôležité nenechávať deti so psom alebo dieťaťu vysvetliť pravidlá komunikácie so psom, pretože často my sami provokujeme psa bez toho, aby sme si to uvedomovali. Jazyk zvierat je úplne odlišný.

2. Chvost medzi nohami

Veľmi často môžme vidieť psov s chvostom zastrčeným medzi zadnými nohami. Každý prakticky vie, že to znamená, že pes sa bojí, no možno je aj vzrušený. Je veľmi dôležité veľmi vhodne sa správať, aby sa agresia nevystupňovala. Ku psovi pristupujte pokojne, no buďte opatrní. Pes by nemal vycítiť, že sa obávate. Tento druh správania môžete nájsť u psa, ktorý sa cíti nepohodlne a nervózne. Často sa to stáva v neznámom prostredí alebo s neznámymi ľuďmi alebo inými zvieratami. Poslušné psy držia chvost medzi svojimi nohami častejšie, najmä ak sú s inými psami.

3. Vrčanie

Vrčanie je alarm, ktorým váš pes hovorí: "Mám toho dosť!" Každý majiteľ psa by mal tomu venovať pozornosť. Vášho psa niečo dráždi a necíti sa teda pokojne. Druhým dôvodom psieho vrčania je ochrana psieho teritória.

4. Poloha na chrbáte

Za normálnych okolností, ak si pes ľahne na chrbát, znamená to, že sa priamo pred vami cíti uvoľnene a pohodlne. No v niektorých prípadoch to môže znamenať aj opačnú situáciu, a tou je strach. Ak sa pes opakovanie váľa na svojom chrbáte, možno má fóbiu. Môže sa to stať, ak napríklad začnete používať vysávač. "Nedotýkaj sa ma." Je normálne očakávať, že ak má váš pes fóbiu, nechce, aby ste sa ho dotýkali. Ak leží váš pes na chrbáte kvôli strachu, vyhýbajte sa jeho dotykom. Ak si myslíte, že sa váš pes bojí, choďte preč a nechajte psa samého.

5. Lízanie svojich pier

Ak si váš pes líže svoje pery a nikde pred ním nie je žiaden tanier s potravou, mali by ste spozornieť. Je to jeho spôsob, akým prejavuje strach, stres alebo nervozitu. Môže byť sprevádzaný aj inými signálmi akými sú sťažené dýchanie alebo chvost zaseknutý medzi nohami.

6. Znaky, ktoré prezrádzajú, že sa váš pes cíti smutný alebo má depresiu.

Aj psy môžu podobne ako ľudia cítiť depresiu. Je veľa znakov, ktoré vám prezradia, že váš pes je smutný:

Tempo. Psy opakujú na určitej ploche cestičku. Môžu začať prestupovať pri dverách, aby ste si mysleli, že chcú ísť na prechádzku. Zmena spacích návykov. Apatia je bežným znakom depresie. Apatické zviera je chorým zvieraťom. Zmeny v stravovacích návykoch. Venujte pozornosť ak začne váš pes jesť menej alebo prijímanie potravy úplne zastaví. Ničivé správanie. Ak váš pes odrazu náhle začne ničiť váš dom a nechce počúvať vaše povely, je rozčúlený. Lízanie labiek. Psy nie sú mačky a nie je normálne, ak si lížu svoje labky. Skontrolujte labky, či nie sú poranené a ak je všetko v poriadku, pokúste sa odvrátiť ich pozornosť hrou.

7. Venujte pozornosť strane, na ktorú váš pes vrtí svojím chvostom

Niekedy vám môže váš pes povedať viac svojím chvostom. Ak chvostom vrtí viac doprava, znamená to, že je šťastný a osoba sa mu páči. Ak chvostom vrtí viac doľava, ide o opačný význam. Pes cíti stres aj obavy.

Má váš pes špecifické správanie, ktoré nedokážete čítať? Zdieľajte s nami, čo o tom viete v komentároch!

Ilustrovala Alena Sofronova.