8 Vedľajších účinkov antibiotík, o ktorých nám doktori nepovedia

Najpopulárnejšie vedľajšie účinky antibiotík sú nevoľnosť a hnačka. Takmer každý o vedľajších účinkoch antibiotík vie od lekárov alebo z vlastnej skúsenosti. Ale americkí vedci zistili, že najmenej 20 % ľudí, ktorí brali antibiotiká vo svojom živote zažili iné vedľajšie účinky. V tomto článku vám prinášame informácie o týchto menej známych vedľajších účinkoch. V tomto článku vám chceme hlbšie tieto vedľajšie účinky opísať.

Je treba zdôrazniť fakt, že rôzni ľudia môžu mať pri užívaní antibiotík rôzne vedľajšie účinky.

8. Plesňové infekcie

Antibiotiká menia bakteriálne prostredie nášho tela, preto sa ľudia stávajú zraniteľnejšími  hubovitým infekciám. Tie sa môžu objaviť na ústach, na pokožke alebo pod nechtami.

Čo by ste mali robiť?

Ak vám predpísali liečbu na dlhé obdobie, mali by ste spolu s antibiotikami začať brať aj anti-plesňové prípravky, tzv. probiotiká.

7. Zafarbenie zubov

Tetracyklín môže viesť k zafarbeniu zubov u detí pred ôsmym rokom života. A ak berie takéto lieky tehotná žena, je pravdepodobné, že dieťa bude mať problém so zubnou sklovinou.

Čo by ste mali robiť?

Vedci nedávno zistili, že moderný antibiotický doxycyklín neobsahuje zafarbenie zubov, takže ho môžete brať bez akýchkoľvek následkov. Samozrejme, berte iba dávku, ktorú vám predpísal lekár.

6. Horúčka

Horúčku môžu spôsobovať viaceré faktory okrem užívania antibiotík. Ale ak ste si všimli horúčku práve po začatí užívania antibiotík, pravdepodobne máte alergickú reakciu na liek, ktorá sa prejavuje horúčkou.

Horúčku môže spôsobovať takmer akýkoľvek antibiotický liek, ale väčšinou ide o β-laktámové antibiotiká, cefalexín, minocyklín a sulfónamid.

Čo by ste mali robiť?

Horúčka pravdepodobne odíde sama. Ale ak je horúčka príliš silná, mali by ste si ju zraziť a povedať lekárovi, aby vám zmenil antibiotiká.

5. Alergická reakcia

Jedna z najnebezpečnejších antibiotických reakcií je alergická reakcia. Môže sa prejaviť úporným svrbením, opuchnutými očnými viečkami, perami, jazykom a dokonca hrdlom, čo môže viesť k najvážnejšej alergickej reakcii, a to analyfaxii. V takýchto prípadoch môže niekedy pacienta zachrániť iba dávka adrenalínu.

Pamätajte, že alergická reakcia na antibiotikum neznamená, že nemôžete začať užívať akékoľvek iné antibiotikum.

Čo by ste mali robiť?

Musíte povedať lekárovi o vašich alergiách a začať brať predpísané antibiotiká z inej skupiny. Pamätajte, že keď začnete brať nový druh antibiotík, ktoré ste nikdy predtým nebrali a objavia sa u vás nejaké príznaky alergie, musíte okamžite navštíviť lekára.

4. Citlivosť na slnko

Niektoré antibiotiká (tetracyklín, fluorochinolón a sulfán) môžu mať vplyv na to, ako je vaša pokožka citlivá na ultrafialové lúče. Ak sa príliš vystavíte slnečnému žiareniu počas užívania antibiotík, pobyt na slnku vám môže uškodiť.

V prípade, že strávite niekedy len 15 minút na slnku, antibiotiká môžu spôsobiť aj vyrážky. spôsobiť aj vyrážky po celom tele.

Čo by ste mali robiť?

Najlepšie je nevystavovať sa slnečnému žiareniu od 10:00 hod do 14:00 hod, nosiť pokrývku hlavy a chrániť svoju pokožku oblečením.

3. Srdcové problémy

Nestáva sa to často, ale antibiotiká môžu spôsobiť srdcové problémy. Zvyčajne spôsobujú srdcovú arytmiu alebo nízky krvný tlak.

Aj užívanie erytromycínu a niektoré fluorochinolóny môžu viesť k takýmto vedľajším efektom..

Čo by ste mali robiť?

Navštíviť lekára, aby vám zmenil antibiotiká.

2. Bolesť hlavy a závrat

Bolesti hlavy a závraty sú tiež veľmi populárnymi vedľajšími účinkami, ktoré majú ľudia pri užívaní antibiotík. Ale zvyčajne zmiznú po vysadení liekov.

Čo by ste mali robiť?

Ak nemáte silné bolesti hlavy, môžete si vziať liek na utíšenie bolesti hlavy. Ak je bolesť hlavy neúnosná, mali by ste navštíviť lekára. Pravdepodobne vám zmení typ lieku.

1. Nechcené tehotenstvo

Ak beriete rifamycín a antikoncepčné tabletky, účinok antikoncepčných tabletiek sa môže potláčať. Výsledkom je, že šance na otehotnenie sa môžu zvýšiť. Iné antibiotiká nemajú vplyv na antikoncepčné tabletky.

Čo by ste mali robiť?

Ak beriete antibiotiká a všimli ste, že máte niektorý z vedľajších účinkov, nerobte nič na vlastnú päsť, musíte navštíviť špecialistu.

Ak užívate antibiotiká a všimli ste si niektoré z týchto vedľajších účinkov, nepodnikajte nič na vlastnú päsť a najmä tieto vedľajšie účinky neignorujte, ale navštívte lekára.

Vedeli ste o niektorých z týchto vedľajších účinkov? Povedzte nám o tom!

Ilustrovala Ekaterina Gapanovich