9 Každodenných zvykov, ktoré zabíjajú vaše prístroje

Je veľmi ťažké predstaviť si dnešný svet bez početných prístrojov. Máme ich všade, zjednodušujú nám život a umožňujú nám, aby sme boli stále v kontakte. Niektoré z našich zvykov však môžu byť pre naše zariadenia veľmi škodlivé a môžu mať škodlivý účinok na ich životnosť.

Zdravanalada.sk zistila, ktoré každodenné činnosti je lepšie dať bokom, aby ste vašim prístrojom zabezpečili čím dlhšiu životnosť ako je to možné.

1. Beriete si mobil do kúpeľne alebo na toaletu

Po prvé, telefón sa vám môže ľahko vyšmyknúť z rúk a spadnúť do vody. A po nehode akou je táto, sa už naň nebudete môcť spoľahnúť.

Po druhé, môže to by pre váš život nebezpečné. Ak smartfón, ktorý je pripojený na nabíjačku, spadne do vane, je veľmi pravdepodobné, že utrpíte smrteľný elektrický šok. Nedúfajte, že budete mať šťastie - nehody sa stávajú dokonca aj tým, ktorí sú maximálne obozretní.

Odborníci na toaletu sú presvedčení, že dokonca 5 minút strávených s telefónom v kúpeľni môže mať negatívne následky na vaše zdravie. Toalety a kúpeľne sú najšpinavšie miesta vášho domu, pretože toaletná misa a úchyty batérie sú pokryté patogénnymi mikróbami. Ba čo viac, ak spláchnete WC, mikróby vašim očiam neviditeľné sa rozširujú všade vrátane vášho telefónu, ktorý si potom donesiete do spálne alebo do kuchyne. A váš prístroj sa premieňa na semenište mikrób.

2. Raňajkovanie pri vašom notebooku

Nezáleží na tom, ako kultivovane stolujete, ale odrobinky z vášho ranného sandwiča sa iste na klávesnicu dostanú a upchajú preistory medzi klávesami. Dokonca, ak si myslíte, že ste všetky odrobinky upratali, nie je to pravda. Časom môže tento ranný zlozvyk viesť k upchatým klávesám, ktoré môžu prestať fungovať.

Okrem toho, nie je to iba potrava a odrobinky, ktoré sú pre klávesnicu nepriateľmi.Vaša obľúbená šálka kávy môže tiež viesť náhodne ku katastrofe - zmočí celú klávesnicu.

3. Nechávanie telefónu na nabíjačke v noci

Ak si telefón vymieňate raz za pár rokov, nemusíte sa ničoho obávať. Ale ak chcete, aby vám váš smartfón slúžil dlhšie, táto informácia by mohla byť pre vás užitočnou.

Zvyčajne nechávame svoje telefóny pripojené k ich nabíjačkám cez noc, tak aby sa naše zariadenia dobili do rána na 100 %. Na tom nie je nič nebezpečné, pretože Edo Campos, predstaviteľ návrhov batérií, ubezpečuje, že nie je potrebné obávať sa prílišného nabíjania, keďže všetky moderné zariadenia ukončia nabíjanie správne pri náležitom napätí.

Zlé správy sú však, že naše zariadenia sa udržiavajú na úrovni 100 % nabíjania cez noc v snahe vykompenzovať jemné vybitie. A to začína časom znižovať kapacitu batérie. Ba čo viac, lítiové batérie nevyžadujú plné nabitie, pretože vysoké napätie batériu opotrebúva.

4. Úplne vybitie batérie telefónu

Lítiové batérie niektorých smartfónov sú naprogramované na určité množstvo plných nabíjacích alebo vybíjacích cyklov od 100 % do 0 %. Po niekoľkých stovkách týchto cyklov sa začína kapacita batérie znižovať. Preto je lepšie nečakať kým sa telefón úplne vybije a telefón nabíjať už vtedy, ak úroveň nabitia batérie klesá približne ku 20 %.

5. Zdvíhanie notebooku za jeho obrazovku

Podľa počítačových technikov hľadá 17 % ľudí pomoc so svojimi notebookmi kvôli čiernym škvrnám na displeji. Pravidlom je, že tieto čierne škvrny sa objavujú na miestach, kde s veľkou pravdepodobnosťou ľudia zdvíhali notebook do výšky za jeho displej. Kvôli stálemu tlaku sa jeho matica poškodila a jej oprava nie je lacná záležitosť.

6. Nechávanie prístrojov v aute

Nie je to len o bezpečnosti, ale aj o fakte, že podchladenie alebo prehrievanie sú skutočne pre technológiu nebezpečné. Teplo ovplyvňuje negatívne najmä procesor. Ak je úroveň vlhkosti vysoká, vo vnútri prístroja sa môže objaviť kondenzácia.

Ak nechávate dlhodobo elektronické zariadenie v chlade, spôsobí to aj poškodenie batérie aj poškodenie obrazovky. Preto netreba ani v lete ani v zime nechávať vaše zariadenie v aute. Ak nemáte inú voľbu, nechajte zariadenia zohriať alebo vychladnúť pred začatím používania pri normálnej teplote.

7. Čistenie prístrojov použitím domácich chemikálií.

Všetky domáce čistiace prostriedky, ktoré majú v nápisoch "univerzálne", môžu obsahovať častice, ktoré sú pre vaše zariadenia nebezpečné. Napríklad, je zakázané čistiť notebooky, obrazovky, tablety a smartfóny pomocou čistiacich prostriedkov na okná a sklo. Obsahujú amoniak a iné látky, ktoré môžu poškodiť antistatické a protiodrazové povrchové vrstvy, ktoré sú na obrazovkách. Časom tieto chemické zložky spôsobujú na monitoroch a obrazovkách poškriabania, žltnutia a zahmlievanie.

8. Berieme si notebook do postele

Ťažko sa nám podarí používať špeciálny stojan na notebook kdekoľvek si berieme laptop so sebou, napríklad do postele, aby sme pozerali svoje obľúbené TV seriály. Často si svoje zariadenie len tak jednoducho položíme do lona, čo môže byť veľmi škodlivé, pretože bráni počítačovým ventiláciám správne fungovať. Ak je to nevyhnutné, zabezpečte aspoň priamy prístup vzduchu, inak sa vaše zariadenie prehreje a prestane pracovať.

9. Používanie akejkoľvek nabíjačky, ktorá pasuje

Koľko krát ste už nabíjali svoje zariadenie použitím priateľovej nabíjačky, aby ste zariadenie rýchlo naštartovali? Práve preto, že nabíjačka pasuje, neznamená to, že je kompatibilná s vaším telefónom. Môže ísť skutočne o škodlivý a nebezpečný postup. Je to preto, že špeciálny čip vo vnútri nášho telefónu je zodpovedný za niekoľko funkcií, ktoré sa nesprávnym káblom môžu poškodiť. To môže mať za následok obmedzovanie vášho telefónu pri vykonávaní niektorých funkcií správnym spôsobom.

Už sa vám niekedy podarilo urobiť niektorú z týchto chýb? Prosím povedzte nám o tom v komentároch.

Pozrite si fotografie na CBS Interactive