8 Veľkolepých ponorených miest, ktoré sa zviditeľnili

Existuje niekoľko tisíc miest na zemi, ktoré sme ešte nepreskúmali, najmä miesta, ktoré sú ukryté pod vodou. Vedci a archeológovia stále hľadajú stratené mesto Atlantídu, ktorá sa potopila jedného dňa do mora.

Práve tak ako Atlantída, aj množstvo archeologických miest a artefaktov zmizli pod vodou buď vplyvom sily prírody alebo pretože potrebovali obetu, aby poskytli dodatočnú silu rastúcej populácii okolo.

Zdravanalada.sk pre vás poskladala zbierku historických miest, ktoré boli pochované pod vodou a teraz sa znova objavujú nad jej povrchom!

1. Dedina Epecuen, Buenos Aires

Niekoľko kilometrov juhozápadne od Buenos Aires sa po viac ako 50-ročnom pobyte pod vodou znova objavuje turistická dedina Epecuen. Dedina Epecuen bola postavená na pobreží Soľného jazera "Lago Epecuen" a do konca 70-tych rokov sa stala domovom pre viac ako 5 000 ľudí. Počas tohto obdobia bolo počasie stále viac a viac neobvyklé a prinieslo do okolitej oblasti viac zrážok ako zvyčajne, čo spôsobilo, že sa Soľné jazero Epecuen preplnilo.

V roku 1985 preniklo soľné jazero do zemnej sypanej hrádze a nastal tejto dedine koniec. Do konca roka 1993 sa dedina potopila pod vodu o 10 metrov. O pár desaťročí neskôr sa počasie znova zmenilo, čo spôsobilo, že voda v roku 2009 ustúpila. Teraz o 30 rokov neskôr môžeme ako zázrakom vidieť dedinu vystupovať z vôd.

Žiadna mocnosť na svete nemôže bojovať s mocnosťou prírody a v tomto prípade dal fenomén El Niño nový šat mestu, ktoré sa potopilo na viac ako na 30 rokov. Potosi bolo malé mesto vo Venezuele, ktoré miestna vláda naschvál potopila za účelom postavenia hydroelektrickej hrádze v roku 1985.

Približne o 30 rokov neskôr hladina vody podstatne klesla kvôli suchu, ktoré priniesol fenomén El Niño, čo spôsobilo, že sa celé mesto znova objavilo. Z mestského kostola, ktorý sa pod vodu ponoril, okrem kríža, ktorý je celý viditeľný vedľa blízkeho cintorína, nič neostalo.

3. Jal Mahal, Mesto Jaipur, India

Aj napriek tomu, že by to mohlo vyzerať malebne, Jal Mahal, inak známy aj ako Vodný zámok, je miesto ležiace v strede jazera Man Sagar v meste Jaipur v Indii. Nikto skutočne nevie, kedy bolo postavené, ale podlahy a múry červenej pieskovcovej farby naznačujú, že bolo postavené približne pred 300 rokmi.

Ide o 5-podlažnú budovu so 4 podlažiami ponorenými pod vodou. Vláda Rajastanu začala 6-ročný projekt renovácie s najlepšími architektmi v krajine, aby jej vrátili jej minulú slávu. Teraz je otvorená verejnosti a turisti môžu navštevovať balkóny a preskúmať zámok na prehliadke na lodi.

4. Kostol sv. Mikuláša, Mavrovo jazero

Neďaleko od Balkánskeho pohoria v Macedónii leží jazero Mavrovo, národný park, ktorý je známy vďaka svojmu potopenému Kostolu sv. Mikuláša. Staroveký kostol bol postavený okolo roku 1850 a stál viac ako 150 rokov až kým sa grécka vláda nerozhodla v okolí postaviť umelé jazero, aby dodávalo vodu z miestnej elektrárne.

V roku 2003 bol kostol úplne ponorený pod vodou kvôli klimatickým zmenám v oblasti, teraz sa znova objavil na povrchu. V letných mesiacoch je vidieť viac ako polovicu kostola.

5. Grüner See, Rakúsko

Toto krásne jazero, ktoré na fotografii nevyzerá ako skutočné, je v skutočnosti Grüner See známe ako Zelené jazero. Leží v Rakúsku a je známe svojimi krištáľovo čistými vodami a smaragdovo zelenými farbami, ktoré pochádzajú z farieb z okolitej trávy a lístia.

Počas zimy je jazero veľmi plytké. Teraz je známou atrakciou pre turistov a tých, ktorí radi kempujú. Počas leta sa však park kvôli topeniu ľadu v jarných mesiacoch plní vodou a premieňa sa na podvodný raj.

6. Xuanping, Čína

Tieto obrázky ukazujú pozoruhodnú silu prírody: zemetrasenie s magnitúdou 8.0 spôsobilo, že sa celá dedina v roku 2008 potopila. Dedina Xuanping sa stala duchovným mestom po hroznej katastrofe s viac ako 10 budovami (vrátane domov, škôl a kancelárií) miznúcimi pod vodou. O pár rokov sa Xuanping znova z vody vynorila.

Znovu objavenie sa mesta spôsobil pokles úrovne vody zo 712 metrov na 703 metrov nad hladinou mora a klesá každý rok. Ľudia, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy kvôli týmto nepredvídaným udalostiam, sa budú schopní vrátiť do svojich domov a postaviť si znovu svoju komunitu.

7. Ostrov korytnačiek, Rieka Muodaoxi

Každý rok počas jari navštevujú tisícky turistov Gorges Reservoir, aby videli krásny ostrov v tvare korytnačky, ktorý sa znova objavil z vôd Muodaoxi rieky.

Počas jari rezervoár dodáva vodu, ktorá sa počas zimy vyzbierala z okolitej oblasti, čo spôsobilo pokles vodnej hladiny a objav tohto krásneho ostrova. Ostrov je pod vodou ponorený na 9 mesiacov v roku a je plne viditeľný iba na jar, keď hladina vody klesá na 168 metrov.

8. Svätyňa Santiago

Koloniálna štýlová Svätyňa Santiago sa objavila z hlbokých vôd mexickej rieky Chiapas v roku 2010. Kostol pôvodne postavili mnísi v polovici 16. storočia, ale v roku 1966 zmizol pod vodou, keď bol v roku 1966 potopený rezervoár Nezahualcoyotl.

O pár desaťročí neskôr sa kvôli klimatickej zmene a suchám, ktoré sa udiali v Mexiku za posledných 10 rokov Svätyňa Santiago z vody znova objavila a bolo to práve kvôli poklesu vodnej hladiny o 24 metrov.

Počuli ste už niečo o týchto miestach alebo ste ich už niekedy navštívili? Prosím zdieľajte svoje myšlienky v komentároch.