8 Vecí, ktoré vás pri prvej návšteve Japonska môžu skutočne prekvapiť

Ak snívate o návšteve Japonska, potom pravdepodobne viete, že v tejto krajine fungujú veci inak, ako sme na ne zvyčajne zvyknutí. Samozrejme, že by sa to dalo povedať úplne o každej krajine, ale Japonsko je v týchto veciach naozaj svetlá výnimka.

Napríklad, tu môžete kedykoľvek cez deň alebo v noci dostať širokú škálu služieb v obyčajnom obchode s potravinami, ale ak by ste chceli navštíviť saunu, nedalo by sa to v tom prípade, že máte tetovanie. V Japonsku platí veľa pravidiel, ale najdôležitejšie pravidlo znie "nespôsobovať problémy ostatným ľuďom".

Zozbierali sme pre vás pár zvyčajných tipov, ktoré môžu byť užitočné pre kohokoľvek, kto chce Japonsko navštíviť.

8. Kapsulové hotely

Ako možno viete, obyčajné hotely v Japonsku sú veľmi drahé a pobyty na ubytovniach s ľuďmi na izbe, ktorých nepoznáte, nie je úplne pre každého. Takže, ak netrpíte klaustrofóbiou, máme pre vás riešenie - kapsulové hotely. Sú pomerne lacné, ale stále poskytujú dostatok súkromia. A vyzerajú supermoderne!

7. Obchodné domy vám môžu pomôcť v akejkoľvek situácii 24 hodín denne 7 dní v týždni.

Konbinis sú malé obchodné domy otvorené 24 hodín denne 7 dní v týždni, ktoré sú všade. Môžete si tu kúpiť veľa rôznych vecí nevynímajúc varenú stravu a iné výrobky a služby. Tieto obchody ľahko rozpoznáte podľa ich informačných tabúľ: sú zvyčajne časťou 7-Eleven, Family Mart, Ministop a Lawson.

Na rozdiel od viacerých bežných obchodov, konbinis nepredávajú iba základné produkty, ale umožnia vám urobiť si fotku, poslať alebo zobrať si balenie, zaplatiť účty alebo kúpiť si lístok na lietadlo alebo koncert.

Je naozaj príjemné, že takéto obchody vám vhodne zohrejú jedlo, ktoré ste si tam kúpili (mimochodom, kvalita je ohromujúca) a zadarmo vám dajú aj korenie a servítky. A ak sa práve prechádzate po ulici a zrazu potrebujete ísť do kúpelne alebo na toaletu, môžete použiť toalety v konbinis, ktoré sú bezplatné a čisté.

6. Aby ste neplatili príliš veľa za základné produkty, je lepšie zájsť do 100-yenového obchodného domu.

Toto je iný typ obchodného domu, kde môžete nájsť širokú škálu tovarov len za 100 yenov (čo je asi o trošku viac ako 1,-€ aj s daňou). Môžete si tu kúpiť snack, čistiace prostriedky, kozmetiku, hračky, oblečenie, topánky, suveníry a tony iných vecí.

Kvalita je na neuveriteľne vysokej úrovni bez ohľadu na cenu. Nie je prekvapujúce, že 100-yenové obchodné domy sú skutočne populárne medzi zahraničnými študentmi a turistami s obmedzeným rozpočtom, pretože ide o úžasný spôsob ako ušetriť peniaze na veľmi základných veciach.

5. Keď kupujete veci, nezabudnite na daň.

Keď kupujete niečo v Japonsku, mali by ste pamätať, že cena nemusí zahŕňať daň, ktorá je v súčasnosti 8% (v roku 2019 sa zvýši na 10%). Takže, aby ste sa napríklad pri platení účtov v reštaurácii vyhli nedorozumeniam,

buďte v týchto veciach vždy ostražití. Ak však miniete viac ako 5 000 yenov na nákupy (bez dane), môžete daň vrátiť. Okrem toho existuje v Japonsku množstvo obchodov, v ktorých sa daň neplatí. Ich umiestnenie môžete nájsť tu.

Niektorí výrobcovia často poskytujú nejaké maličké suveníry, aby kupujúceho presvedčili kúpiť is ich produkt. Takéto suveníry môžete vidieť na vrchom obrázku — je pripevnený na fľaši s čajom.

4. Pripravte sa, že si budete musieť vyzuť svoje topánky pred vstupom do domu, svätyne aj na iných miestach.

Japonci si myslia, že vonkajší priestor v okolí domu je skutočne špinavý, takže zakaždým keď vojdete do niečieho domu, mali by ste si vyzuť svoje topánky. Podobný systém sa vzťahuje aj na iné miesta akými sú: tradičné japonské hotely, svätyne, komunitné centrá, školy a niektoré reštaurácie. Ak plánujete navštíviť nejaké miesto po prvý krát, zistite si, či to miesto obsahuje znak, ktorý vyžaduje, aby ste sa tam vyzuli.

V Japonsku existuje špeciálny druh topánok pre návštevu kúpeľne, pretože kúpeľňa sa na rozdiel od ostatných izieb domu považuje za nečistú. Okrem toho ak budete mať obuté svoje topánky, nedovolia vám vojsť do svätyne a naboso chodiť je tiež zakázané, takže si so sebou vezmite pár ponožiek.

3. Ak máte v pláne stráviť v Japonsku dlhší čas, zoberte si "záchranný balíček" pre prípad, že by ste natrafili na skutočne zlé počasie.

Ak máte v pláne navštíviť túto krajinu, mali by ste pomyslieť aj na prípravu v prípade prírodných katastrof, akými sú hurikány a zemetrasenia. Viacerí Japonci majú k dispozícii záchranný balíček pre prípad, že by sa niečo také stalo. Jeho obsah si môžete pozrieť na vrchnom obrázku.

Záchranný balíček zahŕňa niektoré pracie prostriedky, potravu a ďalšie iné nevyhnutnosti. Samozrejme dúfame, že žiaden z týchto predmetov nebudete potrebovať, ale táto informácia vám môže byť užitočná.

2. V každom susedstve sú k dispozícii policajné stanice nazývané KOBAN, kde môžu nájsť turisti pomoc 24 hodín denne 7 dní v týždni.

Viac ako pred 100 rokmi bol v Tokyu a potom aj v ostatných častiach Japonska vytvorený systém policajných staníc nazývaný KOBAN. Od roku 1990 sa už toto slovo píše veľkými písmenami — KOBAN. Zodpovednosti týchto policajtov sú ďaleko vyššie, ako len starať sa o poriadok v krajine.

Bez ohľadu na ochranu pred trestnými činmi pomáhajú policajti aj pri hľadaní určitých miest a odvážajú opitých ľudí naspäť domov. Vracajú stratené veci a dokumenty, pretože typickí Japonci nemajú radi nosenie vecí, ktoré im nepatria. Preto nosí mnoho ľudí do najbližšieho KOBAN-u čokoľvek, čo nájdu na ulici.

1.Najdôležitejšia vec, na ktorú by ste mali v Japonsku pamätať je princíp "bezproblémovosti".

Keď sa hovorí o Japonsku, je treba spomenúť aj skutočnosť, že ľudia neradi spôsobujú problémy iným ľuďom. Už v dávnych časoch žili ľudia v Japonsku na malých územiach a nebolo tam miesta pre každého. Preto začali používať heslo "nespôsobuj problémy iným".

Pochopiteľne, že tam existuje veľa pravidiel, ktoré musia ľudia dodržiavať. Napríklad Japonci nerozprávajú do telefónu nahlas na akýchkoľvek verejných miestach. A vo veľkých nákupných strediskách môžete vidieť varovné označenia proti dlhému ležaniu na gaučoch.

Takže v Japonsku by ste nemali myslieť len na seba, ale aj na ľudí, ktorých nepoznáte. Myslíme si, že tento princíp by sa mal osvojiť aj v iných krajinách. Súhlasíte?

Ktoré z týchto vecí o Japonsku vás udivili najviac? Povedzte nám o tom v komentároch.

Pozrite si fotografie na imgur