9 Katastrofických problémov, ktoré môže spôsobiť globálne otepľovanie

Globálne otepľovanie je často základom apokalyptických filmov. Na plátne takýmto spôsobom planéta vymiera veľmi často. Zdá sa, že tieto filmy nie sú od reality ďaleko. Za posledné 3 storočia sa priemerná teplota vzduchu zvýšila o 1 stupeň. Do roku 2050 sa pravdepodobne zvýši o 0,5 stupňa. Tieto zdanlivo malé zmeny môžu v skutočnosti zapríčiniť pre ľudstvo vážne problémy.

Zdravanalada.sk pre vás pripravila zoznam skutočných následkov, kedy sú ľudia v nebezpečenstve. Niektoré z nich sú presne také, aké vidno vo filmoch.

1. Sucho

Tento dopad globálneho oteplenia je jasný každému. Samozrejme, nie všetky časti planéty sú v nebezpečenstve - väčšinou ide o južné oblasti. Napríklad, v Južnej Afrike spadlo za posledné 3 roky len priemerné množstvo zrážok. To znamená, že obyvatelia majú menšie množstvo pitnej vody aj pôdy. Vo všeobecnosti vedci hovoria, že pokiaľ so situáciou nič nerobíme, množstvo pitnej vody ešte viac poklesne.

2. Husté dažde

Je to úžasné, ale tento bod nevyvracia predchádzajúci bod. Vplyvom tepla sa z povrchu vyparuje voda a dostáva sa do atmosféry. To môže viesť k tropickým dažďom vo viacerých oblastiach planéty. A problém sucha sa nedá vyriešiť dažďom: voda sa vlieva do jazier a riek, vyparuje sa z nich a cyklus sa znova opakuje.

3. Záplavy

Možno očakávať husté dažde, ktoré spôsobia zvýšenie hladiny morí. Vo viacerých krajinách to povedie k zvýšeniu počtu záplav, ktoré sú skutočne ničivé, nie je ich možné kontrolovať a vždy vedú k tragédii. Vďaka globálnemu otepľovaniu sa môžu ešte zhoršiť. Niektoré pláže a pobrežné oblasti budú zaplavené. Možno sú fotografie potopeného Londýna a New Yorku pod vodou prehnané, no nie sú ďaleko od reality.

4. Hmyz

Ak má globálne otepľovanie nejaké výhody, tak jedine pre hmyz. Vďaka klimatickým zmenám sa hmyz presunie do severných regiónov, kde by predtým neprežil. Množstvo hmyzu sa môže tak dramaticky zvýšiť, že o 30 rokov budeme mať veľa komárov, pavúkov, kliešťov aj bĺch. Pre ľudí je to skutočne zlé: rozšíria sa choroby a počet stromov, ktorými sa živí hmyz, poklesne.

5. Lesné požiare

Hmyz nie je nebezpečenstvom len pre stromy. Kvôli teplu sa zvýši počet lesných požiarov. Ľuďom to spôsobí veľa problémov: oheň je takmer nemožné kontrolovať, takže bude potrebné ľudí evakuovať, čo bude veľmi nákladné. Oheň spôsobí aj vypustenie viacerých mikroskopických častíc do ovzdušia, ktoré sa dostanú do našich pľúc. Lesné požiare sa teraz vyskytujú dosť často, no globálne otepľovanie situáciu ešte zhorší.

6. Menej rýb

Zvýšenie teploty bude mať negatívny dopad aj na morské živočíchy. V dôsledku klimatických zmien sa počet miest, kde môžu žiť ryby, zníži. Bude pre nich ťažšie nájsť si potravu. Dokonca zvýšenie teploty o 0,5°C povedie k zániku 80% koralových útesov. A zvýšenie o 1°C spôsobí zánik všetkých koralových útesov. Pre ľudí to bude znamenať, že v oceánoch bude menej rýb a ceny dramaticky porastú.

7. Domy a cesty

Severné regióny budú oveľa teplejšie. No ľudia, ktorí tam žijú, nie sú šťastní. Zimy sú teplejšie, preto sa ľadovec, ktorý tam je, začína topiť. A tým sa ničí aj veľké množstvo budov. Cesty nie sú takisto schopné absorbovať toľko zmien.

8. Nekvalitná úroda

Tento problém nesúvisí iba s množstvom ovocia a zeleniny, ktoré sa kvôli suchu zníži. Kvalita potravy sa kvôli globálnemu otepľovaniu tiež dramaticky znižuje. Pravidelné emisie CO2 spôsobujú oveľa rýchlejší rast rastlín - tak rýchly rast, že v skutočnosti nie je dostatok času, aby sa vyvinuli mikročastice. Preto často ovocie a zelenina obsahujú málo vitamínov, bielkovín a minerálov, ktoré sú pre zdravie nevyhnutné.

9. Hurikány a snežné búrky

Husté dažde a záplavy nie sú jediným problémom. Svet sa pripraví na hurikány a búrky. Ako sme už vyššie spomenuli, voda sa vyparuje rýchlejšie a vracia sa na zem vo forme dažďa a snehu. Rýchlosť vyparovania zvýši v oceánoch vodný cyklus, a to spôsobí nebezpečné búrky. Záplavy nielenže život na planéte znepríjemnia, no ľudia sa budú cítiť neisto a v nebezpečenstve.

Globálnemu otepľovaniu sa dá stále predchádzať - prinajmenšom môžeme urobiť to, čo zníži akékoľvek budúce účinky. A každá osoba žijúca na tejto planéte môže začať od seba a zúčastniť sa na tomto procese používania ekologických produktov a jednoduchých vecí, ktoré výrazne zlepšia problémy našej planéty. Používate niektoré ekologické produkty? Povedzte nám to v komentároch.

Pozrite si fotografie na Christian Åslund