9 Falošných hodnôt, ktoré na nás uvaľuje moderná spoločnosť

V detstve sa nám zdá, že keď vyrastieme, budeme mať možnosť robiť to, čo skutočne chceme. Avšak v skutočnosti sa ukazuje, že každý okolo nás sa o náš život zaujíma - rodičia chcú, aby sme im dali vnukov, kamaráti nám radia, ako máme začať podnikať, kým výrobcovia tovarov chcú, aby sme nosili leopardiu sukňu a vlastnili 10. verziu iPhonu. A každá ďalšia osoba je pripravená nám povedať, ako by sme mali žiť, pretože "je to dôležité" alebo "každý to tak robí".

Zdravanalada.sk hovorí o tom, že takmer každý z nás sa chytí do pasce týchto psychologických trikov aspoň raz. Výsledkom je, že začíname myslieť podľa vzorov, ktoré nám boli násilne vsugerované do našich hláv.

1. “Úspešná osoba by mala mať auto, apartmán a najnovší iPhone.”

9 Falošných hodnôt, ktoré na nás uvaľuje moderná spoločnosť

Dnešná spoločnosť aktívne propaguje život kvôli potešeniu, ktoré by malo byť dané najmä zo spotreby: kúpa nových vecí, trendové parfumy alebo panvice na vyprážanie, ktoré sa neprilepujú. Zároveň nám chce spoločnosť diktovať, ako sa majú správať naše deti, ktoré chcú dostať novú hračku - právu tu a práve teraz (posledné 2 slová sú skutočne súčasťou komerčných scenárov). A nezáleží na tom, že budete musieť po kúpe najnovšieho iPhone jesť instantné polievky 6 mesiacov a že drahé auto bude väčšinou trčať v garáži, pretože jeho majiteľ nebude mať dosť peňazí na jeho servis.

2. “Prečo by sme mali byť menejcennejšími ako celebrity?”

9 Falošných hodnôt, ktoré na nás uvaľuje moderná spoločnosť

V dnešnej dobe psychológovia naznačujú, že tento fenomén je imitáciou iných štýlov života sociálnych skupín. Inými slovami, ide o prístupy imitovať TV hviezdy a podnikateľov, ktorí majú peniaze na podporu akejkoľvek chúťky. Ale dievča z vidieckej oblasti alebo predmestia nebude mať pravdepodobne dosť peňazí na skutočné šaty haute couture, dovolenku na Malých Divách alebo zväčšenie prsníkov na drahej švajčiarskej klinike. Problémom je fakt, že sa bude podvedome cítiť horšie ako nejaká diva z titulnej strany časopisu a bude sa až do smrti cítiť druhoradou.

3. “Nemôžem žiť bez Instagramu”

9 Falošných hodnôt, ktoré na nás uvaľuje moderná spoločnosť

Tu je situácia úplne iná - čím krajšie fotografie na sociálnych sietiach máte, tým úspešnejší a jednoduchší sa vám život zdá. Prinajmenšom sa dozviete, čo si myslia ľudia, ktorí nevycestovali za dovolenkou toto leto do zahraničia alebo nemajú dosť peňazí na drahú reštauráciu. Psychológovia majú na to iný názor: veria, že ľudia, ktorí milujú ukazovanie sa pred ostatnými, majú narcistické črty, zatiaľ čo návštevníci ich účtov môžu ozelenieť od závisti alebo dokonca sa môžu dostať aj do depresie.

4. “Stále sa snažím byť najlepšou mamou.”

9 Falošných hodnôt, ktoré na nás uvaľuje moderná spoločnosť

Ak nie ste unavená, nie ste dobrou mamou. Toto je životné motto viacerých žien. Najmä ak milujú pohľad na kúzelné časopisy, kde sú tony odporúčaní ako vychovať deti. Tieto dokonalé mamy však väčšinou nemajú čas pre seba. Psychológovia a učitelia sú znepokojení, pretože kvôli rodičom sú dnes deti prehnane ochraňované, deti tejto generácie nie sú schopné robiť nezávislé rozhodnutia a ani sa sústrediť na svoje štúdium.

5. “Je hanbou byť kuchárkou alebo krajčírkou.”

9 Falošných hodnôt, ktoré na nás uvaľuje moderná spoločnosť

Niekoľko rokov sa v našej spoločnosti formovala myšlienka, že človek bez vyššieho vzdelania patrí do "nižšej triedy", kým získanie diplomu automaticky znamená, že človek je dokonalým špecialistom a má otvorené dvere do prestížnej spoločnosti. Výsledkom je, že takmer úplne strácame ohľaduplnosť pre obyčajnú prácu. Ťažko dnes nájdeme žiakov, ktorí otvorene vyhlásia, že sa chcú stať krajčírmi alebo elektrikármi. Okrem toho, ak ste sa narodili v rodine doktora, určite neskončíte povolaním ako holič.

6. “Prines mi môj prvý milión.”

9 Falošných hodnôt, ktoré na nás uvaľuje moderná spoločnosť

Viacerí z nás nie sú pripravení pomaly liezť na kariérny rebríček a získať reputáciu sezónneho špecialistu. Je oveľa ľahšie zúčastňovať sa populárnych tréningov, kde vám ľudia, ktorí rozprávajú o tom, aké zlé je pracovať pre niekoho, poradia ako uniknúť z kancelárie, aby ste nakoniec získali slobodu, po ktorej tak túžite. Kvôli túžbe po rýchlom úspechu, ktorý na nás uvalila spoločnosť, sa ľudia nikdy nechcú stať profesionálmi v ich vlastnom odbore. Preskakujú z roboty do roboty v nádeji, že niekde dostanú lepšie ocenenia a zarobia viac peňazí bez skúsenosti a prevzatia zodpovednosti.

7. “2 hodiny pred zrkadlom a váš prirodzený make-up je hotový...”

9 Falošných hodnôt, ktoré na nás uvaľuje moderná spoločnosť

Moderné ženy musia fungovať medzi 2 múrmi. Z jednej strany na nich tlačia, aby mali iba prirodzenú krásu, ktorá je práve trendy a ktorá vyžaduje len veľmi málo kozmetiky. Na druhej strane sa hovorí, že byť krásnym znamená sledovať najnovšie trendy a byť schopným naniesť si make-up na úrovni profesionálneho umelca. Preto stále viac a viac žien v poslednej dobe odmieta útlak make-upu a šetrí svoj drahocenný čas tým, že nestoja hodiny pred zrkadlom.

8. “Kde si bol tento rok?”

9 Falošných hodnôt, ktoré na nás uvaľuje moderná spoločnosť

Aké rozpačité je povedať, že ste nikde neboli. Alebo že ste strávili svoju dovolenku v Taliansku po piaty krát. Alebo, že ste si zabookovali all-incluse balík znova v tureckom hoteli a 2 týždne ste trávili pri plážovom bufete. Všetko toto sa stáva kvôli zvyšujúcemu sa trendu cestovať a nevyslovenej konkurencii, kto navštívil viac krajín. Dovolenka v Indii, víkend vo Francúzsku, služobná cesta na Malých Divách - všetko toto je maximálne množstvo likov a zdieľaných fotografií na Instagrame.

9. “Hlavná vec je váš komfort. Problémy iných ľudí s vami nesúvisia.”

9 Falošných hodnôt, ktoré na nás uvaľuje moderná spoločnosť

Predstavte si, že ste sa pošmykli na ľadovej ceste, spadli ste v strede preplnenej ulice a poranili ste si svoju ruku. Pokúste sa uhádnuť, ako budú okoloidúci reagovať. V najlepšom prípade bude scenár taký, že iba okolo vás prejdú, v najhoršom prípade vás budú tajne kamerovať. A človek, ktorý sa rozhodne vám pomôcť, bude čeliť narážkam ľudí, ktorí sa budú čudovať, prečo s vami míňa svoj drahocenný čas. Možno sa vám zdá, že nie je nič jednoduchšie a prirodzenejšie, ako podať ľuďom v núdzi pomocnú ruku, ale časy s vnímavými ľuďmi sú preč a trendom je, že ľudia sú voči svojmu okoliu ľahostajní.

Ste pripravení čeliť názorom väčšiny? Prosím zdieľajte svoje myšlienky s nami v komentároch!

Ilustrovala Natalia Breeva.