9 Vecí, ktoré by mal vedieť každý dospelý človek o krvných testoch

Odporúča sa dať si urobiť krvný rozbor v každom veku, aby ste si skontrolovali všetky základné tkanivá. Súbor základných testov akými sú sledovanie úroveň krvného cukru, tyroidu, vápnika a hemoglobínu sa robí v pravidelných intervaloch, aby ste sa uistili, že nemáte svoje zdravie v ohrození. Absolútnym pravidlom je, že laboratóriá diagnostikujú vaše výsledky všeobecne s ohľadom na váš vek, zdravotnú dokumentáciu, rodinnú anamnézu a životný štýl.

Zdravanalada.sk vám prináša niekoľko fenoménov, ktoré vám lekári ani laboratórni pracovníci nepovedia, ale mali by ste ich určite vedieť.

1. Čo sa považuje za “normálne” sa môže aj u žien aj u mužov líšiť.

S výdobytkom internetu máme teraz otvorené okno čo sa týka vedomostí do celého sveta. Ale má to aj nedostatky. Keď sa hovorí o krvných testoch, neodporúča sa kontrolovať alebo skúmať ich hodnoty s internetom. Každý človek má výsledky krvných testov iné a tie sa môžu značne líšiť od jedného človeka k druhému. Je to pravdou najmä vtedy, ak sa porovnávajú krvné výsledky mužov a žien.

Napríklad, to čo je normálna hodnota u mužov, nemusí byť normálnou hodnotou u žien, môže robiť rozdiel až medzi 5 až 6 miliónmi buniek na mikroliter u mužov a medzi 4 až 5 miliónmi u žien pred menopauzou.

2. Na trh príde čoskoro bezbolestný spôsob získavania krvi bez použitia ihly.

Ak patríte medzi tých, ktorých pri pomyslení na krvné testy oblieha hrôza a strach dokonca aj z malej ihly, máme pre vás dobré správy. Nový vynález, ktorý je už na ceste je zariadenie bez použitia ihly, ktoré a nahradí v USA odhadom viac ako 400 miliónov ihiel krvných testov každý rok. Toto zariadenie ešte nie je na trhu, ale čoskoro ho uvedú na trh.

Umožní vám urobiť si krvný rozbor aj doma bez ihly. Pri jeho použití nebude potrebný žiaden zdravotnícky profesionálny dohľad a všetko čo budete potrebovať, je umiestniť zariadenie na svoju ruku. Automaticky vytiahne potrebné množstvo krvi v takmer rovnakom čase ako bežný krvný test.

3. Lekári vám často nepovedia dobré správy.

Hovorí sa, že “Žiadne správy sú dobré správy.” Touto frázou sa v praxi asi najviac riadia lekári. Niekedy, keď sú výsledky krvných testov na cukrovku alebo štítnu žľazu v poriadku, lekári ani zdravotné sestry nie sú vôbec iniciatívni, aby vám to povedali. Je tu však možnosť, že sa vaše výsledky môžu zhoršovať.

Teda je dôležité, aby ste trvali na tom, aby vám váš lekár porovnal výsledky vašich krvných testov s predchádzajúcimi, aby sa určilo, či ide o nejakú štatisticky významnú rozdielnosť.

4. U niektorých krvných testov sa nesmie priímať potrava.

Veľa laboratórnych pracovníkov to asi nespomína, ale existuje veľa krvných testov, ktoré vyžadujú, aby ste pred ich absolvovaním neprijímali žiadnu potravu. V závislosti od typu testu sa musí človek postiť od pár až po niekoľko hodín. Všeobecným pravidlom zrýchlených krvných testov je nejesť 8-12 hodín pred testom. Musíte si ho však dať potvrdiť laboratórnym pracovníkom.

Pred rýchlym testom sa odporúča nefajčiť, nežuvať žuvačku a necvičiť.

5. Množstvo testovanej krvi závisí od typu krvného testu.

Ak sa čudujete, prečo skúma laboratórny pracovník tak veľa vzoriek krvi, nie je sa čoho obávať. Existuje veľa testov, u ktorých sa vyžaduje trošku vyššie množstvo krvi. Iste ste si už všimli, že existujú rôzne farebné označenia na každej vzorke skúmavky. Každá farba niečomu zodpovedá.

Existuje pár skúmaviek, ktoré majú antikoagulačné činidlá vo vnútri skúmavky tak, aby krv nestuhla. Niektoré majú ochranu, niektoré musia udržiavať pri izbovej teplote, zatiaľ čo niektoré musia zmraziť. Existuje len málo krvných testov, u ktorých sa musí vzorka krvi udržiavať podľa špeciálnych podmienok, teda viac ako sa vyžaduje vzorka krvi.

6. Výsledky znamenajú rôzne vysvetlenie u rôznych vekových skupín.

Viacerí z nás vedia o vekových odlišnostiach vo výsledkoch krvných testov. Existuje rôzne normálne rozpätie pre dospelých a rôzne pre deti. Napríklad hladiny hemoglobínu sa líšia u rôznych vekových skupín. Hladina je nižšia u detí - od 11 do 13 g/decilitre (gm/dl), a vyššia je u dospelých — od 13,5 do 17,5 gm/dl je normáne a od 12 do 15,5 gm/dl pre dospelé ženy.

Podobne aj hladina cholesterolu aj vápnika sa môže meniť v závislosti od veku.

7. Môže sa objaviť aj falošný pozitívny aj falošný negatívny výsledok.

Nemôžete považovať všetky pozitívne aj negatívne výsledky za zlé výsledky. Práve tak ako falošný tehotenský test, môžu byť aj krvné výsledky falošné. Niekedy sa vírusy môžu v krvi objaviť aj neskôr. Ak stále cítite tie isté príznaky, lekári by vám mali poradiť, aby ste sa dali opakovane testovať.

Napríklad, ak ste infikovaný vírusom Hepatitídy typu C, výsledky krvného testu nemusia ukázať vôbec nič, pretože ste boli infikovaný pred pár mesiacmi. No vy však môžete stále cítiť symptómy. Falošná pozitivita je dosť často obvyklá u testov na HIV. Podľa  amerických Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb, v akejkoľvek komunite, kde sa infikuje 1% ľudí vírusom HIV, približne 2 z 10 testov ukážu falošnú pozitivitu.

8. Výsledky krvných testov môžu byť iné v rôznych laboratóriách.

Faktom je, že každé laboratórium má v porovnaní s iným laboratóriami rôzne normálne rozpätia pre rôzne testy. Záleží od krvného odberu v minulosti a od výsledkov. Na základe toho sa stanoví referenčný rozsah hodnôt v rôznych krvných testoch. Teda kým jedno laboratórium vám môže povedať, že ste fit, iné možno vyhodnotí, že musíte vyhľadať lekára.

Výsledky testov sa môžu líšiť aj podľa časti dňa, v ktorej ste sa dali testovať a ak ste zjedli niečo špecifické pred tým než ste test podstúpili, môže to výsledok testu ovplyvniť.

9. Vaša choroba nie vždy ovplyvní výsledky.

Nie všetky krvné testy sú ovplyvnené hlavnou chorobou, ktorú možno máte. Na druhej strane aj jedenie niečoho sladkého alebo pitie alkoholu predvčerom môže ovplyvniť výsledky glukózy na nasledujúci deň.

Preto sa odporúča poradiť sa s vaším lekárom pred tým ako podstúpite akýkoľvek krvný test. Lekár vám povie, či by mohlo určité ochorenie ovplyvniť krvné testy alebo nie.

Poznáte ďalšie skutočnosti alebo mýty o krvných testoch? Zdieľajte ich s nami v sekcii komentárov.