8 Vlasových tipov, ktoré vás dokážu zmeniť na princeznú Rapunzel

Rapunzel mala vlasy dlhé 21 metrov a mala viac ako 100 000 prameňov vlasov. Zneje to skutočne dojemne rozprávkovo, najmä ak beriete do úvahy fakt, že pravdepodobne nepoužívala žiadne špeciálne šampóny ani vlasové kondicionéry. Samozrejme, že ide len o rozprávku, ale bolo dokázané, že niektoré staré tajomstvá sú pre vaše vlasy prínosnejšie ako akékoľvek moderné vlasové kúry.

Zdravanalada.sk pre vás zozbierala najúčinnejšie recepty na domáce masky, ktoré skutočne dokážu stimulovať rast vlasov, aby vaše vlasy vyzerali zdravo a žiarivo.

8. Vajíčková a majonézová maska

Budete potrebovať: 1 vajce, 6 polievkových lyžíc majonézy, 1 polievkovú lyžicu medu. Ako ju pripraviť: Všetky prísady zmiešajte spolu v miske. Sponkami vlasy rozdeľte na 4 časti. Na každú časť naneste zmes. Po nanesení všetky časti zapleťte a poistite sponkou. Na končeky aj pokožku pridajte zvyšnú časť masky tak, aby bola pokrytý celá hlava. Hlavu zabaľte do igelitovej tašky, aby sa udržala v teple. Masku nechajte pôsobiť na 15-20 minút, potom si vlasy opláchnite teplou vodou. Výsledky: Táto maska zmierňuje rozštiepené končeky a posilňuje vlasové folikuly. Výrazne zvlhčuje a dodáva vašim vlasom kvalitu, čo zároveň podporuje ich zdravý rast.

7. Maska z čaja matcha a kokosového mlieka

Budete potrebovať: 1 čajovú lyžičku matcha, 200 ml kokosového mlieka, 3-4 kvapky ricínového oleja. Ako ju pripraviť: Čaj matcha spolu zmiešajte s kokosovým mliekom v miske. Vlasy si rozdeľte na niekoľko pramienkov a všetky pramienky namáčajte do zmesi. Pramienky, ktoré ste namáčali, oddeľte sponou a potom naneste 3-4 kvapky ricínového oleja na svoje dlane. Olej jemne vmasírujte do pokožky hlavy pomocou končekov prstov. Masku nechajte pôsobiť na 20 minút, potom si vlasy umyte bežným šampónom. Výsledky: táto kúra vám pomôže vlasy zjemniť prostredníctvom výživných esenciálnych minerálov. Ak ju použijete 2-3 krát týždenne, stimuluje vlasové folikuly k rýchlejšiemu rastu.

6. Cibuľová maska

Budete potrebovať: 1 cibuľu, 2 polievkové lyžice kokosového oleja, 1 lístoček aloe vera. Ako ju pripraviť: Cibuľu ošúpte a použite sitko, aby ste oddelili cibuľovú šťavu z cibule. Pridajte aloe gél. Pripravte si džúsovú konzistenciu tým, že zmiešate cibuľovú šťavu, aloe gél a kokosový olej. Naneste zmes na mokrú vlasovú pokožku a nechajte pôsobiť na hodinu. Masku opláchnite teplou vodou. Výsledky: tento recept pomáha pri vypadávaní vlasov alebo v prípade riedkych vlasov. Cibuľový džús má aj antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ktoré minimalizujú problémy s pokožkou hlavy.

5. Maska z ghee masla

Budete potrebovať: 2 polievkové lyžice ghee masla, 1 polievkovú lyžicu olivového oleja. Ako ju pripraviť: Prísady spolu zmiešajte v miske a naneste masku na vlasy. Nechajte zmes pôsobiť na 20 minút, potom si vlasy opláchnite zjemňujúcim šampónom a vlažnou vodou. Výsledky: ghee pôsobí ako výborný prirodzený kondicionér pre suché a skučeravené vlasy. Obsahuje výživné látky aj antioxidanty, ktoré vám pomôžu zbaviť sa rozštiepených končekov.

4. Banánová maska

Budete potrebovať: 1-2 banány, 1-2 polievkové lyžice medu. Ako ju pripraviť: Rozpučte banány v miske, aby sa vám vytvorilo cesto. Pridajte med a znova cesto vymiešajte. Zmes naneste na čisté a jemne navlhčené vlasy. Vlasy prikryte čiapkou na sprchovanie a čakajte asi 20-30 minút. Masku opláchnite bežným šampónom. Výsledky: táto maska má najlepšie účinky na jemné alebo lámavé vlasy, pretože má úžasné spevňovacie vlastnosti a dodá vašim vlasom objem. Draslík v banánoch vyživuje aj pokožku a vlasové folikuly, pomáha udržiavať prirodzenú pružnosť vlasov a zabraňuje lámavosti a rozštiepeným končekom.

3. Avokádová maska

Budete potrebovať: 1 avokádo, 2 polievkové lyžice olivového oleja. Ako ju pripraviť: Rozpučte avokádo v mise, aby ste vytvorili cesto. Do avokáda pridajte olivový olej a znova dobre premiešajte. Zmes naneste na vlasy aj pokožku hlavy tak, že sa zameriate najmä na končeky svojich vlasov. Vlasy prikryte sprchovacou čiapkou, potom nechajte pôsobiť 30 minút. Studenou vodou a šampónom si vlasy umyte. Výsledky: aj olivový olej aj avokádo majú výborné zvlhčujúce vlastnosti, preto budú potom vaše vlasy vyzerať žiarivo a zdravo. Avokádo obsahuje aj biotín, vitamín, ktorý zmierňuje poškodenie vlasov a zároveň vlasy aj spevňuje.

2. Maska z ľanových semienok

Budete potrebovať: 2 šálky vody, 2 polievkové lyžice ľanových semienok. Ako ju pripraviť: Zohrejte vodu v hrnci a potom pridajte ľanové semienka. Povarte na strednom ohni, kým voda nezhustne. Odstavte hrniec nabok a nechajte ho vychladnúť. Zhustnutú zmes naneste na svoje vlasy a nechajte pôsobiť na 1 hodinu. Vlasy si umyte bežným šampónom. Výsledky: ľanové semienka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, čo prispeje k tomu, že vlasy budú mať dostatočnú výživu a zvýši sa ich pružnosť. Táto maska znižuje aj výskyt lupín, ekzému a iných kožných problémov.

1. Maska z kokosového oleja

Budete potrebovať: 2 polievkové lyžice kokosového oleja, 1 polievkovú lyžicu gélu aloe vera, 3-4 kvapky levanduľového oleja. Ako ju pripraviť: Všetky prísady zmiešajte spolu v miske. Zmes naneste od korienkov vlasov až ku končekom. Hlavu prikryte uterákom a nechajte pôsobiť 1 hodinu. Potom masku zmyte teplou vodou. Výsledky: Táto maska robí zázraky s výživou korienkov, vzhľadom vlasov a žiarivosťou vlasov. Zabraňuje nadmernému vypadávaniu vlasov a je účinná v boji proti infekciám vlasovej pokožky.

Bonus: Ako urobiť kučeravé vlasy pomocou špongií na umývanie riadu

Poznáte nejaké iné spôsoby, aby vaše vlasy vyzerali žiarivo a zdravo? Aká je vaša obľúbená domáca vlasová maska? Zdieľajte svoje skúsenosti s nami v komentároch!