8 Tituliek módnych časopisov, ktoré vyvolali vášnivé debaty

Keď sa vraví o výbere prednej časti titulnej strany časopisu, redaktori sú v týchto veciach veľmi vyberaví, pretože ide o prvú vec, ktorú si ich čitatelia pri kúpe časopisu všímajú. Dobrý obrázok môže neuveriteľne zvýšiť tržby, zvýšiť sociálne povedomie a zlepšiť reputáciu časopisu alebo v prípade zlyhania, spôsobiť úžasnú vlnu kritiky.

Zdravanalada.sk našla pár provokatívnych tituliek časopisu, ktoré si navždy zapamätáme, pretože spôsobili veľkú verejnú diskusiu.

Katiti Kironde sa zúčastnila na súťaži “Best Dressed College Girls”, ktorú organizoval časopis Glamour. Vyhrala ju a dostala sa na titulnú stranu. Keďže to bolo po prvý krát, ako sa na titulnej strane módneho časopisu objavila afro-americká žena, predalo sa milión výtlačkov.

V roku 1997, bola na titulnej strane časopisu TIME s výrokom: “Yep, Som lesba.” známa komediantka Ellen DeGeneres. Hoci sa začali šíriť chýry o jej sexuálnej orientácii, nie každý bol na takýto otvorený výrok pripravený. Po tom, čo sa to zverejnilo, prestali niektoré TV kanály vysielať hviezdne DeGeneres.

Po príšernej autonehode v Paríži, kde zomrela princezná Diana, uviedlo americké vydavateľstvo časopisu People výtlačok s jej čierno-bielym obrázkom na titulnej strane: šťastná Diana oblečená v tiare a s úsmevom. Táto titulná strana sa stále považuje za jeden z najkontroverznejších míľnikov módnych časopisov.

3 dni po sériách krvavých teroristických útokov v USA z 11. septembra vydal časopis TIME špeciálny výtlačok: obrázok vybuchnutých dvojičiek na titulnej strane. Okrem fotiek zahŕňal výtlačok aj príbehy ľudí, ktorí sa túto strašnú tragédiu snažili prežiť.

Časopis New York chcel zdôrazniť ako rýchlo sa vyvinuli emotikony a zmenil sa jazyk v modernom svete. Preto na titulnú stranu uverejnili namiesto obyčajných tituliek veľkého "hovoriaceho" emoji. Americká spoločnosť redaktorov časopisov túto titulnú stranu dokonca vyhlásila za najlepšiu v kategórii obchodu a technológií.

Marcovú titulnú strana časopisu Vogue pokladajú za najzaujímavejšiu práve vďaka 7 super modelkám, ktoré spolu pózujú. Verejnosť však časopis obvinila z prehnaného používania programu Photoshop: čitatelia si myslia, že ruka Gigi Hadid je neprirodzene dlhá.

Keď vydali nový výtlačok časopisu Paper, viacerí ľudia najprv dievča na titulnej strane vôbec nespoznali. Nikto predtým populárnu speváčku Christinu Aguileru ešte takto nevidel: roztomilé pehy, žiaden výrazný make-up, len prirodzená krása. "Som umelkyňou krásy. Ale som tam, kde mám byť, dokonca aj hudobne, je čas urobiť za všetkým čiaru a oceniť toho, kto je prirodzenou krásou," povedala speváčka.

Oficiálne vydanie National Geographic začalo v marci 2018 novú kampaň “Planéta alebo plasty?” a uverejnili plastovú tašku, ktorá vyzerala ako ľadovec. Výtlačok zahŕňal aj šokujúcich fotografov poukazujúcich na to, že naša planéta je skutočne pokrytá plastom. Touto iniciatívou časopis pritiahol pozornosť problémov nadmerného používania plastov a jeho strašné následky na prírodu.

Ktorá titulná strana na vás zapôsobila najviac? Zdieľajte s nami vaše názory v komentároch!

Pozrite si fotografie na voguescovers / instagram