9 Chutných spôsobov, ako nahradiť vajcia ak máte alergiu alebo ste vegánom

Vajcia sú jednými z najzákladnejších prísad v takmer všetkých receptoch, ale niektorí ľudia sa im vyhýbajú z rozličných dôvodov. Existujú rôzne prísady, ktoré možno použiť ako náhradu vajec, či už z dôvodu vegánskeho životného štýlu alebo kvôli intolerancii na vajíčka. Tak či onak, nemalo by vás to nijako zastaviť pred vychutnávaním si delikátneho jedla.

Zdravanalada.sk zozbierala pár informácií o tom, ako nahradiť vajcia a tieto recepty chce teraz zdieľať spolu s vami.

Ak pracujete s receptom, ktorý pozostáva najmä z vajec, potom je tofu najlepší spôsob, ako pokračovať. 1/4 šálky tofu sa rovná jednému vajíčku a chutne dopĺňa lotrinský koláč aj vaječné krémy. Napriek tomu, že môže byť tofu trošku bez chuti, má rovnaké zdravotné prínosy, ako vajcia a dokonca ešte lepšie. Tofu je veľmi bohaté na bielkoviny a obsahuje 9 aminokyselín. Okrem toho je bohaté na železo, selén, horčík a vápnik.

Ak by ste si radi pripravili vegánske vajce na diabolský spôsob, môžete pridať do zmesi tofu kurkumu, aby zmes dostala zlatú farbu.

Ak budete chcieť uvariť tofu namiesto vajec, pamätajte, že:

vždy si vyberajte jemnú alternatívu tofu, pretože s tvrdšou zmesou sa ťažšie pracuje. Vyhýbajte sa tofu po záruke, pretože zasiahne do chute aj štruktúry jedla.

2. Zemiaková kaša

Zemiaková kaša je úžasná ak pripravujete jedlo, ktoré vyžaduje vajcia ako lepidlo. Pomôže “zlepiť” všetky vaše prísady spolu a zlepší chuť akéhokoľvek jedla, ktoré pripravíte. Robí zázraky so saturejkovými jedlami, akými sú vegetariánske alebo vegánske mäso a burgery. V tomto prípade môžete použiť aj zemiakovú kašu aj zemiakový škrob - ktorékoľvek máte poruke.

1/4 šálky zemiakovej kaše sa rovná jednému vajíčku. 2 polievkové lyžice zemiakového škrobu sa rovnajú 1 vajíčku.

3. Chia semienka

Chia semienka sú veľmi dobrou náhradou vajec a dokážu pridať jedlu aj trošku farby. Vajcia sa používajú najmä ako lepidlo/tmel, aby spojili všetky prísady spolu vo viacerých receptoch, akými sú chia semienka. Ak sa správne používajú, majú rovnakú funkciu až na jednu odlišnosť, že sú zdravšie. Chia semienka sú výborným zdrojom bielkovín a sú plné zdravých omega-3 mastných kyselín, ktoré môžu ochrániť zdravie vášho srdca pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Pridajte jednu polievkovú lyžicu chia semienok do šálky a zmiešajte 3 polievkové lyžice vody, aby ste nahradili vajce.

Nechajte ich 30 minút, kým nezhustnú na želé konzistenciu a potom ich pridajte do vašej zmesi.

4. Ľanové semienka

Ľanové semienka sú jedným z najchutnejších spôsobov, ako nahradiť vajcia a pridať svojmu jedlu orieškovú chuť. Majú veľa výživných látok, čo ich robí super potravinou. Ľanové semienka sú plné bielkovín, omega-3 mastných kyselín, vlákniny, vápnika, železa, horčíka, fosforu a takmer všetkých druhov vitamínu B.

Ak chcete nahradiť vajcia ľanovými semienkami, mali by ste pamätať, že:

Rozdrvte ľanové semienka tĺčikom na kávu. Aby ste nahradili 1 vajce, zmiešajte polievkovú lyžicu ľanových semienok s 3 polievkovými lyžicami vody. Nechajte zmes stáť 30 minút a potom ju pridajte do zmesi, ktorú chcete pripraviť.

5. Banán

Ak pečiete sladké pokrmy, akými sú palacinky, koláče, mafiny, atď., banány sú najpopulárnejšou náhradou. Ak ste fanúšik chute a vône banánov, tie prispejú do vášho receptu neodolateľnou chuťou. Ošúpajte banány, aby mali schopnosť naviazať všetky prísady spolu aj napriek svojej vláčnej konzistencii a krémovej štruktúre. Banány dokážu znížiť úroveň krvného cukru, zlepšiť trávenie a podporiť úbytok hmotnosti, čo ich robí zdravšou alternatívou vajec. Použite 1/2 ošúpaného banána a pripravte z neho pyré.

6. Tekvica

Tekvica sa zvykla používať podobne ako zemiaky, ale v receptoch na pečenie, napríklad cookies, koláčov, chleba a mafín. Tekvica dodáva zmesiam vláčnosť a farbu ako delikátny maslový koláč najmä počas jesenného zberu plodov.

Používanie tekvíc namiesto vajec môže byť pre naše zdravie veľmi prínosné. Tekvice sú bohaté na antioxidanty a draslík, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak. Sú bohaté na bielkoviny a vlákninu a majú málo kalórií, čo ich robí zdravšou alternatívou vajec.

1/4 šálky tekvicovej kaše sa rovná 1 vajíčku. Pamätajte na to, že NESMIETE pridávať príliš veľké množstvo tekvice, pretože má prirodzene výraznú chuť, takže ak to nechcete prehnať a stratiť chuť iných prísad, musíte s ňou narábať veľmi opatrne.

Ak hľadáte náhradu vaječného bielka, potom je aquafaba ideálnym spôsobom. Aquafaba je voda, v ktorej sa varí fazuľa alebo baraní cícer. Aquafaba dokáže nahradiť vajcia v snehových pusinkách a marshmallows. Keďže prísady semienok prešli vriacou vodou, aquafabu obohatili o uhľohydráty, bielkoviny a antioxidanty.

Tieto bielkoviny vracajú do vody konzistenciu, ktorá je podobná vaječným bielkom, ktoré môžete zmiešať a vytvoriť penovú konzistenciu pre vaše krémové recepty. Pri príprave sladkých pokrmov, môžete pridať do zmesi vanilku alebo cukor.

3 polievkové lyžice aquafaba nahradia jedno vajce. 2 polievkové lyžice aquafaba nahradia jedno bielko.

8. Jablkový kompót

Ak pripravujete čokoládový koláč alebo brownies, čokoládové mafiny alebo niečo, čo obsahuje čokoládu, potom je jablkový kompót ideálnou náhradou vajec. Čokoláda dokáže skryť chuť a vôňu jablkového kompótu a stále bude držať všetky prísady spolu v koláčovej zmesi. Na rozdiel od vajec, má jablkový kompót veľa vitamínu C aj vlákniny a obsahuje málo cholesterolu aj kalórií.

1/3 šálky jablkového pyré dokáže nahradiť 1 vajce. Aby ste zmes zjemnili, pridajte 1/4 šálky jablkového kompótu a zmiešajte ju s 1 polievkovou lyžicou sódy bikarbóny.

9. Sóda

Zaujímavým spôsobom náhrady 3 vajec v jednom recepte je použiť plechovku sódy. Napriek tomu, že to nie je najzdravšia alternatíva, ide o vegánsku alternatívu, ak NEOBSAHUJE kolofóniový ester. Dodáva koláčom a mafinám úžasnú chuť - len sa uistite, že ste vynechali olej, ak by ho recept vyžadoval, aby ste sa vyhli prílišnej roztekavosti.

1 plechovka sódy dokáže nahradiť 3 vajcia. 1/4 plechovky sódy dokáže nahradiť 1 vajce.

Už ste niekedy vyskúšali nejakú náhradu vajec? Poznáte nejaké alternatívne náhrady? Dajte nám to vedieť v komentároch.