8 Alarmujúcich znakov, že má vaše telo veľa estrogénu

Estrogén je primárnym ženským hormónom, ktorý je zodpovedný za vývoj a reguláciu reprodukčného systému a pohlavných znakov, akými sú ochlpenie, rast pŕs a menštruačný cyklus. Je veľmi dôležité kontrolovať ho a udržiavať ho na normálnej úrovni, pretože nadmerný estrogén môže u žien spôsobiť rakovinu.

Zdravanalada.sk vám prostredníctvom najnovšej štúdie prináša zoznam varovných signálov, že máte nadbytok estrogénu.

Príčiny nadmernej produkcie estrogénu.

Existujú 2 spôsoby, kedy hladina estrogénu stúpa, a to úplne prirodzene počas tehotenstva aj puberty. Môže sa však zvýšiť aj z iných dôvodov. Nadmerné množstvo estrogénu sa môže vytvoriť aj vplyvom prostredia alebo stravovania.

V dnešnej dobe nie je problém si hladinu estrogénu zvýšiť, pretože mnoho potravín v dnešnej dobe obsahuje toxické pesticídy, herbidícdy a rastové hormóny. Pri kúpe produktov v supermarkete buďte opatrní: skontrolujte si opis a zloženie produktu.

Okrem týchto dôvodov môžu ísť aj o iné príčiny, ktoré súvisia s naším životným štýlom:

Nadmerná konzumácia alkoholu a užívanie niektorých liekov. Srdcové ochorenia. Cukrovka. Obezita a vysoký krvný tlak. Stres.

Príznaky vysokého estrogénu u žien

Venujte týmto príznakom pozornosť a ak nájdete taký symptóm, ktorý vás znepokojuje, neváhajte navštíviť lekára. Ak máte hladinu estrogénu vysokú, môžete cítiť tieto symptómy:

1. Potenie sa a citlivé prsníky

8 Alarmujúcich znakov, že má vaše telo veľa estrogénu

Viaceré ženy cítia na svojich prsiach zmeny počas svojho cyklu a tehotenstva, pretože prsníky sú veľmi citlivé na hormóny. Ak máte skúsenosť so zapálenými prsníkmi alebo ak ste si všimli, že sú opuchnuté viac ako zvyčajne, môže to byť kvôli vysokému estrogénu.

2. Kolísanie nálady

Estrogén ovplyvňuje váš mentálny stav a emócie. Tieto pocity vám možno pripomínajú symptómy predmenštruačného cyklu. Možno sa cítite depresívne alebo máte úzkosti a vaše emócie sú stále iné, aj keď na to nie je dôvod.

3. Fibrocystické zhluky vo vašich prsiach

Ak máte prebytok estrogénu, môžete mať svoje prsia hrčkovité. Môže to byť mäkké alebo aj bolestivé. Neváhajte a okamžite navštívte lekára, ak ste si našli hrčku v prsnom tkanive.

4. Strata vlasov

Za normálnych okolností ide o mužský problém, ale ak vaše telo produkuje príliš veľa estrogénu, môžete mať problém s vypadávaním vlasov viac ako by ste za normálnych okolností mali. Môže to spôsobiť depresívnejší stav. No mali by ste pamätať, že počet vypadnutých vlasov závisí aj od vášho životného štýlu.

5. Prírastok hmotnosti

8 Alarmujúcich znakov, že má vaše telo veľa estrogénu

Vôbec sa neprejedáte a hýbete sa 24 hodín denne 7 dní v týždni a všmili ste si, že vaša oblasť bokov sa zväčšuje? Môže to byť znak zvýšeného estrogénu. Môžete trpieť aj nafukovaním a potom sa snaha o schudnutie stáva ešte zložitejšou.

6. Nepravidelný menštruačný cyklus

Ak má žena stále pravidelný cyklus, a ten sa odrazu oneskorí, pre ženu by malo ísť o varovný signál, že niečo nie je v poriadku. Menštruačný cyklus sa starostlivo riadi hladinami hormónov vo vašom tele a ak je v jednom hormóne nerovnováha, celý menštruačný cyklus môže zlyhať.

7. Stále sa cítite vyčerpaná

Ak máte problémy so spánkom, možno sa po celý čas cítite vyčerpaná. Je to normálne. Ale ak si všimnete, že ste unavená viac ako zvyčajne a váš životný štýl sa nezmenil, môže ísť o varovný signál, že si potrebujete dať skontrolovať hladinu vašich hormónov.

8. Problémy so spánkom

8 Alarmujúcich znakov, že má vaše telo veľa estrogénu

Nadmerný estrogén môže zapríčiňovať aj rôzne problémy so spánkom. Možno ste príliš zhovorčivá a nemôžete spať alebo sa naopak cítite ospalo po celý čas. Venujte svojim spacím návykom zvýšenú pozornosť, najmä ak sa zrazu objaví závažný dôvod alebo zmena vo vašich stresových hormónoch.

Dávate si skontrolovať hladinu vašich hormónov? Ak bol pre vás článok užitočný a zaujal vás, zanechajte nám komentár.

Ilustrovala Natalia Okuneva-Rarakina.