8 Nebezpečných produktov, ktoré pri predávkovaní poškodia vaše zdravie

Každý vie, že akékoľvek potraviny aj niektoré drogy môžu byť užitočné, len vtedy ak sa ich neprejete alebo ak sa nimi nepredávkujete. A ak tak urobíte, následky sú príšerné.

Dnes sme pre vás zostavili zoznam populárnych potravín a zistili sme, ktoré z nich môžu poškodiť vaše zdravie, ak sa nimi predávkujete.

Sójová omáčka

V roku 2013, sa mladý muž z USA stavil, že je schopný vypiť fľašu (približne 935 g) sójovej omáčky. Dostal záchvat a stratil vedomie. Doktori mu diagnostikovali silnú dehydratáciu a zvýšené množstvo sodíka. Táto nerovnováha je nebezpečná, pretože môže spôsobiť mŕtvicu.

Čaj

V roku 2014, hospitalizovali 56-ročného muža so zlyhaním obličiek, ktoré spôsobilo pitie veľkého množstva studeného čaju. Ako sa neskôr ukázalo, muž vypil okolo 16 šálok denne, čo viedlo k týmto hrozným následkom. Jeho obličky boli poškodené oxalátom — chemickou látkou, ktorá sa nachádza v čiernom čaji. Aby ste takýmto následkom predišli, nemali by ste vypiť viac ako 6 šálok čierneho čaju denne.

Muškátový orech

Ak jedávate malý muškátový orech, je to úplne bezpečné, ak však zjete viac ako 2 polievkové lyžice muškátového orecha, môže to spôsobiť halucinácie.

Zubná pasta

Na začiatku 90-tych rokov sa na všetkých tubách od zubnej pasty písalo: "Neprehĺtajte, nepoužívajte viac pasty ako vo veľkosti hrášku". Prehltnutie veľkého množstva fluoridu obsiahnutého v zubnej paste s vysokou pravdepodobnosťou spôsobuje pokazený žalúdok. Ak však prehltnete viac fluoridu obsiahnutého v zubnej paste, môže to byť pre vás veľmi nebezpečné, najmä u detí, pretože fluorid je toxický a môže spôsobiť závraty, bolesti brucha a dokonca aj smrť.

Sóda

Sladká sóda obsahuje veľa cukru. A cukor je najhoršou prísadou. Podľa posledných výskumov sa smrteľná dávka cukru pohybuje od 14 g na 450 g telesnej hmotnosti. Takže priemerný muž by musel prijať 22 kg sódy, aby sa otrávil.

Tuniak

Viacerí ľudia vedia, že veľa tuniaka je nebezpečné, ale len málo ľudí vie, že čo "veľa" skutočne znamená. Niektoré druhy tuniaka obsahujú viac ortute ako ostatné. Takže osoba s hmotnosťou 689 kg by nemala skonzumovať viac ako 136 g tuniaka v priebehu 9 dní.

Masť na potieranie svalov

Tento druh maste uvoľňuje svalovú bolesť, ale nemali by ste ju používať príliš často. Napriek skutočnosti, že masť je určená na vonkajšie použitie, salicylan metylnatý, ktorý tieto masti obsahujú, preniká do tela prostredníctvom pórov a môže mať nebezpečné účinky.

Sladké drievko

Len tak maličké sústo ako je 45 g sladkého drievka v priebehu 2 týždňov môže viesť k srdcovým problémom. Problém je v tom, že sladké drievko obsahuje glycyrrhizín — chemickú látku, ktorá vedie k znižovaniu hladiny draslíka. Keď sa zníži úroveň draslíka, váš krvný tlak sa môže zvýšiť, čo môže viesť k zlyhaniu srdca.

Konzumujete niektoré z týchto produktov? Povedzte nám o tom v komentároch.

Ilustrovala Alena Sofronova.