8 Častí tela, ktoré môžu o vašom vnútri veľa povedať

Hoci je stavba vášho tela prevažne založená skôr na DNA (genetike) ako na našich osobných estetických prednostiach, stále existujú časti vášho tela, ktoré prezrádzajú o vašej osobnosti veľa vecí. Niektoré štúdie poukazujú na to, že genetika dokáže odhaliť veľa vecí o našej budúcnosti a aj spôsob, akým vnímame svet prostredníctvom našich génov.

Našli sme 8 vedeckých štúdií o častiach tela, ktoré vyjadrujú niekoľko zaujímavých faktov o našej osobnosti. Niektorí ľudia hovoria, že výzor môže klamať, ale ak poznáte fakty, potom zistíte, že výzor môže o vašej osobnosti veľa odhaliť.

1. Tvar nosa

Každý nos je svojím spôsobom špeciálny. Avšak podľa štúdie vedenej časopisom Journal of Craniofacial Surgery z roku 2013, môže tkanivo, ktoré spája kosti a formuje váš nos, naznačiť množstvo vecí o vašej osobnosti. Výskumníci preskúmali takmer 1 700 obrázkov ľudských nosov a zaradili ich do 14 typov. Analyzovali tvary nosov a zverejnili svoje zistenia.

Ľudia s dlhými nosmi sú vo svojom profesionálnom živote veľmi ambiciózni a usilovne pracujú. Väčšinou ide o perfekcionistov, ktorí zvyčajne svoj profesionálny život kladú na prvé miesto a svoj osobný život na druhé miesto. Avšak ľudia s kratšími nosmi sú veľmi citlivé a verné osobnosti. Oceňujú pocity viac ako čokoľvek iné a boli by radšej šťastní so svojou rodinou ako mali úspešnú kariéru. Ľudia so špicatými nosmi dokážu robiť úžasných finančných poradcov, pretože majú sklony narábať so svojimi peniazmi veľmi múdro a ľudia s nosnými štrbinami, majú problémy s oddanosťou. Veľké nosné dierky sú znakom, že niekto radšej míňa peniaze ako by ich šetril a malé nosné dierky naznačujú silnú väzbu na osobných vzťahoch a rodine.

2. Tvar tváre

Ľudská tvár má veľmi zložitú štruktúru, ktorá môže veľa napovedať o sociálnych a osobných funkciách človeka. Cesare Lombroso, zakladateľ kriminálnej antropológie, tvrdil, že každý druh trestného činu sa dá určiť štruktúrou tváre osoby, ktorá ho spáchala. Štúdia zverejnená v časopise Plos One Journal z roku 2014 požiadala 160 účastníkov oceniť IQ osemdesiatich študentov aj mužov aj žien prostredníctvom ich fotografií.

Po skončení štúdie sa zistilo, že ľudia s dlhými tvárami sú vysoko inteligentní ľudia, kým ľudia s úzkou štruktúrou tváre mali skôr emocionálny kvocient ako inteligentný. Štúdia zistila aj to, že ľudia so širokými tvárami sú väčšinou predpojatí, bezcitní a veľmi úspešní.

3. Farba očí

Keď povedal Shakespeare svoj slávny metaforický výrok “oči sú oknom tvojej duše”, neuvedomil si, že o niekoľko storočí neskôr tento výrok potvrdia aj vedci ako faktický dôkaz. Štúdiu viedla univerzita Orebro University vo Švédsku. Vedci skúmali 428 ľudských očí spolu s ich osobnostnými črtami preto, aby zistili, či ich oči odrážajú ich charakter. Preskúmali vzory v hrobkách a zúženia línií, keď sa zrenice rozšírili popri ohybe dúhovky.

Výskumníci tvrdili, že aj osobnosť aj štruktúra očí sú napojené na predný lalok mozgu, ktorý je zodpovedný za formovanie našej osobnosti.

Ľudia s veľkými hnedými očami sa prirodzene rodia ako vodcovia s vysokou inteligenciou a ľudia s veľmi tmavými hnedými očami sú introvertní, záhadný a uzavretí. Ľudia so svetlými modrými očami a oblou dúhovkou majú veľa vnútornej sily, majú sklony ku bojovnosti, kým ľudia s tmavšími modrými očami majú veľa fyzickej sily a sú veľmi citliví. Ľudia s tmavšími očami sú introvertnejší a záhadnejší, kým ľudia so svetlejšími očami sú viac otvorení a sociálni.

4. Tvar očí

Oči dokážu povedať či sa ľudia cítia šťastní, smutní, vzrušení alebo nahnevaní, ale čo sa priamo zistiť pri pohľade na oči niekoho nedá, je aké osobnostné črty má. Tisícky rokov, verili experti na čítanie z tváre, že tvar vašich očí môže presne ukázať skryté kvality niečieho charakteru kvôli kostnej štruktúre lebky.

Ľudia so širokými očami majú tendenciu k výraznosti a emocionálnosti vo svojom osobnom živote. Sú orientovaní na detaily a vo všeobecnosti veľmi opatrní. Ľudia s veľkými očami sú otvorení, inteligentní a priateľskí. Ak sú niečie oči malé a široké, ide o introvertných perfekcionistov. Ľudia s hlboko vsadenými očami sú záhadní a všímaví. Oči v tvare mandle hovoria o vášnivých a romantických osobnostiach, kým ľudia s očami blízko nosa majú tendenciu patriť prudkým a vytrvalým osobnostiam.

5. Pery

Naše pery podobne ako naše prsty majú nielenže jedinečnú štruktúru, ale odhaľujú aj veľa o našich osobnostných črtách tým, ktorí vedia, ako v nich čítať. Autor Jean Haner, expert na čítanie z tváre, zistil, že naše pery ovplyvňujú našu osobnosť a spôsob, ako sa správame voči iným. Pery ukazujú vašu emocionálnu stránku a to, ako konáte vo vašich osobných vzťahoch!

Ľudia so strednou veľkosťou pier si cenia náklonnosť, ale nemajú radi drámu. Kým ľudia s väčšími perami sú veľmi starostliví a dávajú potreby iných na prvé miesto. Ľudia, ktorí majú široké pery, sú srdeční a spoločenskí a zaujímajú sa o potreby svojich milovaných. Ľudia s úzkymi perami sú známi bojovníci a samotári. Niekedy dávajú prednosť samote ako by mali tráviť čas s inými ľuďmi, ale tiež majú radi uznanie od svojich milovaných kvôli svojim silným osobnostným črtám.

6. Lícne kosti

Lícne kosti sa považujú za jednu z najpríťažlivejších čŕt na tvári človeka. Avšak ľudia so širokými lícnymi kosťami a širokou tvárou majú vyššie úrovne testosterónu. Podľa štúdie zverejnenej v Science Direct, ľudia s veľkými lícnymi kosťami a vyššou úrovňou testosterónu mali viac agresívnych osobnostných čŕt a mali väčší sklon k násiliu. Okrem toho sa zistilo, že ľudia s vysokými lícnymi kosťami sú viac arogantní.

Štúdie zistili, že čím sú lícne kosti vymedzenejšie, tým sú kvôli vysokej úrovni testosterónu prudkejšie osobnosti ľudí.

7. Prsty

Už ste sa niekedy pozreli na svoje prsty a žasli ste, prečo je pravý prst dlhší ako váš ukazovák a naopak? Podľa štúdie naznačuje dĺžka vašich prstov úroveň testosterónu, ktorej ste boli vystavení ešte ako plod v maternici a viac o štúdii sa môžete dočítať na nasledovnom linku.

Ak je váš prstenník dlhší ako váš ukazovák, znamená to, že ste veľmi šarmantná osobnosť a radi podstupujete riziko aj v osobnom aj v profesionálnom živote. Ak je váš ukazovák dlhší ako váš prstenník, znamená to, že ste rodený prirodzený vodca. A nakoniec, ak máte svoj prstenník a ukazovák rovnaké, znamená to, že ste dobrý komunikátor a viete, ako udržať rovnováhu.

8. Ruky

8 Častí tela, ktoré môžu o vašom vnútri veľa povedať

Nielen naše prsty, ale aj naše ruky prezrádzajú zázračné veci, ktoré nám chcú povedať o našej osobnosti. Podľa Americkej akadémie analýzy rúk, majú všetky ruky jedinečnú štruktúru, ktorú je takmer nemožné nájsť v niečích iných rukách. Tak ako naše pery a prsty, naše ruky majú svoju vlastnú jedinečnú štruktúru.

Najlepší spôsob, ako je to možno vidieť, je zdvihnúť ruku dlaňou smerom ku vám.

Ak sa vám zdá, že prsty sú od seba veľmi ďaleko (viac ako 0,5 cm), znamená to, že milujete skúmanie a experimentovanie s novými vecami.

Ak sú vaše prsty umiestnené blízko jeden vedľa druhého (menej ako 0,5 cm), znamená to, že ste opatrní a veľmi dobre organizovaní.

Čo si o týchto zisteniach myslíte? Myslíte si, že sa dajú aplikovať aj na vás? Prosím, povedzte nám to v komentároch a nezabudnite zdieľať tento článok so svojou rodinou a svojimi priateľmi!

Ilustroval Daniil Shubin