9 Tipov pre tých, ktorí chcú mať bezpečnú manikúru

Na sociálnych sietiach boli nedávno rôzne diskusie ohľadom rozličných foriem žltačiek a iných ochorení, ktoré ľudia získali práve pri manikúre. Výsledkom bolo, že viacerí z nás si začali robiť vlastnú manikúru a nanášať vlastný nechtový lak, zatiaľ čo ostatní tieto chýry ignorovali a stále navštevujú salóny krásy, ktoré zvykli navštevovať. Ako zvyčajne je pravda niekde v strede - každý by si mal vybrať salón krásy, ktorý ponúka nielen veľa služieb, ale taký, ktorý sa riadi aj bezpečnostnými pravidlami.

Zdravanalada.sk sa pokúsila zistiť aké náležitosti by mal salón spĺňať, aby vám poskytoval bezpečné podmienky manikúry a povieme vám aj kedy je najlepšie zvrtnúť sa ešte na prahu dverí salóna, aby ste nemuseli riskovať svoje zdravie.

1. Vrecúško s nástrojmi by malo byť otvorené pred vami.

Náležitá sterilizácia nástrojov znamená, že odborník musí otvoriť vrecúško so sterilizovanými nástrojmi priamo pred vami. Vrecúško by malo obsahovať štvorcový ukazovateľ - pôvodne by mal mať sivú farbu a po sterilizovaní by mal získať tmavo ružový alebo svetlo hnedý odtieň (farba závisí od toho, ako sa vykonáva sterilizácia - parou alebo suchým vzduchom). Čistenie, ktoré vykonáva odborník, je zárukou toho, že nástroje sú očistené od rôznych baktérií predchádzajúceho klienta a sú úplne bezpečné pre použitie.

2. Drevené paličky a obrúsky sa môžu použiť iba raz.

Všetky spotrebné manikúrne pomôcky by mali byť jednorázové. Preto by ste mali venovať pozornosť tomu, ako sa v salóne využívajú obrúsky a drevené paličky. Použité paličky by sa mali zlikvidovať v špeciálnych nádobách na odpad (niektorí odborníci tieto paličky po použití aj polámu). Niekedy chcú salóny ušetriť peniaze tak, že pod ruky klienta podkladajú obyčajný uterák, ktorý po procedúre len jednoducho vytrepú. V skutočnosti však ide o hrubé porušenie zásad bezpečnosti - každú ruku by mali ošetrovať na špeciálnom obrúsku.

3. Dobrá manikúra by nemala trvať viac ako jednu hodinu.

Pred tým, ako prídete na manikúru by vám mal odborník povedať, koľko času bude ošetrenie trvať. Ak vám povie, že bude trvať približne 30 minút, mali by ste si pravdepodobne zvoliť iný salón. Klasická manikúra trvá približne jednu hodinu, kde sa venujú približne 40 minút odstránením pokožky a tvarovaním nechtov. 20 minút navyše sa vyžaduje na nalakovanie nechtov (odmasťovanie, nanášanie bázy, 2 vrstvy nechtového laku a ustaľovač). Samozrejme, že sa to dá urobiť aj rýchlejšie, ide však o to, že existuje vysoká pravdepodobnosť rizika, že vaša manikúra už po týždni nebude vyzerať dobre. Správne urobená manikúra vám musí na nechtoch vydržať a musí vyzerať úžasne aj keď vám nechty začnú rásť.

4.Dobrý odborník vám na nechty nenanesie lacný nechtový lak.

Už ste niekedy videli ponuku manikúry len za 10,-€? Nehanbite sa manikéra opýtať aké druhy materiálu má v pláne použiť. Báza, na ktorú sa nanáša lacný nechtový lak vám môže nechty vysušiť. Kvôli vysokému obsahu kyselín sa dostáva hlbšie do nechtového lôžka a poškodzuje jeho štruktúru. Výsledkom je, že nechty sa môžu po niekoľkých takýchto procedúrach začať vrstviť. Preto by sa mali nechtové laky a iné materiály v salónoch používať len na profesionálnej úrovni.

5. Klient aj odborník sa musia chrániť pred chemikáliami.

Viaceré materiály na modelovanie nechtov majú silný a nepríjemný zápach, zatiaľ čo akrylový prach, ktorý sa vytvára pri vypĺňaní starých vrstiev náteru, môže poškodiť vaše zdravie. Preto by mal byť manikúrny stolík vybavený vetracím systémom. Podobne by mal v celom salóne fungovať aj bežný odsávací kryt. Ak čakáte na rad, venujte pozornosť tomu, ako pracuje odborník s klientmi - mal by používať dýchaciu masku a chemikálie uchovávať v bezpečnej vzdialenosti od svojej klientely.

6. Odborník by mal vykonávať manikúru len na zdravých rukách a nechtových lôžkach.

Mali by ste sa začať oprávnene obávať, ak vám začne vykonávať odborník manikúru bez toho, aby si všímal malé škriabance na pokožke vašich rúk a viditeľné nechtové ochorenia. Odborníci, ktorí si svoju povesť strážia, nebudú nikdy riskovať prácu s poranenými rukami. V tomto prípade vám určite odporučia dať si najprv vyšetriť nechty a len potom prísť na manikúru a modelovanie. Lepšie je odmietnuť služby salónu, kde nevenuje nikto pozornosť problémom rúk klienta, dokonca aj vtedy, ak majú náležite sterilizované nástroje. Existuje vysoká šanca, že sa nakazíte plesňovými ochoreniami alebo iným nepríjemným ochorením.

7. Odborníci musia používať nástroje a narábať s chemikáliami profesionálne.

Škrabky, orezávače a rôzne strihacie nástroje podobne ako acetón, akryláty a syntetické polyméry - existuje tak veľa vecí, ktoré sa používajú na to, aby naše nechty vyzerali úžasne. Rovnako by sme mali pamätať na to, že odborník by mal všetky tieto už spomenuté nástroje používať veľmi obozretne. Neváhajte sa opýtať svojho odborníka, či vlastní certifikát ako narábať s nástrojmi. Okrem toho by mali byť všetci zamestnanci salónu zaškolení výrobcom ako bezpečne pracovať s chemickými materiálmi, ktoré používajú. Majte na pamäti aj to, že pred používaním akýchkoľvek produktov pri manikúre, by ste sa mali dať otestovať na možnú alergickú reakciu.

8. Odborník by mal vyzerať čisto a udržiavať si na pracovnom mieste poriadok.

Reputáciu salónu čiastočne odzrkadľuje čistota zamestnancov a poriadok na ich manikúrnych stolíkoch. Pre začatím práce s novým klientom musí odborník pracovné miesto upratať a odhodiť použité rukavice. Po tom by si mal umyť svoje ruky antibakteriálnym mydlom a požiadať klienta, aby urobil to isté. Nejdu tu o paranoju, ale o účinnú prevenciu proti rôznymi infekčnými ochoreniami.

9. V salóne by nemali byť haldy starých časopisov.

Možno by ste to naozaj nečakali, ale aj časopisy, ktoré klientom salóny ponúkajú počas svojho čakania na rad, môžu byť zdrojom mikróbov. Nie je veľmi pravdepodobné, že by časopisy umývali antibakteriálnym roztokom a šalátové vydanie týchto časopisov už určite bolo v rukách mnohých ľudí. Takže ak sa chcete niečo dozvedieť o posledných módnych trendoch, vezmite si z kopy len najnovšie publikácie.

Bonus: Ak využijete službu súkromného odborníka alebo chcete využiť rýchlu manikúru.

Je lepšie navštíviť manikúrneho odborníka, ktorý vlastní svoje osobné nástroje. Menší živnostníci zvyčajne nemajú dostatok peňazí, aby si kúpili drahé sterilizujúce vybavenie, zatiaľ čo autoklávy v salónoch sú zárukou toho, že sa zničia všetky nebezpečné mikroorganizmy. Keď sa hovorí o UV lampe, ktorú používajú viacerí manikúrni odborníci, tá nie je až takým nebezpečným zdrojom baktérií a vírusov. Pokusy "zmyť" všetky baktérie pomocou vody nie sú veľmi účinné. Manikúra v domácom prostredí sa nemôže považovať za 100% bezpečný postup. Veľmi často pracujú manikúrni odborníci kvôli nedostatku času veľmi rýchlo a nemajú dostatok príležitostí vyčistiť svoje nástroje poriadne. Ak máte vo zvyku dať si urobiť nechty tesne pred dovolenkou, podstupujete veľmi vážne riziko, pretože žijeme v dobe, kedy majú manikúrni odborníci veľa klientely a nemajú dostatok času sterilizovať svoje nástroje najmä v preddovolenkovom období.

Už ste niekedy odmietli službu manikúrneho odborníka, pretože sa vám nepáčil jeho štýl alebo jeho pracovné prostredie v salóne? Prosím zdieľajte svoje skúsenosti s nami v komentároch.

Pozrite si fotografie na idei_n_o_g_o_t_k_o_v / instagram, clematis_krd / instagram