9 Kľúčových vecí, ktoré môžu viesť k hormonálnej nerovnováhe

Hoci je štítna žľaza príliš tenká, kontroluje množstvo procesov (zahŕňajúc metabolizmus) v našom tele. Ak nepracuje správne, môže produkovať viac alebo menej hormónov ako telo potrebuje. V oboch prípadoch si môžu ľudia všimnúť nepríjemné zmeny: náhla zmena hmotnosti, problémy s pokožkou a dokonca aj rakovinu prsníka.

Zdravanalada.sk sa rozhodla opísať niekoľko zlozvykov, ktoré môžu našu štítnu žľazu ovplyvňovať.

9. V živote máte príliš veľa stresu

Stres ovplyvňuje všetky vaše systémy, zahŕňajúc endokrinný systém v našom tele. Ak ste neustále v stave napätia, vaša štítna žľaza prestáva správne pracovať a produkuje príliš veľa alebo príliš málo hormónov. Ak už máte skúsenosti s problémami štítnej žľazy, stres môže viesť k panickým útokom alebo dlhotrvajúcej strate pamäte. Nedostatok spánku a stresujúca práca sú na zozname rizikových faktorov.

Hektický životný štýl spôsobuje, že sa cítime neustále nervózni. Aby sme riziko znížili, odporúča sa dostatok spánku, prechádzky a cvičenie. V niektorých prípadoch je lepšie obrátiť sa na psychológa - ten vám pomôže vysporiadať sa so stresovými situáciami.

8. Nekonzumujete dostatok tukov

Keď začíname nejakú diétu, musíme vedieť, ktoré produkty by sme nemali jesť. Nízkotučná diéta pomáha pri strate hmotnosti, ale viacerí ľudia prestávajú konzumovať nie tie zlé tuky, ale práve tie dobré, ktoré sú neuveriteľne dôležité pre náš mozog a štítnu žľazu.

Užitočné tuky možno nájsť v olivovom oleji, ľanových semienkach, vajciach, mliečnych výrobkoch, mäse, rybách a pšeničných klíčkoch. Je lepšie tieto produkty neprestávať jesť. V tomto prípade vám diéta pomôže dosiahnuť pozitívne výsledky a vaše telo bude zdravé.

7. Konzumujete príliš veľa sójových výrobkov

Známe sójové zrná obsahujú veľa užitočných mikroprvkov, vitamínov a môžu dokonca nahradiť aj produkty živočíšneho pôvodu. Ale neodporúča sa jesť príliš veľa sójových produktov, keďže  pôsobia proti štítnej žľaze - spomaľujú činnosť štítnej žľazy. Keď konzumujeme veľa výrobkov na báze sóje, štítna žľaza absorbuje menej jódu, ktorý je skutočne dôležitý pre správne fungovanie štítnej žľazy.

Ako sa tomuto problému možno vyhnúť? Znížte množstvo sójových produktov, ktoré jete a pridajte do svojho jedálnička viac produktov obsahujúcich jód, akými sú zelenina, bobule, ovocie a morské príšery. Brusnice, morské raky, lastúrniky, sépie a morské ryby sú pre vašu štítnu žľazu najlepšími priateľmi.

6. Konzumujete príliš veľa šľachtenej zeleniny

Vedci z Oregonskej štátne univerzity zistili, že surová šľachtená zelenina ovplyvňuje prácu štítnej žľazy. Neodporúča sa jesť veľa kapusty, repy a reďkoviek, najmä ak na nedostatok jódu trpíte.

Ide o to, že tieto produkty obsahujú glukozinoláty, ktoré obsahujú dusík a síru (preto sú tieto druhy zeleniny o niečo horkejšie). Keď sa tieto prvky dostanú do vášho tela, ovplyvňujú vašu štítnu žľazu a môžu dokonca spôsobiť strumu. Je lepšie jesť zeleninu ako napríklad cviklu, paradajky a zeler.

5. Fajčenie

Fajčenie neovplyvňuje iba naše pľúca. Rozličné štúdie zverejnili, že tabak je nebezpečný aj pre štítnu žľazu. Tabak pomaly núti štítnu žľazu, aby produkovala stále viac a viac hormónov spôsobujúcich hypertyroidizmus.

Ba čo viac, fajčenie obsahuje toxíny a vášmu telu trvá až 6 dní, aby ich vyčistilo. Počas týchto dní množstvo jódu v štítnej žľaze klesá. Úroveň hormónov štítnej žľazy vo vašej krvi sa zvyšuje a fungovanie štítnej žľazy sa zhoršuje.

4. Prílišná konzumácia produktov, ktoré obsahujú kofeín

Je fajn, ak začínate svoj deň šálkou kávy. Ale nie je dobrým nápadom piť ju príliš často. Káva a silný čaj obsahujú kofeín, ktorý zvyšuje množstvo kortizolu vo vašom tele. Tento stresový hormón ovplyvňuje štítnu žľazu a zhoršuje náš metabolizmus.

Vedci stále komunikujú, aké množstvo kávy ešte vaše zdravie neovplyvňuje: líši sa to od do 6 šálok denne. 141 g kávových zŕn obsahuje 110 - 160 mg kofeínu (v závislosti od typu kávy.) Majte na pamäti, že aj produkty ako je čokoláda, coca cola, a energetické nápoje obsahujú kofeín.

3. Príjem potravín s vysokým glykemickým indexom

Známi glykemický index je hodnotenie uhľohydrátových potravín na základe ich okamžitého účinku vzhľadom na úroveň cukru v krvi. Vysoký glykemický index znamená, že proces rozkladu je príliš rýchly. Je dôležité venovať pozornosť tomu, čo jete, aby ste udržali svoju štítnu žľazu zdravú.

Produkty s vysokým glykemickým indexom sú sladkosti, pečivo, cestoviny a biela ryža. Tieto potraviny obsahujú vysoké množstvo uhľohydrátov a ovplyvňujú proces vstrebávania jódu. Nedostatok jódu vedie k problémom so štítnou žľazou. Samozrejme, že je takmer nemožné zastaviť konzumáciu produktov s vysokým glykemickým indexom, ale môžete aspoň znížiť ich spotrebu.

2. Konzumácia masla a margarínu

Ľudia, ktorí majú radi maslo, by mali byť opatrní. Tento produkt je na zozname potravín s vysokým cholesterolom. Cholesterol ovplyvňuje rovnováhu lipidov a prácu štítnej žľazy. Napriek tejto skutočnosti sa neodporúča zastaviť konzumáciu potravín obsahujúcich živočíšne tuky. Napríklad, maslo je zdrojom selénu a vitamínu D a stále je možné kontrolovať množstvo masla, ktoré skonzumujete.

Čo sa týka margarínu, tomuto produktu je lepšie sa vyhýbať. Je vyrobený z trans tukov, ktoré poškodzujú náš endokrinný a kardiovaskulárny systém a vedú k obezite.

1. Závislosť od alkoholu

Alkohol je schopný zvýšiť alebo znížiť pankreatické sekréty. Oba prípady ovplyvňujú vaše telo: ženy začínajú mať menštruačné problémy a muži trpia na nízke libido. Problémy so štítnou žľazou majú negatívny dopad aj na vegetatívny nervový systém a môžu viesť k chveniam, tachykardii, črevným problémom, zmenám nálad a iným nepríjemným príznakom.

Ak vaša štítna žľaza nepracujú správne a produkuje príliš veľa hormónov, proces dehydrogenézovej syntézy sa spomaľuje. Teda dopad alkoholu na naše telo sa zvyšuje.

Netrápte sa, nie všetky tieto faktory vedú k negatívnym následkom. Musíte sa len starať o svoje telo a v prípade, že si všimnete na svojom tele nejaké zmeny, obráťte sa na lekára.

Ako často navštevujete svojho endokrinológa?

Pozrite si fotografie na shutterstock.com, depositphotos.com, depositphotos.com