9 Faktov o potravinách, ktoré nás roky klamú

Palmový olej je veľmi škodlivý, glutaman sodný vytvára závislosť, zemiaky by sa mali úplne vynechať z našej výživy - všetky tieto veci počúvame každú chvíľu.

Zdravanalada.sk pre vás zozbierala najpopulárnejšie mýty o potravinách a zistili sme, či by sme im mali veriť alebo nie. Nezmeškajte náš bonus na konci, pretože môže zásadne raz a navždy zmeniť to, ako zdravé stravovanie vnímanie.

Latte obsahuje menej kofeínu ako espresso.

Viacerí ľudia sú si istí, že espresso obsahuje kofeínu najviac. Ide o nasýtenosť chute tohto nápoja, ktorá môže spôsobiť zmätok, keďže neovplyvňuje "silu" nápoja. V skutočnosti je množstvo kofeínu v latte, cappuccine, a v espresse úplne rovnaké a závisí iba od typu kávy a kávovinovej zmesi.

Ovocie a sladkosti by sa mali jesť iba ako dezert.

Odborníci na výživu zásadne nesúhlasia s týmto ustáleným faktom. Ovocie sa odporúča jesť na raňajky alebo ako snack poobede, kým sladkosti je lepšie jesť len ráno, pretože konzumácia čokolády v prvej polovici dňa nespôsobí tak radikálny výkyv inzulínu. Konzumáciu cukru a pečiva by ste mali obmedzovať v poobedňajších hodinách.

Glutaman sodný je nebezpečný pre vaše zdravie.

Е621, sodná soľ kyseliny glutamovej je jedna z najrozšírenejších potravinových prísad na svete. Jej vzorec bol odvodený v Japonsku. V roku 1908 získal biochemik Kikunae Ikeda glutaman sodný z morských riad a charakterizoval jeho chuť ako “umami,” čo znamená "delikátny" alebo aj "chuť mäsa". V skutočnosti sa táto zložka nachádza vo väčšine prírodných produktov, akými sú paprika, paradajky, atď. Glutaman sodný dokáže zintenzívniť chuť, preto ho výrobcovia kvôli tomuto triku používajú pre svoje zisky. Hlavným nebezpečenstvom potravin, ktorá obsahuje E621, tkvie v riziku prejedenia sa.

Ražný chlieb je zdravší ako biely chlieb.

Viacerí ľudia sú si istí, že produkty vyrábané z bielej múky sú vysoko kontraindikujúce pre tých, ktorí chcú schudnúť a namiesto bieleho by si mali vyberať ražný chlieb. Množstvo kalórií je však v tmavom aj v bielom bochníku chleba rovnaké, čo znamená, že pri vysokej konzumácii akéhokoľvek chleba môžeme tak či tak pribrať. Hlavný rozdiel je v múke - tmavý chlieb je vyrábaný z ražnej múky, ktorá obsahuje viac diétnej vlákniny a je teda viac preferovaná kvôli udržiavaniu zdravého metabolizmu. Na druhej strane, biely chlieb je viac pórovitý a ľahšie stráviteľný; preto by ste pri problémoch s gastrointestinálnym traktom mali konzumovať práve tento biely chlieb.

Granola je najlepší snack.

Populárny americký snack, ktorý milujú nadšenci zdravého stravovania po celom svete, je kombináciou pečených ovsených vločiek, orieškov a medu. Avšak v snahe o znižovanie kalórií výrobcovia často pridávajú do produktu umelé sladidlá. Neskôr to spôsobuje zvýšený apetít a nekontrolovane jeme viac ako potrebujeme.

Olivový olej je zdravší ako slnečnicový olej pretože zrýchľuje metabolizmus.

Odborníci tvrdia, že akékoľvek semienka oleja sú zdravé, ak ich konzumujeme v obmedzenom množstve - nie viac ako 30 g denne. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré zlepšujú spaľovanie cholesterolu, čo sa javí ako prevencia pri problémoch kardiovaskulárneho systému.

Trstinový cukor je zdravý.

Naozaj má veľa užitočných mikroprvkov, ale ich množstvo je zanedbateľné. Nie je skoro vôbec ani trošku pravdepodobné, že by človek dokázal zjesť 1,8 kg cukru, aby si zabezpečil denný príjem draslíka. Hlavnou výhodou trstinového cukru je, že sa môže konzumovať nerafinovaný. Výhody tohto produktu spôsobujú rôzne diskusie medzi odborníkmi na výživu, pretože obsahuje 97% sacharózy a jeho kalorický obsah je takmer 387 kcal na 100 g.

Cestoviny a zemiaky škodia neprospievajú peknému tvaru vášho tela.

Nie sú až také škodlivé, ako by sa mohlo zdať. Zemiaky obsahujú draslík, horčík a železo. Existujú aj iné dôvody, prečo by sme ich mali konzumovať. Kalorický obsah v množstve 100 g pečených zemiakov je 80 kcal, zatiaľ čo čipsy s rovnakou váhou obsahujú 317 kcal. Ba čo viac, ak k nim pridáte omáčku, množstvo kalórií sa ešte zvýši. Čo sa týka cestovín, tam je situácia o trošku horšia. 100 g dlhých vlasových slížov obsahuje asi 114 kcal, kým kalorický obsah pšenice tvrdej je 230 kcal. Cestoviny z pšenice tvrdej obsahujú viaceré užitočné a zdravotne výživné hodnoty ako aj vlákninu, škrob a tuk, kým obyčajné cestoviny obsahujú len prázdne kalórie.

Palmový olej je škodlivý.

Je to vysoký obsah kyseliny palmitovej, ktorý nafukuje, že tento tropický olej je škodlivý. Je to všetko preto, že táto kyselina stimuluje zvýšenie množstva takzvaného "zlého cholesterolu". Avšak tento olej obsahuje aj kyselinu olejovú, ktorá neutralizuje možný škodlivý účinok kyseliny palmitovej, a preto palmový olej napokon neovplyvňuje ani metabolizmus ani cholesterol. Svetlo oranžový extra panenský palmový olej je zdrojom nenasýtených mastných kyselín ako aj beta-karoténu. Hlavný problém spočíva v tom, že bezcharakterní výrobcovia pridávajú lacný palmový olej často namiesto drahších prísad do svojich výrobkov, a teda klamú kupujúcich.

Bonus: aby ste schudli, nepotrebujete sa obmedzovať v prijímaní svojej obľúbenej potraviny,

Veľmi často sa v snahe o znižovanie hmotnosti začíname upínať na dobre-vyváženú stravu, ktorá obsahuje len zdravé prvky a zabúdame si skontrolovať množstvo kalórií, ktoré potraviny obsahujú. Ukazuje sa, že niektoré produkty, ktoré sa považujú za zdravé, obsahujú toľko kalórií ako niektoré "nezdravé" produkty. Napríklad, hrsť mandlí obsahuje 188 kcal, zatiaľ čo hrsť Fruit Mentos alebo Skittles obsahuje rovnaké množstvo kalórií. Možno obsahujú mandle viac nutričných látok, ale možno ich jednoducho nahradiť cukríkmi.

Podarilo sa nám vyvrátiť niektoré mýty o potravinách? Viete o ďalších produktoch, ktoré získavajú na "zlej reputácii"? Prosím povedzte nám o tom v komentároch!

Pozrite si fotografie na depositphotos.com, depositphotos.com