8 Dômyselných trikov, pomocou ktorých vyčistíte priestory v dome ako profíci

Podľa štatistík zaberajú domáce práce v priemere 51 % žien 2,6 hodín denne. Je to veľa času a aj muži aj ženy by radi vedeli, ako sa dá niekoľkými trikmi tento čas aj peniaze ušetriť. V tomto článku nájdete zopár užitočných tipov, ktoré vám domáce práce uľahčia aj bez toho, aby ste museli použiť viacero chemických prostriedkov.

Zdravanalada.sk našla pre vás 8 čistiacich trikov, ktoré z vás urobia profíkov domácich prác.

1. Použite suché kúsky oblečenia.

Existuje jedno výborné riešenie na čistenie s použitím suchých kúskov oblečenia. Staré obnosené vypraté oblečenie nezahadzujte, ale použite ho na odstraňovanie špiny a škvŕn. Táto metóda je úžasná, ak sa chcete zbaviť škvŕn na zrkadlách aj skrinkách v kúpeľni či záchodových misách alebo lemoch stien.

2. Vyčistite svoju žehličku pomocou soli.

8 Dômyselných trikov, pomocou ktorých vyčistíte priestory v dome ako profíci

Väčšina z nás už určite aspoň raz horúcou žehličkou spálila nejaké kúsky oblečenia, no je však jeden dobrý trik, ako ju vyčistiť v prípade, že nemáte špeciálne chemikálie alebo čas, aby ste ich šli kúpiť. Zoberte niekoľko čajových lyžičiek soli a rozotrite ich na ľahkú tkaninu. Drhnite žehličku touto tkaninou až dovtedy, kým všetky škvrny aj fľaky nezmiznú. Potom počkajte kým žehlička vychladne a vydrhnite ju ešte vlhkou handrou.

3. Čistenie filtra odsávacieho krytu na sporáku

Ako často čistíte svoj filter na sporáku? Väčšina z nás na tento dôležitý detail často zabúda. Ale ak sa rozhodnete stať sa čistiacim profíkom vo vašom dome, máme pre vás jeden dobrý trik, vďaka ktorému bude váš starý filter vyzerať znova ako nový. Potrebujete vodu, 1/2 šálky sódy bikarbóny a veľkú panvicu. Do panvice nalejte dostatok vody tak, aby sa do nej mohol ponoriť filter. Vodu v panvici nechajte zovrieť a pomaly pridávajte sódu. Teraz ponorte filter do vriacej vody a počkajte pár minút. Teraz bude váš filter z odsávacieho krytu vyzerať ako nový!

4. Vymyslite si svoj vlastný čistič na rúru.

Ak ste sa rozhodli fungovať ekonomickejšie, tento trik vám pomôže zachrániť množstvo finančných nákladov na drahé chemické prostriedky určené na vyčistenie kuchyne. Vymyslite si svoj vlastný účinný čistič. Budete potrebovať 4 polievkové lyžice tekutiny na čistenie tanierov, 0,2 litra octu, 1,3 litra vlažnej vody a 0,1 litra citrónového džúsu/výťažku z citróna. Budete prekvapení ako dobre táto metóda čistí a koľko peňazí ušetríte.

5. Podlahu vyčistite čiernym čajom.

Čierny čaj nie je len skvelým nápojom, ale aj dokonalým čistiacim prostriedkom na vašu drevenú podlahu. Niektorí ľudia už pravdepodobne vedia o tom, že dobre čistí zrkadlá, ale rovnako dobrý efekt má aj na drevené podlahy. Vezmite 4 sáčky vrecúšiek s čajom a uvarte ich vo vode. Sáčky nechajte vo vode lúhovať čím dlhšie. Ak má však vaša podlaha svetlý odtieň, je lepšie čaj lúhovať kratšie. Teraz je čistiaci prostriedok pripravený. Namočte handru do čaju a začnite utierať.

6. Vyleštite svoju umývačku riadu pomocou octu

Všetko čo potrebujete na docielenie krištáľovo čistého vzhľadu vašej umývačky riadu je ocot. Táto prísada má antibakteriálny účinok a pomôže vám zbaviť sa škvŕn. Po zastavení umývačky riadu vyutierajte rohy aj dno pomocou octu. Potom ešte vylejte 1 šálku octu do umývačky riadu a zapnite ju na krátky režim.

7. Čistenie drevenej dosky na krájanie

Všetci z nás používajú z času na čas dosku na krájanie, no všetci by sme mali pamätať na to, ak ju nečistíme poriadne, ostáva na nej množstvo baktérií. Aby ste svoju dosku vyčistili poriadne, môžete použiť citrón, sódu bikarbónu a ocot. Sódu bikarbónu naneste na povrch krájacej dosky, potom povrch vyčistite citrónom. Dosku vyutierajte handričkou a octom. Nezabudnite dosku po vyčistení opláchnuť vodou.

8. Vyčistite svoju mikrovlnú rúru bez použitia chemických prostriedkov

Budete potrebovať malú misku, 2 kvapky citrónového esenciálneho oleja, 2 polievkové lyžice vody a špongiu.

Esenciálny olej aj vodu dajte do malej misky a misku vložte do mikrovlnej rúry. Mikrovlnú rúru zapnite na 1 minútu na vysokú teplotu. Otvorte rúru a do vnútra misky vložte špongiu. Potom, čo špongia všetko absorbuje, vnútro vyčistite.

Máte aj vy svoje vlastné tajomstvá, ako profesionálne vyčistiť svoj dom? Zdieľajte ich s nami!