9 Absurdných pravidiel krásy z minulosti, ktoré sú otázne

Každá éra má svoj vlastný koncept krásy. Ale jedna vec zostáva vždy rovnaká – spôsoby a triky, ako sa ženy skrášľujú, aby boli moderné a krásne.

Zdravanalada.sk vám prináša neobyčajné štandardy krásy z minulosti, ktorými chce potvrdiť to známe klišé, že ženy sú často "obeťami krásy".

Rúž na pery vyrobený z ploštíc a mravcov (Staroveký Egypt)

Pravdepodobne to bolo v Egypte, v čase, keď bol rúž na pery najviac populárny. Asi všetci ľudia okrem chudobných používali rúž na pery – a nebolo to len pre pýchu alebo márnivosť, ale kvôli ochrane pred slnečným spálením a silnými vetrami. Najprv sa na výrobu používalo farbivo z chalúh, jód, bróm a jasanový cukor. Táto kombinácia však bola veľmi škodlivá. Egypťania sa hneď nato naučili, ako vyrobiť z ploštíc a mravcov červené farbivo nazývané karmín. A podľa historických zdrojov a tejto fotografie Kleopatry, aj ona bola veľkou fanúšičkou červeného rúžu na pery.

Šnurovanie nôh (10. storočie až začiatky 20 storočia v Číne).

Šnurovanie nôh sa používalo pre zmenu tvaru chodidiel mladých dievčat tak, aby zostali malé. Tieto chodidlá sa nazývali „lotosové chodidlá“ a symbolizovali vysoký status ženy.

Keďže táto praktika imobilizovala ženy, zvyčajne to skončilo tak, že ženy trpeli množstvom postihnutí, ktoré im zostali na celý život.

Dlhé špicaté leštené topánky (Stredovek)

Dĺžka prstov nôh na týchto topánkach bola u ľudí rôzna. Princovia mohli nosiť topánky s prstami dlhými až do 76,2 cm, aristokracia 63,5 cm, pre mešťanov to bolo 25,4 cm a pre jednoduchých ľudí len 12,7 cm. Kvôli týmto pravidlám mohol každý znázorňovať svoj status pomocou svojich topánok. Aby sa dlhé špice neoddeľovali, módni kupci ich vypĺňali senom. Mimochodom, nosenie týchto nepohodlných „pazúrovitých“ topánok počas kľačania pri modlitbách v chrámoch bolo veľmi nevhodné a aj preto dostala svätyňa, kde sa tieto praktiky robievali názov „Satanove pazúry“.

„Vypchaté“ oblečenie (Anglicko, 16. storočie)

Rukávy, ktoré vytŕčali okolo ramennej línie, boli veľmi populárne u mužov počas éry kráľovnej Alžbety I. Pomáhalo im to získať autoritatívny vzhľad a viac svalov. Tento tvar dosiahli pomocou enormného množstva rúna, niekedy použili aj piliny. Módni kupci si v tom čase vypĺňali nielen svoje rukávy, ale aj oblečenie v oblasti svojej hrude, brucha a dokonca aj svoje pančuchy. Ženy to robili za účelom zväčšenia svojich pŕs, ramien a bokov.

Kozmetika založená na rádioaktívnych prvkoch (1930-roky).

V roku 1898 objavili francúzski vedci Pierre a Marie Curie rádium. A na začiatku 1930-tych rokov sa trhy začali zapĺňať kozmetikou, ktorá obsahovala nebezpečnú rádioaktívnu látku. Napríklad, známa značka krémov Tho-Radia umožnila svojim výrobcom zarobiť si peniaze napriek skutočnosti, že tieto krémy obsahovali vo svojom zložení veľa rádia a tória. Výrobcovia sľubovali ženám jas a ožiarenú pokožku. Úradná moc si v tom čase zrejme asi pravdepodobne vôbec neuvedomovala škodlivé vedľajšie účinky.

Vysoké účesy “Macaroni” (18.storočie)

Na konci 18. storočia sa v Anglicku objavila skupina módnych kupcov nazývaných "Macaroni”. Pôvod ich mien má niekoľko teórií – jedna z nich hovorí, že je to preto, že ich účesy kopírujú jedlo s rovnakým názvom, iná teória hovorí, že títo mladí muži mali radi cestovanie okolo Talianska a priniesli si domov cestoviny. Výška ich účesov dosahovala astronomické veľkosti a dokonca si nasadzovali aj malé smiešne klobúky. Jediným možným spôsobom ako sa ich bolo zbaviť, a to pomocou dýky.

Neuveriteľne dlhé nechty (Staroveká Čína).

Dlhé nechty boli populárne u čínskej aristokracie veľa storočí. Boli symbolom bohatstva, ktoré znázorňovalo, že ich vlastník nemusí ťažko pracovať na poliach. Aj na obrázku je známy vládca Cixi z Qingovej dynstie, ktorý je znázornený s extrémne dlhými nechtami, ktoré chránia ozdobné prstové kryty. Tieto nechty a ozdoby boli tradíciou počas časov Qing dynastie.

Pot gladiátora ako kozmetický výrobok (Staroveký Rím).

Pot gladiátora sa stal kozmetickým výrobkom a predával sa v obchodíkoch so suvenírmi okolo arén, kde bojovali gladiátori.

Reduktor brady (koniec 19. storočia)

V 1890-tych rokoch vytvoril profesor E. J. Mack špeciálne zariadenie, ktoré redukovalo dvojitú bradu a zároveň znižovalo nahromadené žľazy. Toto zariadenie sa nazývalo „ťahač šnúr“ a vyzeralo ako zariadenie na mučenie.

Bonus: Maľované nohy

Počas druhej svetovej vojny bol nedostatok nylonu a holé nohy sa považovali za nemravné. Preto sa viacero módnych kupcov v tejto situácii vynašlo tak, že maľovali ženám žily na nohách ako keby ženy nosili pančuchy a niekedy maľovali dokonca aj nohy vo farebných nylonových pančuchách.

Po skončení vojny, keď sa nylon naspäť vrátil do ženských šatníkov, tento fenomén vymizol.

Ktoré z týchto módnych trendov vás najviac zaujali? Prosím, povedzte nám o tom v komentároch!

Pozrite si fotografie na akg-images / East News