9 Hercov, ktorí spečatili svoj osud s kráľmi a šľachticmi

Svadba princa Harryho a hollywoodskej herečky Meghan Markle sa stala jednou z najúžasnejších a najviac diskutovanejších udalostí roku 2018. Rozhodli sme sa ponoriť do podstaty veci hlbšie a zistili sme, že to nie je po prvý krát, kedy sa kráľovská osobnosť alebo predstaviteľka aristokratickej dynastie rozhodla spečatiť svoj osud s hercom. V našom výbere sa objavilo niekoľko nečakaných mien zahŕňajúc aj herca, ktorý sa oženil s dcérou princeznej.

Zdravanalada.sk vám povie o zväzkoch hercov a aristokratov, ktorí si vybrali lásku a zabudli na storočné pravidlá etikety.

Herecká kariéra: Rita Hayworth bola jednou z najznámejších hollywoodskych hviezd 40-tych rokov a pravdivou legendou vtedajšej éry. Najúspešnejšie filmy, kde hrala hlavnú rolu, boli Blood and Sand, Cover Girl, You’ll Never Get Rich, Gilda, a The Lady From Shanghai. Manžel: Pakistánsky princ Aly Khan, syn sultána Aga Khan III. Titul po svadbe: Princezná.

Rita Hayworth bola 5 krát vydatá. Aly Khan bol jej tretí manžel. Herečka a princ, ktorí sa v tom čase vzali, sa stretli na filmovom festivale v Kán a začali spolu randiť. Keď Hayworth otehotnela, Khan sa so svojou ženou rozviedol a mali spolu dcéru, Yasmin Aga Khan. V roku 1949 sa vzali. Rita Hayworth sa stala Princeznou Ritou a bola prvou hollywoodskou herečkou, ktorá získala takýto titul. V roku 1953 sa Hayworth s princom rozviedla, pretože nemohla vystáť jeho aféry s inými ženami.

Herecká kariéra: Grace Kelly vystúpila v hlavnej úlohe v 11 filmoch zahŕňajúc Dial M for Murder, Rear Window, To Catch a Thief, a aj The Country Girl, za ktorý bola neskôr ocenená Oscarom. Bola múzou Alfreda Hitchcocka a najlepšie platenou herečkou svojich čias. Manžel: monacký princ Rainier III. Titul po svadbe: Princezná Monaka.

Herečka a princ sa stretli pri filmovaní To Catch a Thief. Po svadbe s predstaviteľom kráľovskej rodiny zanechala Grace svoju hereckú kariéru. Dvojica mala 3 deti. Grace zomrela vo veku 52 rokov pri autonehode. Mala mŕtvicu, stratila kontrolu nad vozidlom a jej auto zišlo z cesty pri ostrej zákrute na kamenný svah.

Herecká kariéra: Olivia začala svoju kariéru ako herečka v TV seriáloch a skutočne slávnou sa stala po tom, čo sa herecky objavila v House M.D. Manžel: Od roku 2003 do roku 2011 bola Olivia vydatá za riaditeľa Tao Ruspoli. Tao Ruspoli je synom talianskeho aristokrata Alessandro Ruspoli.

Olivia Wilde mala len 18 rokov, keď sa vydala za predstaviteľa najznámejších rímskych rodín — Princ Tao Ruspoli. Svadba sa konala v starom talianskom zámku. Po 8 rokoch manželstva sa dvojica rozišla.

Herecká kariéra: Elia je albánska herečka a speváčka. Zúčastňovala sa najmä hier v Národnom albánskom divadle. Manžel: Leka, Korunný princ Albánka. Albánski monarchovia ho volajú Leka II. Zogu, bol kráľom Albánska od roku 2011. Titul po svadbe: Korunný Princ.

10. mája 2010 oznámil korunný princ albánska a herečka Elia Zaharia svoje zásnuby. Elia sa narodila v roku 1983, jej rodina má aristokratické korene. Svadba sa konala 8. októbra 2016 v Tirane, 6 rokov po ich zasnúbení. Svadby sa zúčastnilo viac ako 100 predstaviteľov dynastie monarchov z viacerých krajín a diplomatov z Európy a Stredného Východu.

Herecká kariéra: Od roku 1988 hrala herečka hlavnú úlohu v 41 filmoch. Jednou z najúspešnejších úloh bola jej rola Annette v The Passionate Life of Edith Piaf. Manžel: Emanuele Filiberto of Savoy, Benátsky Princ, člen House of Savoy, syn a dedič Vittorio Emanuele di Savoia, vnuk Umberta II., posledný Kráľ Talianska. Titul po svadbe: Benátsky princ.

Benátsky princ Emanuele Filiberto of Savoy a francúzska herečka Clotilde Courau sa vzali v roku 2003. Svadba nevesty bola sťažila neprítomnosť rodiny a verejná kariéra Courau. No Clotilde sa stala princovou vernou spoločníčkou a podporou vo všetkých jeho iniciatívach. Dvojica má 2 dcéry.

Herecká kariéra: Na začiatku svojej kariéry hrala herečka v hororových filmoch, akými boli Halloween, Terror Train, Prom Night, a Halloween II. Ďalšie známe filmy, v ktorých hrala hlavnú rolu sú A Fish Called Wanda, True Lies, a Freaky Friday. Manžel: Christopher Guest, anglický lord a piaty barón Haden-Guest (tento titul zdedil po otcovej smrti v roku 1996). Titul po svadbe: Je barónkou Baroness Haden-Guest od roku 1996.

Jamie Lee Curtis a Christopher Guest sa vzali v roku 1984 a zostali spolu odvtedy (viac ako 30 rokov). Dvojica má 2 adoptované deti. Christopher Guest je scenáristom, skladateľom a hercom. Hlavnú úlohu hral vo viac ako 60 filmoch. Napriek faktu, že titul barón sa podľa britského systému považuje za najnižší, tituly dvojice znejú vo filmovom svete veľmi honosne.

Herecká kariéra: V roku 1952 debutovala Gabor vo filme s názvom We’re Not Married!, a potom v Moulin Rouge, kde si zahrala tanečnicu Jane Avril. Neskôr sa objavovala najmä v TV a niekedy hrala hlavnú úlohu vo filmoch, kde stvárňovala seba alebo hrala menšie epizodické úlohy. Jej najznámejšie filmy sú A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, The Beverly Hillbillies, a A Very Brady Sequel. Manžel: Frédéric Prinz von Anhalt, adoptovaný syn nemeckej princeznej Marie-Auguste of Anhalt. Rodený Hans Georg Robert Lichtenberg. Titul po svadbe: Sári Prinz von Anhalt.

Zsa Zsa bola vydatá 9 krát, jej posledný manžel bol Frédéric Prinz von Anhalt. Dvojica mala svadbu v roku 1986 a ich manželstvo trvalo až do herečkinej smrti v roku 2016 vo veku 99 rokov (bola o 26 rokov staršia ako jej manžel). Avšak on bol princom iba slovami: Príbuzní Marie-Auguste ho neprijali. Systém titulov v Nemecku sa dlhé obdobie nevyvíjal. Tak či onak vyriešil Lichtenberg problém celkom inteligentne zmenou svojho mena na Frédéric a jeho posledné meno na Prinz von Anhalt. Sám seba volal Prince Frédéric von Anhalt, Vojvoda Saska a Vestfálska.

Herecká kariéra: Casper Van Dien je široko známym vďaka svojej role Johhnyho Rica v Starship Troopers a Starship Troopers 3: Rabujúci vojak. Manželka: Catherine Oxenberg je dcérou princeznej Juhoslávie Elizabeth. Z matkinej strany má Catherine bežných predkov zo strany britskej kráľovskej rodiny a je 1 375-tou v línii trónu Spojeného kráľovstva. Zároveň je vzdialenou následníčkou ruskej cisárskej rodiny.

Casper a Catherine sa vzali v roku 1999. Catherine je aj herečkou (známou bola vďaka úlohe Amandy Carrington v TV seriáloch Dynasty). Stretli sa na filmovaní po uvedení reality TV show s názvom I Married a Princess, ktorú vysielali v USA, Veľkej Británii a v Austrálii. V roku 2015 sa rozišli.

Herecká kariéra: Meghan Markle je známa vo svojej úlohe Rachel Zane z TV seriálov Suits. Herečka hrala hlavné úlohy aj v Remember Me a Horrible Bosses. Manžel: Prince Harry, Duke of Sussex je najmladším synom Charlesa, Princa Welsu a princeznej Diany a vnuka kráľovnej Elisabeth II. Dnes je šiestym v línii následníka britského kráľovského trónu. Titul po svadbe: Vojvodkyňa zo Sussex.

Dvojica sa zoznámila v júni 2016. Harry a Meghan povedali na tlačovke, ako sa zoznámili pri ich vzájomnom rozhovore po schôdzke. Herečka prišla do Veľkej Británie na pracovnú návštevu a ich spoločný priateľ im dohodol schôdzku naslepo, ktorá sa im stala osudnou. Neprešli ani 2 roky a Harry a Meghan sa vzali.

Bonus: Wallis Simpson a Edward VIII

Meghan Markle sa často prirovnáva ku dvojnásobne rozvedenej americkej Wallis Simpson. A ak sme už pri tomto príbehu, treba povedať aj to, že kráľovná Elisabeth II. by sa nikdy nestala kráľovnou a Princ Charles a Princ William by boli na konci línie kráľovského trónu.

Pani Simpsonová, budúca vojvodkyňa z Windsoru nebola herečkou v porovnaní s inými ľuďmi z tohto článku. Jej rodičia boli z 2 veľkých rodín pochádzajúcim z amerického juhu. Edward, budúci kráľ Británie v tom čase, a Wallis sa zoznámili v Londýne, kde sa Wallis presťahovala so svojím druhým manželom. Edward a Wallis začali spolu randiť.

Po smrti svojho otca (20. januára 1936) vyhlásili Edward VIII. za Princa Walesu, no vláda Spojeného kráľovstva jeho túžbu oženiť sa s touto rozvedenou ženou s pochybnou reputáciou neschválila. Preto sa Edward rozhodol trónu vzdať. Svoje pocity vysvetlil v rádiovom vysielaní, keď povedal: "Zistil som, že je nemožné plniť si svoje kráľovské povinnosti bez pomoci a podpory ženy, ktorú ľúbim." Výsledkom bolo to, že George VI., otec Elisabeth II., sa stal kráľom.

Čo si myslíte o zväzkoch medzi kráľovskými a hereckými celebritami? Vyjadrite svoj názor v komentároch.

Pozrite si fotografie na Associated Press / East News, Capital Pictures / East News