9 Typov "sebeckého" správania, za ktoré by sme sa nemali hanbiť

Ak vás niekto označí za "sebeckého", určite vás to urazí, no nie vždy to znamená, že človek urobil niečo zlé. Je viac pravdepodobné, že sa tento človek rozhodol prestať skrývať svoje emócie a chce si začať stáť za svojím. A toto jeho rozhodnutie dráždi mnohých ľudí.

Zdravanalada.sk pre vás pripravila zoznam 9 druhov takzvaného sebeckého správania, ktoré skutočne naznačuje, že ide o človeka, ktorý psychicky dozrel.

9. Nárokujte si na odškodné

Zlý štýl vlasov, príliš slaná polievka alebo poškodený tovar sú dobrými dôvodmi na sťažnosti. Odborníci odporúčajú, aby ste svoju nespokojnosť so službou vyjadrili a požiadali o náhradu tejto nepríjemnej situácie. Ak je to nemožné, máte nárok na odškodnenie. Existujú rôzne formy odškodnenia: nárok na bezplatné poskytnutie služby, vrátenie poškodeného tovaru, poskytnutie zľavy alebo darčekovej karty, poskytnutie odškodného vo forme paušálnej sumy. Manažér alebo majiteľ tieto problémy väčšinou už vedia vyriešiť.

8. Nič nerobte

Ak sa človek cíti vinný kvôli nedostatku produktivity alebo neschopnosti stíhať termíny, ide o znak nízkeho sebavedomia spojený so silným zmyslom pre zodpovednosť. Už ste iste čítali desiatky článkov o tom, ako zvýšiť svoj pracovný výkon, ale často zabúdame na to, že niekedy aj my potrebujeme zastať, oddýchnuť si a mať nejaký čas pre seba.

7. Nepripájať sa ku klebetám

Klebety sú na pracovnom mieste alebo medzi priateľmi rozšíreným zlozvykom a ak sa nechcete zapájať, môže to spôsobiť aj konflikt. Kvôli pokoju mysle je lepšie vyjadriť svoju myšlienku priamym spôsobom dokonca aj vtedy, ak by to malo niekoho uraziť.

6. Oddeľujte svoj pracovný život od súkromného

Hoci je úplne normálne požiadať svojich klientov alebo kolegov, aby vás po 18:00 alebo 19:00 nevyrušovali, môže to viesť k nedorozumeniu. Psychológovia sú však presvedčení, že schopnosť oddeľovať váš osobný a profesionálny život nie je v skutočnosti sebeckým správaním, len účinnou metódou ako sa uchrániť pred syndrómom profesionálneho vyhorenia.

5. Zaujmite svoje miesto

Ak ste v lietadle alebo vo vlaku, všade nájdete ľudí, ktorí si s vami budú chcieť vymeniť miesta z rôznych dôvodov. No vy to nemusíte robiť ak nechcete! Podobne nemusíte robiť výnimky ani v prípade svojho správania. Jedno s druhým, ak je to pre niekoho veľmi dôležité, má možnosť rezervovať si sedadlo.

4. Požiadajte o povýšenie

Imposter syndróm, čiže syndróm neschopnosti prijať pochvalu, vás môže zneistiť, že nie ste na svojej súčasnej pozícii dosť dobrí a povýšenie odmietnete. Ak sa však cítite, že ste schopní urobiť zložitejšie úlohy a máte silný vzťah so svojimi kolegami, mali by ste svojho nadriadeného určite požiadať o povýšenie. Samozrejme, urobte to len v prípade, ak vás lepšie miesto naozaj láka.

3. Prestaňte zo seba robiť bútľavú vŕbu

Ak vám každý deň volá priateľka, aby sa vám posťažovala na svoj život a robieva to už niekoľko rokov, možno nastal čas, aby ste o takomto vzťahu popremýšľali. Priateľstvo by malo prinášať potešenie a inšpiráciu a malo by to fungovať obojsmerne. Pomáhať a podporovať svojich priateľov je veľmi dôležité, ale mali by ste to robiť správne: pokúste sa pomôcť človeku tak, aby sa prestal cítiť ako obeť, dobre mu poraďte alebo vyjadrite svoje obavy, nezabudnite na svoju rodinu a svoju psychologickú pohodu, venujte viac pozornosti svojim pocitom po rozhovore - cítite sa psychologicky spokojný alebo sa cítite ako využitý?

2. Urobte si veci pre seba

Žiť svoj život pre iných môže znieť šľachetne, ale môže to viesť ku katastrofálnym následkom. Psychologická zrelosť znamená, že človek dokáže oddeliť svoje skutočné túžby a nároky od tých predpísaných a vie si plniť svoje sny. Okrem toho psychológovia tvrdia, že len ľudia s primeraným sebavedomím a schopnosťou robiť veci pre seba dokážu budovať šťastnú rodinu a byť dobrými rodičmi.

1. Nebojte sa verejnej mienky

Schopnosť voľne vyjadrovať svoje pocity a názory je jednou z hlavným čŕt silnej osobnosti. Silní ľudia sa neboja povedať na stretnutí alebo vzťahu s človekom, ktorý ich nezaujíma "nie", dokážu hovoriť to, čo majú na jazyku alebo hlúpo vyzerať.

Aké "sebecké" správanie považujete za normálne a racionálne? Zdieľajte svoje názory s nami v komentároch!

Pozrite si fotografie na Depositphotos, Depositphotos