9 potravín, ktoré je dokonca bezpečné jesť aj v noci

Pre niektorých ľudí je nočné jedenie nočnou morou a pre niektorých je to neustály dôvod vtipkovať. Avšak tento fenomén môžeme zľahčiť a vnímať ako „neškodný“, ak nahradíme šišky a klobásky zdravými potravinami, akými sú syr a popkorn. Tu sme pre vás pripravili tipy pre neškodné nočné maškrtenie.

Zdravanalada.sk pre vás pripravila zoznam potravín v podobe úžasných nočných maškŕt. A ak stále nie ste ochotní konzumovať zdravú potravu, môžete len tak prestať v noci maškrtiť a my vám na konci článku povieme ako na to.

Syr.

Harvardskí vedci varujú, že príliš veľa jedenia môže byť práve tak traumatizujúce pre spánok ako hlad, preto odporúčajú jesť v nočných hodinách len niečo ľahké, napr. zjesť niekoľko plátkov syra, ktorý má dosť chuti pre uspokojenie chuťových receptorov a nie je príliš ťažký pre telo na strávenie.

Jogurt.

Podľa expertov na výživové hodnoty je grécky jogurt ideálny pre večerné maškrtenie, pretože neobsahuje veľa tukov, ale veľa bielkovín. Podľa štúdií bielkoviny v jogurte nielenže zaháňajú hlad, ale zároveň telu pomáhajú spaľovať viac kalórií počas dňa.

Sušienky.

Celozrné sušienky môžete jesť bez toho, aby ste mysleli na to, koľko nepríjemností vám počas spánku spôsobia. Obsahujú takzvané pomalé uhľohydráty, ktoré dlhodobo zaháňajú váš hlad.

Popkorn.

Erika Kannall, odborníčka na výživové hodnoty, radí zjesť večerným maškrtníkom misu popkornu bez soli. Tento typ maškrtenia nemá vôbec vplyv na vašu postavu. Popkorn si môžete ochutiť pridaním čierneho korenia alebo cesnaku.

Vajcia.

Varené vajce obsahuje iba 75 kcal a je ideálnou večernou pochutinou. Podľa Eriky Kannall vám takáto pochutina umožňuje zabudnúť na hlad až do rána a nepridá pár centimetrov na vašom páse.

Zelenina.

Ak ste si istí, že sa v noci zobudíte kvôli hladu a zároveň vás napadne, že jeden druh snacku vám nebude stačiť, môžete si vopred pripraviť porciu zeleninového šalátu. Odporúčame zelenú zeleninu, pretože obsahuje uhľohydráty, ktoré vás zasýtia až do rána.

Jablková kaša so škoricou.

Karen Borsari, špecialistka na zdravú výživu, odporúča maškrtníkom, ktorí milujú sladké, zahnať nočný hlad jablkovou kašou so škoricou. Môžete si dopriať aj za hrsť hrozienok. Táto porcia nielenže zaženie túžbu po šiškách a čajových koláčikoch, ale zníži aj úroveň chute do jedla.

Pohár višňového džúsu.

Samozrejme máme na mysli prírodný višňový džús. Ten vás síce skutočne nezasýti, ale štúdie naznačujú, že tento džús má pozitívny vplyv na kvalitu spánku tým, že pozitívne pôsobí na jeho hĺbku a dĺžku.

Banán.

Napriek skutočnosti, že toto ovocie trávi žalúdok veľmi rýchlo, nie je pravdepodobné, že by ste sa v noci zobudili po druhý raz. Faktom je, že banán obsahuje veľa draslíka a horčíka, ktoré nám pomáhajú relaxovať. Obsahuje aj melatonín, ktorý podľa ďalších štúdií zlepšuje kvalitu spánku.

Bonus: Najhoršie nočné maškrty, aké kedy existujú

Jednoduché uhľohydráty, akými sú pečivo a cukríky, vám hneď po konzumácii spôsobujú pocit viny, že ste znova pribrali. Alkohol telo dehydruje a môže spôsobiť aj horúčku. V noci sa možno budíte a idete do kúpelne, lebo sa zle cítite a možno ani netušíte, že takéto pocity vám spôsobujú práve slané a korenisté jedlá. Ich konzumácia vás núti prerušiť spánok a vypiť pohár vody. A možno potom máte ten obrovský problém ako znova zaspať.

Budíte sa v noci na to, že ste hladní? Ak áno, ktoré potraviny konzumujete? Povedzte nám o tom v komentároch.

Ilustrovala Alena Sofronova.