9 Spôsobov, ako sa zbaviť svalových hrčiek po celom tele

Svalové hrčky, známe aj ako myofasciálne spúšťové body, sú tvrdé, citlivé oblasti svalov, ktoré stuhli a zmršťujú sa dokonca aj vtedy, ak je sval v pokoji. Ak vediete sedavý životný štýl alebo v posilňovni príliš veľa cvičíte, ste presne správnym adeptom pre ich získanie. Objavujú sa, ak sú svalové vlákna neschopné uvoľniť sa. Odstránenie svalových hrčiek môže vyžadovať množstvo úsilia a vyskúšanie viacerých techník.

Zdravanalada.sk vám prináša testované techniky na odstránenie svalových hrčiek spolu s niekoľkými tipmi, ako sa im vyhnúť.

1. Vyskúšajte techniku Graston

Graston technika je intenzívnejšou verziou masáže. Využíva 6 rôznych druhov pomôcok z nehrdzavejúcej ocele, aby svaly zmobilizovala. Túto techniku by mali vykonávať iba odborníci.

2. Použite tenisové loptičky

Ľahnite si rovno na zem a tenisové loptičky si umiestnite pod bolestivé body. Jemne tlačte a skúste loptičkami ponad hrčkami loptičky gúľať. Hrčky by sa mali pôsobením tlaku a gumy loptičiek zjemniť, v čom sú tenisové loptičky naozaj ideálne. Najprv môžete cítiť bolesť a nepríjemný pocit, ale časom sa to stratí.

3. Použite MÚROVÚ LOPTIČKU

Ak si nechcete ľahnúť na zem a použiť tenisovú loptičku, môžete vykonávať podobnú rutinu použitím výrobku, ktorý sa volá MÚROVÁ LOPTIČKA. Pomocou prísavného držiaka na sklo sa môže pripevniť k múru a používa sa spôsobom, ktorý je podobný používaniu tenisovej loptičky.

4. Masáž

Nahmatajte si hrčku a jemne na ňu v jej okolí zatlačte. Potom použitím svojich prstov, masírujte hrčku krúživým pohybom. Masáž zvyšuje cirkuláciu krvi, zlepšuje svalové funkcie a pomáha uvoľniť svaly, a tým odstráni stuhnutosť. Ak máte hrčky na miestach, ktoré sú rukou nedostupné, môžete požiadať o pomoc vášho priateľa. Alebo skúsiť masáž u odborného masážneho terapeuta.

5. Skúste použiť dáždnik

Ak nemáte pri sebe priateľa a hrčku máte na chrbáte, môžete vyskúšať použitie dáždnika so zakrivenou rukoväťou, aby ste bolesť zmiernili. Dajte koniec rukoväte dáždnika nad hrčku a jemne na ňu tlakom zatlačte.

6. Použite penovú rolku

Penová rolka je ďalšia pomôcka, ktorú môžete použiť na zmiernenie svalových hrčiek. Dajte ju na zem do horizontálnej polohy a ľahnite si na ňu tak, aby ste mali boľavú oblasť na konci rolky. Teraz sa pomaly nad ňou gúľajte. Nezabudnite, že sa neodporúča rolku používať viac ako 3 minúty.

7. Skúste akupunktúru

Akupunktúra je v uvoľňovaní svalových hrčiek veľmi účinná. Pôsobí práve v strede svalovej hrčky a uvoľňuje ju. Niektoré výsledky je možno vidieť ihneď okamžite po prvej aplikácii akupunktúry. Ale pre úplne vyliečenie je potrebných viacero sedení.

8. Vyskúšajte bankovanie

Inou tradičnou technikou s názvom bankovanie tiež možno uvoľniť svalové hrčky. Banky pomáhajú oddeliť príslušné tkanivá a uvoľniť prietok krvi ku napadnutej oblasti.

9. Na postihnuté miesto si naneste niečo teplé alebo studené

Použitie elektrickej podušky alebo studeného obkladu môže uvoľniť bolesť, ktorá zo svalových hrčiek vychádza. Dajte si teplú sprchu, ktorá má aj liečivé účinky. Pre ďalšie prínosy si primiešajte do vody Epsom.

Bonus: Ako sa svalových hrčkám vyhnúť

1. Dodržiavajte správny postoj

Riziko vývoja svalovej hrčky môže zvýšiť hrbenie sa počas sedenia v pracovnom kresle. Seďte vzpriamene. Zároveň sa uistite, že má vaša stolička primerané operadlo. Ak začínate mať bolesti chrbta, dajte si krátku prestávku.

2. Pridajte si do stravy vitamíny

Nedostatok vitamínov môže spôsobovať vytvorenie hrčiek, preto je potrebné konzumovať dostatok ovocia a zeleniny. Skúste stravu bohatú na horčík, vápnik a zinok.

3. Pravidelne cvičte

Pravidelné cvičenie naťahuje svaly a udržiava pružnosť. Tým sa šance na vytváranie svalových hrčiek znižujú. Pri uvoľňovaní svalovej bolesti sú efektívnejšie aeróbne cviky.

Už ste niekedy mali svalové hrčky? Ktoré techniky ste použili? Povedzte nám o tom v komentároch. A nezabudnite tento článok zdieľať so svojimi priateľmi a rodinnými členmi.

Pozrite si fotografie na GTindy / Wikimedia Commons