8 Účinných spôsobov, ako predchádzať mŕtvici a zbaviť sa bolestí hlavy aj únavy

Ak trpíte príznakmi, akými sú nervová vyčerpanosť, únava, neustále bolesti hlavy alebo depresie, pravdepodobne trpíte slabým prietokom krvi do mozgu. Sú určité dôvody, prečo sa do nášho mozgu nedostáva dostatok krvi, od stresu a vysokého krvného tlaku až po krvné zrazeniny. Ignorovanie prvých príznakov slabej krvnej cirkulácie môže dokonca viesť k hypoxii, stavu, kedy začínajú vaše mozgové bunky odumierať, pretože nedostávaju dostatok potrebných látok, aby mohli fungovať správne.

Zdravanalada.sk pre vás pripravila zoznam najúčinnejších metód, ktoré zlepšia váš krvný tok do mozgu, ktoré je možno ľahko vyskúšať aj doma.

8. Buďte aktívny.

Ak robíte vysokovýkonné cvičenia, vaše svaly potrebujú viac výživných látok, aby krv mohla prísť do všetkých svalov. To má za následok zníženie krvného toku do vášho mozgu. Nenáročné a ľahké cvičenia môžu cirkuláciu do mozgu zvýšiť. Vo všeobecnosti majú všetky aeróbne aktivity pozitívne účinky na krvný tok v mozgu, takže si môžete vybrať niečo ako napríklad plávanie, bicyklovanie, tancovanie alebo jógu na čerstvom vzduchu. Všetky druhy cvičení sú pre vaše zdravie prínosné. Ak nemáte dostatok času na pestovanie športu, začnite s krátkymi a rezkými prechádzkami počas dňa v trvaní 30 - 50 minút. Ak sa vaše chodidlá dotknú zeme, pošlú prostredníctvom vašich ciev tlakové vlny, čo následne pošle do vášho mozgu viac krvi a kyslíka. A nezabudnite byť aktívnym kdekoľvek na to máte príležitosť: choďte schodmi namiesto použitia výťahu, skôr vystúpte z autobusu, aby ste prešli viac pešo a vyberajte si aj iné cestičky, ako sa dostanete do svojho obľúbeného obchodu.

7. Naťahujte svoje svaly.

Strečing nielenže zlepšuje celkovú cirkuláciu vo vašom tele, čím zamedzuje stuhnutosti vašich kĺbov a svalov, ale pomáha aj vášmu mozgu s prísunom kyslíka a iných nevyhnutných látok, aby správne fungoval. Najlepšie naťahovacie cvičenie pre zvýšenie cirkulácie do mozgu sú prevrátené polohy - tie, u ktorých máte hlavu pod svojím srdcom. Najjednoduchšie a najúčinnejšie naťahovacie cvičenia, ktoré môžete ľahko cvičiť aj doma sú psia pozícia smerom nadol a stoj pred ohybom. No buďte pri ich cvičení opatrní - ak cítite bolesť alebo nepríjemný pocit na svojom chrbáte, okamžite sa poraďte s lekárom.

6. Častejšie meditujte.

Podľa niektorých štúdií môže meditácia skutočne vášmu mozgu pomôcť práve zvýšenou cirkuláciou do tohto orgánu. Napríklad, ak praktizujete meditáciu spevom s názvom Kirtan Kriya aspoň 12 minút denne, pravdepodobne si všimnete, že máte jasnejšiu myseľ, zlepšuje sa vám pamäť a máte stabilnejšie nálady. Ako to robiť: Sadnite si do jednoduchej polohy s nohami krížom cez seba, vystrite krk, bradu tlačte dole svoje ruky položte na kolená dlaňami smerom nadol. Začnite monotónnym popevkom: "Saa Taa Naa Maa" a dotknite sa palcom vášho ukazováka, hovorte "Taa" a presuňte palec ku prostredníku, hovorte "Naa" a dotknite sa palcom prostredníka a hovorte "Maa" a presuňte váš palec ku malíčku.

5. Nebojte sa studenej vody.

Vystavovanie sa chladu vám môže pomôcť dostať viac krvi do vášho mozgu. V skutočnosti niektoré štúdie naznačujú, že ponorenie vašich chodidiel alebo ruky do chladnej vody dokonca aj na pár minút, môže zvýšiť krvný tlak, znížiť váš srdcový tep a krvné cievy vo vašom srdci a mozgu budú pracovať rýchlejšie. Okrem ponárania rúk alebo chodidiel do studenej vody, môžete začať pridávať aj každodennú studenú sprchu. Určite bude určite na prvý krát nepríjemná, ale účinky stoja určite za to. Môžete začať tak, že sprchu spočiatku len zakončíte 30 sekundovou studenou sprchou a potom budete tento čas stále predlžovať. Studená sprcha stimuluje blúdivý nerv, jeden z najdlhších nervov vo vašom tele, ktorý spája mozgový kmeň so srdcom, obličkami a zažívacím traktom. Tento nerv kontroluje srdcový tep, reguluje krvný tlak a úroveň krvného cukru.

4. Opaľujte sa.

Vystavovanie sa priamemu svetlu a slnku zlepšuje funkcie mozgu zvyšovaním prirodzenej produkcie kysličníka dusnatého, látky, ktorá rozširuje vaše krvné cievy a znižuje krvný tlak. Vystavovanie sa na slnku pomáha vašej pokožke produkovať viac vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pre zdravý mozog, dobrú pamäť a správnu cirkuláciu krvi. Takže ak trávite aspoň 10 minút denne na slnku počas jarných a letných mesiacov, určite nebudete mať depresívne myšlienky ani iný druh poznávacieho oslabenia, keďže váš mozog dostáva dostatok nevyhnutných výživných látok.

3. Dbajte na vyváženú stravu.

Jedzte viac tmavej čokolády. Tmavá čokoláda obsahuje kakaové bôby, ktoré sú bohaté na flavonoidy. Tieto fytonutrienty zlepšujú vaše kognitívne schopnosti a zvyšujú krvný tok do kľúčových oblastí vášho mozgu už aj po 2 - 3 hodinách po ich konzumácii. Aby ste dosiahli takýto výsledok, je dôležité vyberať si tmavú čokoládu minimálne s obsahom 70 % kakaa. Pridajte si do jedálnička superpotraviny. Konzumácia potravín akými sú oriešky, semienka a čučoriedky, majú pozitívny účinok na udržiavanie si zdravého mozgu, pretože majú vysokú nutričnú hodnotu a obsahujú vitamín E. Avokádo, ďalšia superpotravina, je bohatá na mononenasýtené tuky, čo pomáha kontrolovať úroveň vášho cholesterolu a vedie k zníženiu krvného tlaku. Pite džús z červenej repy. Červená repa je bohatá na dusičnany a premieňa ich po vstupe do vášho tela. Štúdie naznačujú, že jednoduchá dávka tejto látky nachádzajúca sa v 450 ml džúsu z červenej repy je schopná rozšíriť vaše krvné cievy, zvýšiť krvný tok do mozgu a podstatne zlepšuje vaše poznávacie schopnosti.

2. Žujte žuvačku.

Dokázalo sa, že žuvanie žuvačky môže skutočne zvýšiť krvný tok do vášho mozgu o 25 - 40 % a zlepšiť vaše kognitívne schopnosti a funkciu mozgu zvýšeným dodaním kyslíka. Pohyby pri žuvaní stimulujú nervy a oblasti v mozgu súvisiace s prebudením, takže vďaka žuvačke sa môžete cítiť celý deň sviežo. Neustále žuvanie žuvačky aktivuje aj vášho morského koníka, časti vo vašom mozgu, ktorá ovplyvňuje vašu pamäť a schopnosti učiť sa. Ďalšou prekvapujúcou výhodou tejto činnosti je, že modifikuje tvary vašich mozgových vĺn tak, aby ste sa mohli sústrediť a uvoľniť.

1. Konzumujte doplnky výživy.

Konzumujte omega-3 mastné kyseliny. Ide o to, že nejeme dostatok potravín s týmito mastnými kyselinami a naše telá si ich sami nedokážu produkovať. Váš mozog a nervový systém však potrebujú správne fungovať. Preto ak začnete užívať potravinové doplnky s omega-3 kyselinami, podstatne znížite mozgové zápaly, zlepšíte svoju pamäť, náladu aj poznávacie schopnosti. Môžete užívať napríklad Ginkgo biloba. Lístky zo stromu Ginkgo biloba obsahujú flavonoidy a terpenoidy, ktoré účinne zlepšujú zdravie vášho mozgu. Flavonoidy sú silnými antioxidantmi, ktoré chránia vaše krvné cievy pred voľnými radikálmi, zatiaľ čo terpenoidy sú zodpovedné za rozširovanie krvných ciev a zlepšenie celkovej mozgovej cirkulácie.

Poznáte aj iné spôsoby ako zlepšiť krvnú cirkuláciu do mozgu? Zdieľajte svoje skúsenosti s nami v komentároch!

Ilustrovala Alena Sofronova.