8 Genetických mutácií, vďaka ktorým máme neodolateľný vzhľad

Niektoré genetické mutácie sú tak bežné, že nás to ani neprekvapí ak ich vidíme. Stále však existujú črty, ktoré robia ľudský vzhľad neuveriteľne krásnym. Prečítajte si tento článok, aby ste zistili najpozoruhodnejšie neškodlivé genetické mutáciae, ktoré môžeme nájsť u ľudí a dokonca aj u mačiek.

Zdravanalada.sk našla 8 šarmantných ľudských výzorov, ktoré možno skutočne priradiť ku genetickým mutáciám.

Modré oči

Modré oči sú výsledkom mutácie génu HERC2 Ľudia s modrými očami sa skutočne považujú za atratívnych. A podľa štúdie sa vraj ženy so svetlými očami vedia lepšie vysporiadať so stresom a zvládať bolesť ako ženy s tmavými očami. Nanešťastie neexistujú žiadne štúdie s mužskými účastníkmi, tak dúfajme, že sú tiež šťastní.

Zelené oči

Zelená farba očí je najmenej rozšírenou farbou a mutáciou. Len 2% všetkých ľudí má túto črtu. Mimochodom, existuje viac zelenookých žien ako mužov. Zelené oči ako aj modré obsahujú menej melanínu, čo ich zároveň robí citlivejšími UV žiareniu.

Heterochrómia

Heterochrómia sa objavuje kvôli nedostatku alebo prebytku melanínu. Buď ide o mutáciu alebo črtu zapríčinenú zranením, chorobou, zápalom alebo používaním určitých očných kvapiek sĺz. Ľudia s heterochrómiou majú nadprirodzenú silu: priťahujú pozornosť každého a je nemožné nepozerať sa na nich.

Červené vlasy

Vďaka zmenám v géne MC1R existujú na tomto svete ľudia s červenými vlasmi. Len 2 % zo všetkých ľudí majú červené vlasy. Túto mutáciu zvyčajne sprevádza svetlá pokožka, pehy a svetlé oči, ale existujú aj ľudia z Ázie a Afriky, ktorí majú červené vlasy.

Pehy

Pehy patria medzi ďalšiu neškodnú mutáciu génu MC1R. Je tu jeden zaujímavý fakt: deti sa rodia bez pieh.

Polióza

Polióza môže ovplyvniť akúkoľvek oblasť vlasov na tele nevynímajúc očné mihalnice a obočie. Táto črta môže byť príznakom výraznej genetickej poruchy, ale vo viacerých prípadoch vzniká len nedostatkom melanínu a nespôsobuje žiadne problémy.

Jamka na brade

Jamka na brade je výsledkom génovej mutácie, ktorá spôsobuje, že kosti alebo svaly sa spájajú spolu nižšie už počas embryonálneho vývoja. Tento znak sa dedí.

Svaly

Genetická mutácia, ktorá nás obdarúva krásnym vzrastom svalov je skutočne zriedkavou črtou, ktorá sa často objavuje u zvierat. Sú však aj ľudia, ktorí tento znak majú. Vďaka myostatínu, bielkovine spôsobujúcej rýchly nárast svalov, spôsobuje dokonca aj u detí kulturistický vzhľad svalov.

BONUS: Deti narodené s bujnou hrivou vlasov

Možno by ste si tiež mysleli, že ide o mutáciu, ale nie je to celkom pravda. Ide len o roztomilú črtu niektorých detičiek, ktoré sa narodili s tak bohatou dávkou vlasov, že je to až neuveriteľné.

Mačacie mutácie sú tiež neuveriteľne roztomilé.

Polydaktyly sú fyzickou anomáliou u ľudí aj zvierat, ktorá má za následok nadpočetné prsty alebo palce na nohách. Vo väčšine prípadov sa objavuje u mačiek. Ale prsty navyše nebránia viesť týmto zvieratám plnohodnotný šťastný život.

Na druhej strane majú veľa prínosov: môžu posielať texty, otvárať všetky zásuvky a potriasť svojmu majiteľovi ruky.

Máte nejaké jedinečné črty? Povedzte nám o nich!

Pozrite si fotografie na thatfeelingwhenyoureallaloneandstillcanthavethatpineapple/ imgur, David Kaplan/ facebook, thatdoorbellguy/ imgur